Ideja maštovitog ručka može se realizirati i s 'običnim' namirnicama: nadahnite se receptima čija je zvijezda - krumpir.
SASTOJCI 1,5 kg krumpira, 250 ml kiselog vrhnja, 250 ml mlijeka, 150 g grojera, 150 g parmezana, 3 režnja češnjaka, svježi timijan, sol, papar
PRIPRAVA Krumpir narezati na tanke ploške, najbolje pomoću kuhinjske mandoline. U posudi pomiješati mlijeko i vrhnje pa ubaciti ploške krumpira. Dodati sitno narezani češnjak, listiće timijana i naribane sireve. Začiniti i sve dobro promiješati. Posložiti u posudu za pečenje, pokriti aluminijskom folijom i peći jedan sat na 200 stupnjeva. Maknuti foliju i peći još pola sata.
SASTOJCI 1 kg krumpira, 60 g maslaca, 150 g grojera ili cheddar sira, 80 ml mlijeka, 1 jaje, 5 bjelanaca, krušne mrvice, svježi peršin, vlasac, papar, slatka crvena paprika
PRIPRAVA Krumpir skuhati u kori. Oguliti ga i zgnječiti kao za pire. Dodati naribani sir, sol, papar, sitno narezani peršin, vlasac i žumance. U manjoj posudi u mlijeku otopiti maslac i dodati smjesi od krumpira. U drugoj posudi istući bjelance u čvrsti snijeg te ga lagano špatulom umiješati u smjesu od krumpira. Smjesu rasporediti u jednu ili nekoliko manjih posuda za pečenje prethodno premazanih maslacem i posutih krušnim mrvicama. Po vrhu posipati malo crvene paprike i peći u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva oko petnaest minuta, dok soufflé ne postane zlatne boje.
SASTOJCI 1 kg krumpira, 150 g pancete, 40 g maslaca, 1 glavica luka, 3 režnja češnjaka, 40 g brašna, 1 l pilećeg temeljca, 450 ml mlijeka, 150 ml vrhnja za kuhanje, 150 ml kiselog vrhnja, 150 g parmezana ili sira po želji, sol, papar, prstohvat mljevene čili papričice
PRIPRAVA U dubokoj posudi prepržiti narezani špek. Kada postane hrskav, izvaditi ga, a na masnoću dodati maslac i nasjeckani luk. Pirjati dok ne postane staklast, dodati sitno nasjeckani češnjak te posipati brašnom uz stalno miješanje. Potom dodati krumpir narezan na jednake kockice i zaliti temeljcem. Nakon par minuta uliti vrhnje za kuhanje i mlijeko te začiniti. Zakipjeti, smanjiti vatru i kuhati desetak minuta, dok krumpir ne omekša. Maknuti s vatre te pola tekućine s krumpirima usitniti u blenderu, dok se ne dobije krema. Po želji se može izblendati i veća količina. Kremu vratiti u juhu, dodati kiselo vrhnje, promiješati i kuhati još nekoliko minuta. Ostaviti da se ohladi barem deset minuta, umiješati parmezan i poslužiti s pečenim šampinjonima i hrskavim špekom.
SASTOJCI 500 g krumpira, 1 manji luk, 2 jaja, 2 žličice krumpirovog ili kukuruznog škroba, sol, papar, ulje
PRIPRAVA Krumpir i luk naribati i promiješati. Smjesu malo ostaviti te dobro stisnuti rukama, kako bi se ocijedilo što više tekućine. Ocijeđenu smjesu staviti u zdjelu, umiješati škrob, sol, papar i umućena jaja. Smjesu još jednom ocijediti kroz sitno cjedilo te na kuhinjskoj dasci formirati male popečke. Prenijeti ih u tavu s toplim uljem. Peći s obje strane dok ne postanu hrskavi, oko pet minuta. Servirati sa salatom ili umakom od vrhnja i inćuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....