BERISLAVA PICEK/CROPIX
ČAROBNA SLASTICA

Torta s čokoladnim biskvitom i kremom od vanilije

Klasična kombinacija čokolade i vanilije uvijek je dobitna! Za još blagdanskih recepata potražite novo izdanje Gloria Delicija!

Klasična kombinacija čokolade i vanilije uvijek je dobitna! Za još blagdanskih recepata potražite novo izdanje Gloria Delicija!

Naša Slavica Šagolj pripremila je divnu tortu koja će oduševiti baš sve, odnosno sve one koji vole dobro poznatu kombinaciju vanilije i čokolade.

Biskvit

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • 75 g kokosovog ulja
  • 150 g smeđeg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 140 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Krema

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 puding od vanilije
  • 2 žlice gustina
  • 100 g šećera
  • U hladnu kremu umiješati 50 g omekšalog maslaca

Glazura

  • 200 g omekšalog maslaca
  • 200 g šećera u prahu
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Za kremu u posudu uliti mlijeko. Pjenjačom umiješati žumanjke, obje vrste šećera, puding od vanilije i gustin. Miješati dok se svi sastojci ne otope, a smjesa ne postane glatka. Posudu staviti na vatru te uz stalno miješanje skuhati kremu. Kada se zgusne, kuhati 3 do 5 minuta. Maknuti s vatre, prekriti prozirnom folijom da se ne stvori kožica. Staviti sa strane da se dobro ohladi. Čokoladu, maslac, kokosovo ulje, smeđi šećer, vanilin šećer i sol staviti u malo veću zdjelu i lagano otopiti na pari. Kada su se svi sastojci otopili i smjesa postala glatka, maknuti s pare i pustiti da se sve malo ohladi. U mlako električnom miješalicom umiješati jedno po jedno jaje, brašno i prašak za pecivo. Smjesu podijeliti na četiri jednaka dijela, najbolje vaganjem, te peći u kalupu za tortu promjera 17 centimetara. Peći svaku koru 15 - 17 minuta na 180 stupnjeva. Prije ukrašavanja u ohlađenu kremu dodati omekšali maslac, sve dobro izmiješati da krema bude svilenkasta. Na pladanj za tortu staviti prvi biskvit, zatim sloj kreme i tako sve do kraja. Tortu staviti u hladnjak prije nanošenja gornje, bijele kreme. Omekšali maslac i šećer u prahu dobro izmiksati dok krema ne postane glatka. Izvaditi tortu iz hladnjaka, nanijeti kremu po cijeloj površini torte. Ohladiti prije serviranja.


Još neodoljivih blagdanskih recepata potražite u Gloria Delicijama - donosimo 35 slatkih i slanih prijedloga, priču o čovječuljku od đumbira te razgovore s uvaženim chefovima. Delicije potražite u paketu s Glorijom - u prodaji do 21.12.

image
Gloria delicije
13. prosinac 2024 22:41