MARIJA LACA
ideje za tjedni meni

Uvijek gladna slasnih jela: Tri slana i slatka jela poznate domaće food blogerice

Blogerica Mateja Krvarić donosi recepte slanih i slatkih aduta koje svakodnevno priprema, aranžira i fotografira u svojem domu.

Blogerica Mateja Krvarić donosi recepte slanih i slatkih aduta koje svakodnevno priprema, aranžira i fotografira u svojem domu.

Velikogoričanki Mateji Krvarić (33) preostaju još samo tri ispita do diplome na Pravnom fakultetu, no, kako se za sada čini, životni poziv pronašla je u - kulinarstvu. O tome koliko je spretna u pripremi maštovitih jela svjedoči i više od 12 tisuća pratitelja na njenom Instagram profilu #uvijekgladna, kao i brojni čitatelji istoimenog gastro bloga.

- Kuhanje me ispunjava više od svega, pronašla sam posao u kojem uživam i od kojeg mogu živjeti. Mnogi misle da to i nije neki posao, no svakodnevno kuhanje je vrlo zahtjevno, a ja imam i svoj mali studio u kojem aranžiram i fotografiram hranu - govori Mateja Krvarić, mama dvoipolgodišnjeg Petra, koji polako i sam počinje uživati u njezinim delicijama iako bi najradije svaki dan jeo pomfrit s kečapom. Kuha ona i po njegovim željama, ali, kako kaže, najbolja je u spravljanju slastica. Prvi “pravi” kolač napravila je s 19 godina - bila je to Sacher torta i otada nije stala. A sve je počelo zato što su joj pomalo dosadili tradicionalni i uvijek isti bakini i mamini kolači - mađarica, baklava i kuglof - pa je krenula u potragu za novim okusima i nekih maštovitijim slasticama.

- U kuhinji sam samouka. Kao klinka voljela sam gledati Jamieja Olivera, a onda sam počela čitati razne kuharice, istraživala po internetu, gledala neke druge vrsne chefove. Danas često pak kuham po vlastitom instinktu - ističe Mateja, koja osim slastica jako voli jela s lososom, a namirnice nabavlja uglavnom na tržnici. No, često svrati i do bakinog vrta u kojem raste nešpricano sezonsko povrće i začinske trave.

Losos s kus-kusom

image
Losos s kus-kusom
MATEJA KRVARIC

Sastojci

  • 400 g filea lososa,
  • 2 žlice maslaca,
  • sok jednog limuna,
  • 2 režnja češnjaka,
  • sol,
  • papar,
  • šparoge,
  • rotkvice

Sastojci za kus-kus

  • 160 g kus-kusa,
  • 2,6 dl povrtnog temeljca,
  • papar,
  • 1 žlice mediteranskih začina,
  • maslinovo ulje,
  • jabučni ocat,
  • žličica meda,
  • 2 šake lista peršina

Priprava

Losos osušiti kuhinjski ubrusom, posoliti i popapriti. Na maslacu kratko prepržiti cijeli režanj češnjaka da pusti aromu. Na zagrijani maslac staviti file od lososa s kožom prema dolje, peći 4 - 5 minuta pa okrenuti na drugu stranu. Izvaditi češnjak te dodati sok limuna. Izvaditi losos te na istoj masnoći kratko okrenuti šparoge. Vodu zagrijati do vrenja, dodati papar i mediteranske začine te preliti preko kus-kusa. Pokriti i nakon deset minuta, kada upije tekućinu, promiješati vilicom. Napraviti dressing od maslinovog ulja, jabučnog octa i meda, promiješati i na kraju dodati sitno nasjeckane listiće peršina. Servirati uz losos sa šparogama.

Makroni

image
Makroni
MATEJA KRVARIC

Sastojci za bazu

  • 300 g bademovog brašna,
  • 300 g šećera u prahu,
  • 110 g bjelanjaka
  • Sastojci za meringu
  • 300 g šećera,
  • 75 g vode,
  • 110 g bjelanjaka

Priprava

Bademovo brašno i šećer u prahu prosijati. Boju po želji dodati u bjelanjke i izmiješati žličicom. (Ja sam za jedne koristila kurkumu, a u drugima sam dvije žličice bademovog brašna zamijenila mljevenim makom.) Dodati bjelanjke u badem i šećer i miješati špatulom dok se ne poveže. Smjesa treba nalikovati marcipanu.

Priprava meringe

Šećer i vodu kuhati na laganoj vatri dok se ne napravi sirup. Kada sirup postigne temperaturu od 120 stupnjeva (koristiti kuhinjski toplomjer), maknuti ga s vatre. U mlazu uliti prethodno malo razmućene bjelanjke te miješati uz pomoć miksera na srednjoj brzini. Meringa je gotova kada je čvrsta, sjajna i glatka. Dodati meringu u baznu smjesu i miješati špatulom dok se ne sjedini. Na papir za pečenje istisnuti krugove i peći oko 12 minuta na 150 stupnjeva. Makrone odvajati od papira za pečenje kada se potpuno ohlade. Punjenje može biti po želji od ganachea do slastičarske kreme, a ukusni su i s nekim domaćim pekmezom.

Tart s bobičastim voćem

image
Tart s bobičastim voćem
MATEJA KRVARIC

Sastojci za prhko tijesto

  • 180 g oštrog brašna,
  • 90 g maslaca,
  • 2 žlice šećera,
  • prstohvat soli,
  • malo burbon vanilije,
  • 1 jaje,
  • malo hladne vode ako je potrebno

Sastojci za kremu

  • 250 g mascarponea,
  • 300 g slatkog vrhnja,
  • sok i korica jedne limete,
  • nekoliko listića mente,
  • 1 - 2 žlice šećera u prahu ili meda,
  • bobičasto voće

Priprava

Za prhko tijesto u posudu staviti suhe sastojke te dodati hladan maslac narezan na kockice. Prstima trljati maslac u suhe sastojke dok ne nastane smjesa nalik krušnim mrvicama. Potom u smjesu dodati jaje i miksati dok se ne dobije tijesto. Tijesto izvaditi iz posude, oblikovati u kuglu, potom spljoštiti u oblik diska, zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata. Odmoreno tijesto razvaljati i prebaciti u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup, izbosti vilicom i ostaviti u zamrzivaču pola sata. Izvaditi ga i peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Sastojke za kremu izmiksati, gotova je za minutu. Tijesto ohladiti, namazati kremom i po površini posložiti bobičasto voće.

Linker
05. studeni 2024 12:01