SHUTTERSTOCK
Pali pećnicu!

Zaboravite ‘banana bread‘, hit je ovaj slatki kruh

Idealno je vrijeme da isprobate ovaj recept jer je u tijeku sezona agruma koji vam za njega treba.

Idealno je vrijeme da isprobate ovaj recept jer je u tijeku sezona agruma koji vam za njega treba.

Ako ste ljubitelj banana breada, slatkog kolača odnosno kruha s bananom, tada bi vam se mogao svidjeti i ovaj recept. Doduše, u njega ne idu banane, nego mandarine, ali jednako je sočan i jednostavan za pripremu, a upravo je sad idealno vrijeme da ga isprobate, jer su tržnice pune ovih agruma koji ima i brojne zdravstvene prednosti.

Mi obožavamo ovaj recept jer je sočan i super jednostavan za napraviti. Idealan je za spravljanje kolača od sezonskog voća. Sve se zajedno sjedini u blenderu i voila!

Sastojci:

  • 2 mandarine (domaće, nešpricane)
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice ulja
  • 1 šalica šećera
  • 2 šalice brašna
  • 1 žličica praška za pecivo

Za glazuru:

  • 1 šalica šećera u prahu
  • 4 žlice soka od mandarine
  • 1 žličica mlijeka (nije nužno)
image
SHUTTERSTOCK

Priprema:

  1. Prerežite cijele mandarine (s korom) i iz njih izvadite sjemenke. Stavite ih u blender s jajetom, uljem i šećerom. Miješajte dok se dobro ne sjedini. Izvadite iz blendera i malo po malo dodajte brašno miješajući.
  2. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  3. Dobivenu smjesu prebacite u kalup za kruh koji ste namastili maslacem i malo pobrašnili. Pecite 40 do 45 minuta.
  4. Kada se kolač ohladi, možete ga jesti samog, posuti ga sitnim šećerom, "okupati" ga čokoladom ili napraviti glazuru.

Priprema glazure:

  1. Stavite šećer u prahu u zdjelu ili šalicu i dodajte sok od mandarine i mlijeko. Ovo radite polako neprestano pažljivo miješajući!
  2. Miješajte dok ne dobijete vrlo gustu, ali tekuću teksturu, poput onog bijelog ljepila koje djeca koriste u školi.
  3. Prelijte preko kolača, pustite da se osuši i uživajte!
image
PRONINA MARINA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Savjet više!

  • Da vidite je li kolač gotovo poslužite se trikom s čačkalicom, ubodite je u kolač, a ako izađe suha, kolač je optimalno pečen.
  • Sastojci za ovaj kolač idealni su za kalup veličine 28.
  • Ulje koristimo jer je zbog njega ovaj kolač jako lagan i pahuljast.
  • Brašno možete zamijeniti brašnom od badema.
  • U smjesu možete dodati i orašaste plodove.
  • Od iste smjese, ali u kalupu za kuglof, za blagdane možete napraviti božićni kolač.
  • Adekvatna zamjena za mandarine su klementine.
Linker
23. studeni 2024 11:47