Zalazak sunca u Rovinju

 IVO BIOČINA/CROPIX
MORSKI VODIČ

Operni pjevač vodi nas kroz svoj rodni grad - ovo su plaže, restorani i šetnice koje vrijedi posjetiti

Ronald Braus nas je poput iskusnog turističkog vodiča proveo kroz Rovinj, koji obožava i gdje provodi ljeto na predivnim plažama, šetnicama, u vrhunskim restoranima, ali i na brojnim kulturnim događanjima.

Ronald Braus nas je poput iskusnog turističkog vodiča proveo kroz Rovinj, koji obožava i gdje provodi ljeto na predivnim plažama, šetnicama, u vrhunskim restoranima, ali i na brojnim kulturnim događanjima.

Operni pjevač Ronald Braus organizator je i direktor po mnogima jednog od najdražih festivala u Rovinju - Rovinj Art & more, koji iz godine u godinu u grad dovodi poznate glazbenike i umjetnike. I ove godine održat će se brojna zanimljiva događanja, a mi smo zamolili Ronalda da nam otkrije gdje se kupa, gdje jede i što najviše voli posjetiti dok je u rodnom gradu. Uživajte u Rovinju iz pera baritona Ronalda Brausa.

image

Rovinj ima prekrasne šetnice

ROBERT VIJATOVIĆ

GDJE SE KUPATI?

Iako vlada "fama" da na sjevernom Jadranu ne postoje lijepe plaže te da more nije kao na jugu, Rovinj svakako tako nešto može opovrgnuti. More je zbilja čisto, a plaže su raznovrsne i za svačiji ukus. Duga šetnja vas vodi uz prekrasno uređenu plažu Mulini Beach, koja se nalazi podno meni dragog hotela Monte Mulini, sve do čarobne park šume Zlatni Rt. Ondje ćete u skrivenim uvalicama pronaći prekrasne plaže, kako stjenovite, tako i šljunčane.

Veličanstven drvored kroz šumu koju je davnih dana barun Hütterott dao pošumiti dolazimo do Balzamake i Rovinjcima posebno drage plaže Škaraba. Ako pak želite dan provesti na nekom od otoka i otočića rovinjskog arhipelaga ne preostaje vam drugo nego ukrcati se na linijski brod koji vodi do otoka svetog Andrije ili do otoka svete Katarine. Oba otoka obiluju divnim plažama s restoranima, barovima i hotelima. Otok svetog Andrije, spojen mostom s otočićem Maškin za mene je posebno mjesto i čim nađem vremena odlazim tamo zbog energije koju taj otočić pruža. Tu se nalazi i nekadašnji samostan, sada divan dvorac već spomenute obitelji Hütterott.

Ako želim dan provesti s prijateljima i do plaže doći autom moj izbor je De Castelan, prekrasan beach bar na pješčanoj plaži. Tu se ležaljke nalaze u masliniku i dan može započeti uz koktel ili čašu dobrog vina, ali i uz dobru knjigu.

ŠTO POSJETITI?

Rovinj se svakako smatra biserom Jadrana, stoga je šetnja samim starim gradom nešto što svaki putnik, koji dolazi u Istru mora staviti u svoj kalendar. Cijela starogradska jezgra kao cjelina ostavlja bez daha, a uličice pričaju višestoljetnu priču grada. Svaka uličica vodi do velebne crkve svete Eufemije iz 18. stoljeća s čijeg zvonika se pruža pogled čak i do Venecije. U crkvi koja obiluje prekrasnim umjetničkim predmetima nalazi se i sarkofag s tijelom zaštitnice Rovinja svete Eufemije. Spuštajući se niz ulicu Grisia koja je nekoć bila pojam umjetničke izložbe na otvorenom, kroz Balbijev luk dolazi se do glavnog gradskog trga koji bi uskoro trebao zasjati u novom ruhu, a na njemu se nalazi prekrasan gradski sat. U neposrednoj blizini je i Zavičajni muzej koji skriva velika umjetnička bogatstva.

Na susjednom se brdu nalazi još jedan biser koji svakako valja posjetiti, a to je crkva svetog Franje sa samostanom koji posjeduje muzej, bogatu knjižnicu te dva prekrasna skrivena klaustra. Nešto što ima samo Rovinj je Kuća o batani, muzej koji priča priču o rovinjskoj ribarskoj tradiciji i tipičnoj barci plitkog dna batana. Šetnju gradom možete završiti najljepšim zalaskom sunca uz čašu vina u baru La moura ili uz koktel u Mediteraneo baru.

U neposrednoj blizini Rovinja nalazi se i nedavno otvoren kamenolom Fantazija, geološki spomenik prirode i predstavlja jedinstveni primjer sedimentologije karbonatnih stijena i jedan je od najvažnijih kamenoloma na svijetu.

GDJE JESTI I PITI?

Rovinj obiluje izvrsnim, ali naravno i manje dobrim restoranima stoga treba biti oprezan kod izbora. Pa krenimo s jutrom po kojem se dan poznaje. Moje jutro započinje najboljim mogućim doručkom ili brunchom u hotelu Adriatic na glavnom trgu, koji radi tijekom cijele godine, a nakon toga slijedi kava u Augusto coffee shopu koji nudi specialty kavu za sladokusce kojih je u Rovinju sve više. Ako želite doživjeti Rovinj u svojem autentičnom izdanju svakako se zaustavite u kultnoj povijesnoj kavani Batana gdje možete pojesti izvrsne kolače, a nakon toga prošetajte na bačve kod Grote koje se nalaze na pitoresknoj rovinjskoj tržnici gdje možete prezalogajiti i popiti čašu vina u očekivanju ručka ili odlaska na plažu.

Rovinj je prvi grad u Hrvatskoj s čak dva Michelinova restorana, Monte i Agli Amici, a kako se Rovinj svojom kvalitetom hotela vinuo u visine tako i svaki od tih hotela ima i svoje fantastične restorane koje valja obići.

No moj izbor pod nazivom "sedam restorana za sedam dana" je sljedeći: Konoba Jure koja nudi autentična jela i svakodnevno svježe namirnice, istarski restoran Artičoka, odnedavno jedno od prepoznatljivijih mjesta u gradu koji autohtona jela predstavlja na malo drugačiji način. Iz palete restorana obitelji Pellizzer izdvojit ću restorančić El Bagadur, koji se nalazi u ulici Svetog Križa. Uz izvrstan izbor vina ovo mjesto nudi i divna sofisticirana jela. Restoran kojem pogled olakšava život, ali mu je i hrana na zavidnoj razini je Maestral iz kojeg se pruža čaroban pogled na Rovinj. U starogradskoj se jezgri nalaze i restorančići La fondiaria i Pierino, koji skrivaju tajne dobrih jela. Ovaj ću izbor i gastro šetnju završiti ribljim restoranima Santa Croce, koji svojim divnim ribljim specijalitetima meni uljepšava večeri i Scubom gdje se svatko osjeća kao kod kuće.

Naravno, večeri su duge, a noći predviđene za druženja pa preporučujem uzeti sladoled s nogu u Ombra Laboratorio Del Gelato, a nakon toga se zaputiti u Trevisol, jedno od najljepših mjesta u gradu s posebno odabranom vinskom kartom. Ako vam ni to nije dovoljno idealno mjesto za vas je aperitiv bar Circolo, gdje uz dobru muziku možete dočekati jutro.

SAVJETI

Predlažem svakako posjetiti neko od događanja festivala Rovinj Art & more, koji ove godine započinje izvedbom "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija u izvedbi zagrebačkih solista, a traje do sredine listopada, te se odvija se na nekoliko atraktivnih lokacija. U Rovinju svakako pripazite na parking, jer ga nikada nema dovoljno pa lako možete zakasniti na dogovor. Na pitanje koliko ostati u Rovinju uvijek kažem što duže. Dva su hotela koje bih preporučio, jer se nalaze u starogradsko jezgri i daju vam dojam života u gradu, a to su Palazzo Storico Spirito Santo s odnedavno odličnim restoranom i hotel Melegran u starom gradu koji nosi ime po simbolu Rovinja, a to je šipak.

Iz grada nikako nemojte otići bez autentičnog suvenira, rovinjskog pelinkovca, uz čiju kupnju će se uskoro moći pogledati muzej, koji svjedoči o gotovo 100 godina proizvodnje ovog finog napitka u Rovinju.

Linker
01. srpanj 2024 09:20