Kako je obiteljski vinarski entuzijazam prerastao u ozbiljan posao otkriva Zagrepčanin Antonio Žuža čiji je Pošip osvojio prvu nagradu na nedavno održanoj dodjeli nagrada Decanter World Wine u Londonu.
Zagrepčanin Antonio Žuža (35) noću radi kao DJ, a danju - u obiteljskoj vinariji Bora u Podgradini. Da je riječ o ozbiljnoj proizvodnji u srcu zadarskog zaleđa dokazuje i njihov zlatom nagrađen Pošip iz 2019., na nedavno održanom Decanter World Wine Awards u Londonu.
- Za izgradnju branda potrebno je tri do pet godina, a mi se nikada nismo hvalili, nego smo pustili da vino “govori” za sebe. Kad smo zaključili da smo dovoljno sazreli da se prijavljujemo na prestižne internacionalne dodjele nagrada, to smo i učinili, a trijumf je dokaz da smo s razlogom bili samouvjereni - govori Antonio Žuža. O vinarstvu, kaže, još uči, a u obiteljskoj je vinariji zadužen za prodaju i marketing. Uz to se s ocem Zdravkom (59), mamom Nadom (60) i bratom Domagojem (30) brine o imanju od dvadeset hektara, koji uključuje i maslinik, voćnjak i povrtnjak.
Osnivač vinarije je Zdravko Žuža, kojem je nakon cjeloživotnog staža u drvnoj industriji radno mjesto prije sedam godina postalo vinograd. Dvije velike sadnje - 2014. i 2019. - rezultirale su pravim šampionima: na tržištu su, naime, Žužin pošip, sauvignon blanc i crni cuvée kupaža merlota, cabernet sauvignona i syraha. Pritom, njihovo zlatom nagrađeno vino najsjeverniji je zasađeni vinograd pošipa, inače sorte koja raste na Pelješcu i jugu Dalmacije.
Tim vinarije Bora ove je godine debitirao na natjecanju u Londonu, a njihovi su trsovi pošipa najsjeverniji u Hrvatskoj - jer riječ je o autohtonoj sorti Pelješca i juga Dalmacije.
Čak četiri tisuće trsova odlazi pak na autohtonu crnu svrdlovinu, gotovo izumrlu i zaboravljenu sortu, koje je u Zadarskoj županiji samo tri hektara. Prošle su godine, kaže Antonio Žuža, proizveli oko sto litara, a 2021. će s njom prvi put izaći na tržište. Uz najsjeverniji Pošip, vinarija Bora ima najjužniji Sauvignon blanc.
- On se uzgaja uglavnom u kontinentalnoj Hrvatskoj, no tlo Ravnih kotara daje mu dozu mineralnosti i puniji okus. Riječ je o vrlo plodnoj pjeskovitoj crvenici, koja ne zadržava vlagu, brzo se suši i za velikih kiša, a kad se pojavi mraz, kod nas ga je najmanje. Važna je i pozicija vinograda na maloj padini: s jedne strane pušu topli vjetrovi s novigradskog mora koji nose sol, a s druge puše velebitska bura, po kojoj je naša vinarija zapravo i dobila ime - govori Antonio Žuža koji je o vinu mnogo naučio i od enologinje Nikoline Paleke, koja ih savjetuje u proizvodnji.
'Planiramo otvoriti eno-gastronomski, turistički i kongresni centar koji će se prostirati na 4000 četvornih metara'.
U moderno uređenoj vinariji Bora trenutačno su u funkciji podrum i točionica, a kroz sljedećih pet do deset godina - uz sredstava iz nacionalnog programa pomoći sektoru vinarstva - izgradit će pravi “vinski hram”. U Podgradini će napraviti eno-gastronomski, turistički i kongresni centar, koji će se prostirati na oko tisuću četvornih metara. U centru Zagreba pak planiraju otvoriti podrum i vinariju, koji će ujedno biti i mjesto za događaje, kao i kušaonica njihovih vina.
S obzirom na to da je Antonio Žuža već 15 godina DJ u raznim klubovima diljem Hrvatske, bit će to i njegova pozornica. Ondje će održavati glazbene večeri s poznatim svjetskim DJ-evima, u organizaciji diskografske kuće Imogen Recordings koju Antonio posljednjih šest godina vodi s partnerom Ilijom Rudmanom. Jednako je, kaže, posvećen i glazbi i proizvodnji vina, a raduje se jesenskoj berbi: ako budu dopuštale epidemiološke mjere, u tome će mu se ove godine ponovno pridružiti i prijatelji i tako pridonijeti stvaranju nove generacije vina Bora.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....