BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Gastro inspiracija

Zavirili smo u kuhinju omiljene slastičarke: Petra Jelenić pripremila nam je 3 jesenska deserta, a imamo i recepte

Jedno od najpoznatijih imena na slastičarskoj sceni za Gloriju otkriva nekoliko ukusnih recepata u čijem su glavnom fokusu, dakako, sezonske namirnice.

Jedno od najpoznatijih imena na slastičarskoj sceni za Gloriju otkriva nekoliko ukusnih recepata u čijem su glavnom fokusu, dakako, sezonske namirnice.

Petra Jelenić jedno je od najpoznatijih slastičarskih imena, a posljednjih nekoliko tjedana pred njom je uistinu mnogo izazova. Nakon osam godina pauze na male ekrane ponovno se vratila njezina emisija "Slatka kuharica" koja se prikazuje na HRT-u, a uz to naša slastičarka nedavno je otkrila i kako započinje poslovnu suradnju s chefom Matom Jankovićem u restoranu SOL - tapas na hrvatski. No u svom pretrpanom i užurbanom rasporedu, ipak je pronašla vremena da nam u vlastitoj kuhinji u Samoboru pripremi čak tri ukusna jesenska recepta, a to su tart s jabukama, tart s batatom i torta s lješnjacima, a za iste nam je podijelila i recepte koje možete pronaći u nastavku teksta.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kako kaže, kao djevojčica najviše je obožavala bakine kolače - štrudle, čupavce i vanili kiflice, a za svog supruga Dalibora danas najčešće priprema pitu od jabuka. "Imam sreće pa nije nimalo zahtjevan što se tiče hrane i slastica, ali najdraža mu je ipak moja pita od jabuka koju obožavam i sama. Kad je sezona, jabuke nam često sa sela donosi moj tata pa je prhko tijesto u jesenskim mjesecima kod nas već spremno, samo očistim jabuke i bacam se na posao", otkriva nam kroz smijeh Petra koju kod pripreme deserata najviše inspiriraju tradicionalni recepti.

"Pokušavam ne mijenjati tradicionalne recepte, ali im ipak dati određenu dozu inovativnosti, prvenstveno što se tiče njihove pripreme. Poanta je sačuvati starinski recept, uz dodatak neke svoje impresije", objašnjava slastičarka koja se usput prisjetila i svojih kulinarskih početaka. "Odmalena me zanimalo kuhanje i priprema slastica, a kao i mnogi drugi, i ja sam se prvo učila radeći palačinke", otkrila nam je Petra.

RECEPTI

Tart s jabukama

SASTOJCI

Prhko tijesto

  • 30 g mljevenih badema
  • 230 g pirovog brašna
  • Prstohvat soli
  • 70 g šećera u prahu
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje

Frangipane (pečena krema od badema)

  • 80 grama maslaca sobne temperature
  • 80 grama mljevenih badema
  • 80 grama šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • Fino ribana korica 1 limuna
  • 80 grama jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica

Dodatne namirnice

  • 60 grama pekmeza od malina
  • Malo pekmeza od marelica
  • Nasjeckani lješnjaci
  • Nasjeckane pistacije

Priprema:

Za pripremu prhkog tijesta prosijte sve suhe sastojke. Dodajte maslac rezan na listiće i jaje. Zamijesite prhko tijesto, omotajte folijom te spremite u hladnjak da se odmori. Valjajte na 2 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vilicom i spremite u zamrzivač da se smrzne.

Za frangipane pjenasto izmiksajte maslac, bademe, šećer u prahu, sol i limunovu koricu. Dodajte jedno po jedno jaje pa u kremastu smjesu umiješajte krušne mrvice.

Izvadite tijesto u kalupu iz zamrzivača i tako smrznuto stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C. Pecite do pola pa izvadite iz pećnice te pustite da se malo ohladi. Pećnicu smanjite na 160°C, a tijesto namažite pekmezom od malina. Punite frangipane kremom, složite jabuke i pecite do kraja. Ohladite. Rastopite par žlica pekmeza od marelice s par žlica vode. Kad zakipi, kistom premažite cijeli tart te ga ukrasite sjeckanim lješnjacima i pistacijama.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Svečana torta s lješnjacima

SASTOJCI

Biskvit s lješnjacima

  • 100 grama brašna
  • Pola ravne žličice praška za pecivo
  • 100 grama mljevenih tostiranih lješnjaka
  • 160 grama jaja
  • 100 grama šećera u prahu
  • 130 grama bjelanjaka
  • 40 grama šećera
  • 30 grama maslaca
  • 30 grama mlijeka

Mousseline krema od vanilije i lješnjaka

  • 1 list želatine
  • 22 grama gustina
  • 300 grama mlijeka
  • 3 žumanjaka
  • 40 grama smeđeg šećera muscovado light
  • Srž 1 mahune vanilije
  • 125 grama maslaca
  • 30 grama paste od lješnjaka*

Dodatne namirnice

  • Pekmez od jagoda
  • Bijela čokolade za dekoraciju

Priprema:

Za pripremu biskvita s lješnjacima sve namirnice moraju biti sobne temperature. Pećnicu uključite da se zagrije na 170°C. Pripremite 2 kalupa promjera 18 cm, namažite ih maslacem te pospite oštrim brašnom. Brašno prosijte s praškom za pecivo. Lješnjake, jaja i šećer u prahu miksajte dok se smjesa ne utrostruči i ne postane gusta (oko 10 minuta). U bjelanjke dodajte prstohvat soli i šećer pa izmiksajte u snijeg mekih vrhova. Maslac otopite i umiješajte mlijeko, a u smjesu s žumanjcima umiješajte snijeg pa naizmjence umiješajte suhe sastojke, kao i maslac. Smjesu zatim rasporedite u dva kalupa, poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 15 minuta, biskviti moraju postati zlatne boje. Testirajte drvenim štapićem, odnosno piknite u sredinu i ako štapić izađe suh, biskvit je pečen. Biskvite ohladite, izvadite iz kalupa te spremite u hladnjak da se stisnu dok pripremate kremu.

Kod pripreme mousseline kreme stavite želatinu u jako hladnu vodu. U gustin dodajte malo mlijeka (od ukupne količine mlijeka) i dobro razradite da nema grudica. Dodajte žumanjke u razrađeni gustin. Ostatak mlijeka stavite u lonac odgovarajuće veličine, dodajte šećer i vaniliju. Počnite zagrijavati pa u toplo dodajte razrađeni gustin s žumanjcima. Uz miješanje pjenjačom kuhajte do vrenja. Kada zakipi malo smanjite vatru i kuhajte dvije minute uz žustro miješanje jer krema može zagorjeti. Kuhanu kremu maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu i dobro promiješajte. Preselite u čistu posudu pa pokrijte prozirnom folijom direktno na površinu da se ne napravi korica. Stavite u hladnjak da se ohladi na temperaturu od 25-28 °C. Dok se krema hladi, miksajte maslac sobne temperature. Ohlađenu i stisnutu kremu miksajte, sve dok ne postane sjajna i malo rjeđa. U takvu kremu malo po malo umiksajte maslac. Umiješajte razrađenu pastu od lješnjaka, a kremu podijelite na 4 dijela - tri za filanje torte i četvrti za omazivanje torte izvana.

Biskvite razrežite svaki na pola. Na prvi biskvit namažite malo pekmeza od jagoda pa slastičarskom vrećicom nanesite malo kreme. Poklopite drugom slojem biskvita i ponovite postupak. Poklopite trećim slojem biskvita i ponovno ponovite postupak. Poklopite četvrtim slojem biskvite te spremite u hladnjak da se torta stisne. Stisnutu tortu premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji.

*pastu od lješnjaka možete napraviti sami. Tostirane lješnjake miksajte u multipraktiku dok se ne povežu u pastu. Po potrebi možete dodati žlicu ulja da olakšate mikseru ili kupite takozvani maslac od lješnjaka

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Tart od batata

SASTOJCI

Prhko tijesto

  • 30 g mljevenih tostiranih badema
  • 230 g pirovog brašna
  • Prstohvat soli
  • 70 g šećera u prahu
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje

Premaz od jaja za tijesto (egg wash)**

  • 50 g slatkog vrhnja 36%mliječne masnoće
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Krema

  • 2 žumanjka
  • 1 jaje
  • 50 g meda
  • 150 g slatkog vrhnja 36% mliječne masti
  • 175 g pirea od narančastog batata
  • Fino ribana korica 1 limuna
  • Ravna čajna žličica cimeta
  • Srž 1 mahune vanilije

Za ukras

  • 250 g slatkog vrhnja
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica meda
  • 50 g tamne čokolade u bloku- za ukras

Priprema:

Za pripremu prhkog tijesta prosijte sve suhe sastojke. Dodajte maslac rezan na listiće i jaje. Zamijesite prhko tijesto, omotajte folijom i spremite u hladnjak da se odmori. Valjajte na 2 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vilicom te sve spremite u zamrzivač da se smrzne.

Za premaz sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom, a za kremu pomiješajte sve sastojke, izmiksajte ih štapnim mikserom te procijedite.

Zamrznuti tart stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite do pola. Izvadite iz pećnice, premažite tanko iznutra egg washem te vratite u pećnicu na 3 minute da se premaz stisne. Izvadite iz pećnice pa sipajte procijeđenu smjesu s batatom. Vratite u pećnicu, smanjite na 170°C i pecite 20-ak minuta. Rubovi se moraju početi lagano napuhivati, a sredina mora postati pudingasta. Izvadite iz pećnice, dobro ohladite. Slatko vrhnje pomiješajte s kakaom i medom pa istucite u šlag. Namažite po tartu i pospite naribanom čokoladom.

**premaz od jaja (egg wash) se koristi da bi između kreme i tijesta nastao zaštitni film koji neko vrijeme sprječava da tijesto omekša od vlage iz nadjeva.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Linker
15. listopad 2024 15:03