.

 SIMONEN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
PREPORUKA PUTOVANJA

Ovo su tri šarmantna grada na čarobnom talijanskom jezeru u kojima ćete uživati u fantastičnom sladoledu i glasovitom espressu

Premda je susjedna Italija s tri strane okružena morem, vrijedi posjetiti njezine prirodne ljepote u podnožju Alpa: mondene gradiće na jezeru Lago di Garda koji nude spektakularne vidike u okruženju kulturnih i povijesnih znamenitosti.

Premda je susjedna Italija s tri strane okružena morem, vrijedi posjetiti njezine prirodne ljepote u podnožju Alpa: mondene gradiće na jezeru Lago di Garda koji nude spektakularne vidike u okruženju kulturnih i povijesnih znamenitosti.

Sirmione

Premda ima tek nešto više od sedam tisuća stanovnika, gradić na obalama jezera Lago di Garda ima bogatu povijest koja seže u 5. tisućljeće prije nove ere. Za vrijeme Rimskog Carstva bio je ladanjsko mjesto za bogate obitelji, pa tako i za pjesnika Gaja Valerija Katula koji je u jednoj pjesmi opjevao ljepotu tog mjesta, dok je njegova vila jedan od glavnih povijesnih simbola Sirmionea.

image
Dejana Orešić
image
Dejana Orešić
image

Uz ozidanu obalu jezera smješteni su brojni romantični kafići i restorani

Dejana Orešić

Grotte di Catullo, Katulove pećine, lijep su primjer rimskog privatnog zdanja u sjevernoj Italiji. Gradićem ipak dominira zamak Scaliger iz 13. stoljeća koji je rijedak primjer srednjovjekovne lučke utvrde. No, osim povijesnih i kulturnih znamenitosti, Sirmione nudi i profane užitke u vidu brojnih kafića i restorana s terasama nad jezerom te nadasve slastičarnicama u kojima se može isprobati glasoviti sladoled od limuna.

image
ALXPIN GETTY IMAGES
image
SANDER MEERTINS GETTY IMAGES

Limone sul Garda

Na zapadnoj strani jezera Garda gradić je poznat po limunima, kao što mu govori i ime. Veliki su i sočni, iako su njihovi nasadi smješteni najsjevernije od svih svjetskih plantaža tog agruma pa su stoga najveća atrakcija.

image
Dejana Orešić
image

Suveniri, likeri i aromatična ulja pripravljeni su od limuna koji uspijevaju na plantažama na obroncima iznad gradića

Dejana Orešić
image
Dejana Orešić

Posađeni na strmim obroncima Alpa, njihovi ‘’limonaie’’ jedinstvenog su izgleda koji je oduševio pisce Johanna Goethea i Davida Herberta Lawrencea. Limune su iz Ligurije donijeli redovnici iz samostana San Francesco di Gargnano krajem 13. stoljeća i ubrzo je njihov uzgoj postao temeljna gospodarska grana na Gardi. U to se može uvjeriti i danas, jer se u gradiću nalaze brojne trgovine u kojima se prodaje liker limoncello, sladoled, kolači, aromatična ulja... A na svakom koraku nailazi se na originalne zgrade iz prošlih stoljeća koje su smještene uokolo pitoreskne povijesne luke.

image
UNSPLASH
image
UNSPLASH

Trento

Premda je 25 kilometara udaljen od Lago di Garde, grad smješten u dolini rijeke Adige u regiji Južni Tirol mnogim je turistima omiljena polazna točka za planinarenje i bicikliranje po Alpama, odnosno jedrenje i windsurfing po jezeru. Trento je prepun renesansnih građevina od kojih su najpoznatije crkva Santa Maria Maggiore iz 1520. i zamak Castello del Buonconsiglio, čija je gradnja započela još u 13. st. Zamak je od 15. st. rezidencija princabiskupa, a između 1528. i 1536. dograđeno mu je veličanstveno renesansno dvorište. Danas se koristi kao nacionalni muzej.

image
BOERESCUL GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image

Piazza Duomo s katedralom San Vigilio i Pretorijanskom palačom

RUDYBALASKO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Najljepšim gradskim trgom smatra se Piazza Duomo s katedralom San Vigilio i Neptunovom fontanom te Pretorijanskom palačom iz 13. stoljeća. Grad u kojem živi nešto više od sto tisuća stanovnika poznat je i po dobrim restoranima i pizzerijama: za ljubitelje mesa preporuka je restoran Tipico, a za pizzu - najukusnija je napoletana, pizzerija Albert. Kafić La Vie En Rose jedno je pak od brojnih ljupkih mjesta u renesansnim ulicama Trenta na kojima se može popiti glasoviti espresso.

image

Ljupki kafić La Vie En Rose u kojem se može popiti espresso

Dejana Orešić
image

Dvorac Buonconsiglio pretvoren je u nacionalni muzej

Dejana Orešić
Linker
16. rujan 2024 21:08