Opore, gorkaste divlje šparoge najbolje se slažu s nježnim, slatkastim okusom jaja, a jednako su ukusne i na salatu uz tvrdo kuhana jaja. A gdje bismo takve delicije jeli bolje, nego tamo gdje ih najviše ima.
Premda naoko škrta i tanka, divlja šparoga, čijem gorkastom okusu nije lako odoljeti, u kuhinji otvara posve nove gurmanske svjetove. U Istri je već odavno dio narodne kuhinje, a rado je upotrebljavaju i kulinarske zvijezde koje tradicionalna jela i namirnice interpretiraju za nove i svježe jelovnike. Divlje - ili samonikle šparoge - beru se na proljeće, od sredine ožujka do početka svibnja, i toliko su popularne da se njihov miris širi iz kuhinja diljem poluotoka.
Najčešće se jede u fritajama, odlična je i u rižotima, juhama i s domaćim tjesteninama, a maštoviti je kuhari na inovativne načine kombiniraju s mesom, ribom, sipom te pripremaju čak i za deserte. Šparoge su neizostavan dio istarske gastronomske ponude u proljeće, kada se organizira i manifestacija Dani istarskih šparoga.
Čitajte i: Pozivnica za uskrs na otoku vitalnosti koja se ne odbija, jer pruža spektakularno gastro iskustvo
Traje od 21. ožujka do 13. svibnja, uglavnom u sjeverozapadnom dijelu Istre. Na internetskim stranicama može se naći popis restorana i konoba koje sudjeluju sa svojim specijalitetima, poput Buščine u Umagu, koji nosi i preporuku Michelinova vodiča, Starog podruma u Momjanu, konobe Morgan iznad Brtonigle...
Na Danima istarskih šparuga posjetitelji mogu i sami ići tražiti šparoge, no moraju znati da to nije ni lako ni jednostavno.
One, naime, rastu na teže dostupnim mjestima ili zaklonjene bodljikavim grmljem pa se trebaju naoružati strpljenjem i biti prikladno odjeven. Poželjno je imati gojzerice i rukavice, naravno i mnogo volje.
Tko uspije naći divlje šparoge, kući će se možda vratiti umoran, ali zadovoljan, a poseban je osjećaj pripremiti ih i uživati u njima uz čašu kvalitetnog istarskog vina. Treba znati i da šparoge dobro podnose zamrzavanje i da se u zamrzivaču mogu čuvati mjesecima pa nema razloga da se ne pospreme za kasnije.
Više inspirativnih tema pronađite u novoj Gloriji in!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....