S bakom voli prošetati po gradu

 PRIVATNI ALBUM
MORSKI VODIČ

U điru po Korčuli: Paula Jeričević Tonković vodi vas kroz svoj drugi dom i otkriva najljepša mjesta na otoku

Budući da vuče korčulanske korijene mentorica showa "Ples sa zvijezdama" od rođenja ljetuje na Korčuli pa je prava osoba za turu po otoku. Zamolili smo je da nam otkrije skrivene uvale, najfinije restorane i fora kafiće u kojim ćete poželjeti provesti cijelo ljeto.

Budući da vuče korčulanske korijene mentorica showa "Ples sa zvijezdama" od rođenja ljetuje na Korčuli pa je prava osoba za turu po otoku. Zamolili smo je da nam otkrije skrivene uvale, najfinije restorane i fora kafiće u kojim ćete poželjeti provesti cijelo ljeto.

Plesačica Paula Jeričević Tonković široj je javnosti najpoznatija po nastupima u showu "Ples sa zvijezdama". Prošle godine pobjedu je odnijela u paru s influencerom Marcom Cuccurinom, godinu ranije u finalu je bila s glumcem Filipom Vidoviće, a dva dana prije finalne emisije udala se za svog dugogodišnjeg partnera Filipa Tonkovića. Iako se show trenutno ne emitira Paula i dalje naporno radi u svojoj plesnoj školi, a satove održava i diljem jadranske obale. No, kao i svake godine najveći dio godišnjeg odmora provest će na krajnjem jugu, točnije u Žrnovskoj Banji na Korčuli koja je njezin drugi dom od rođenja.

image

Lumbarda

SHUTTERSTOCK

GDJE SE KUPATI?

Korčula je poznata po predivnim plažama koje se često nađu na listi najljepših plaža u Hrvatskoj, ali i na svijetu. Ono što bih svakako preporučila svakome tko dođe na Korčulu je da prošeće do vanjske strane Žrnovske Banje ili Vrbovice odnosno na stijene koje gledaju prema Pelješcu. Dio Pelješkog kanala između Žrnovske Banje i Vignja je poznat među surferima, a prizori koje tamo možete vidjet će vas podsjetiti na svjetske surferske destinacije.

Ono što najviše volim kod Žrnovske Banje je pregršt mogućnosti koje nudi gostima. Osim mirnih mjesta na kojima se možete kupati daleko od gužve, na raspolaganju su vam i beach bar i restoran La Banya u kojima možete popiti koktel ili nešto pojesti.

Meni je osobno najdraže iznajmiti barku i uputiti se prema Badiji, Vrniku i Stupama. Badija ima nestvarno plavo more, a na otoku ćete vjerojatno sresti i jelene koji će vam bezbrižno prići u nadi da ćete ih nahraniti. Ako ste tip osobe koja ne može dugo biti mirna onda svakako produžite na Moro Beach na Stupama gdje se možete dobro najesti i zabaviti uz plesače i odličnu glazbu.

Plaže i uvale koje bi još izdvojila su svakako one koje gledaju na Lastovo. Iako ćete uvijek čuti da je Pupnatska luka najljepša, svakako bih još izdvojila Orlandušu i Bačvu. Ono što morate imati na umu je da na većini tih plaža nema ugostiteljske objekte pa se morate dobro pripremiti ako planirate na plaži provesti cijeli dan. Ljepota cijelog otoka je upravo to što ima toliko predivnih mjesta za kupanje da ja u svojih 30 godina, odnosno u 30 ljeta provedenih tamo još nisam uspjela obići sve.

ŠTO POSJETITI?

Prva stanica za svakog posjetitelja je grad Korčula. Nakon toliko godina i dalje se veselim ujutro otići s nanom (bakom) u grad, popiti kavu i prošetati gradom. Grad ima toliko malih skrivenih uličica da se poželite izgubiti u njima. U njima ćete naići na preslatke male wine barove i restorane gdje ćete zasigurno poželjeti sjesti i uživati u preukusnoj autohtonoj hrani i vinima. Osim vožnje barkom, vožnja automobilom po Korčuli i otkrivanje mjestašca i prirodnih ljepota je svakako nešto što preporučujem svima. U Lumbardi ćete uživati u cesticama koje su skrivene između vinovih loza i naići na crkvu Svetog Antuna koja će vam svojim prilazom oduzeti dah.

Kada nastavite prema cesti koja vas vodi do Vela Luke zasigurno ćete primijetiti meni srcu drago selo pod imenom Žrnovo i tu se svakako zaustavite popiti kavu u kafiću Lava cafe odnosno "U Emila" kako ga mi zovemo kako biste se zaista osjećali kao pravi Korčulani. Na putu do Vela Luke svakako posjetite vinariju Nerica u Čari, prošećite drvoredom u Blatu, a odmor si svakako planirajte prema datumima kada se održava koncert ‘Trag u beskraju‘ za velikog Olivera.

image

Vela Luka

SAŠA BURIĆ CROPIX

GDJE JESTI I PITI?

Korčula nudi niz dobrih restorana, barova i vinarija i svako će moći pronaći nešto za sebe. Ako ste ljubitelji morskih plodova i ribe preporučila bih vam jednu obiteljsku konobu uz more u koju vjerno odlazimo, a to je Feral u Lumbardi u kojem ne možete pogriješiti s odabirom ali svakako bih izdvojila pohanu hobotnicu i svakako čašu njihovog domaćeg Pošipa. Ako ste ljubitelji prirode i domaćeg štiha onda posjetite konobu Škafetin u Lumbardi i La Tache u Žrnovu. Ako ste se odlučili okupati u Pupnatskoj Luci onda neka vam konoba Mate svakako bude stanica.

image

S prijateljiicom Domenicom Žuvelom koja je rodom s Korčule

PRIVATNI ALBUM

Ako ste se pak odlučili zadržati u gradu Korčuli onda morate popiti kavu i pojesti doručak u hotelu Aminess Korčula Heritage, a predvečer sjesti na par čašica vina i platu u Bokar wine baru u starome gradu. Za gastronomske ljubitelje koji su već obišli sve navedene restorane svakako savjetujem da uživa u iskustvu Lešić Dimitri restorana s Michelinovom zvjezdicom. Moja seka koji je veliki zaljubljenik u gastronomiju nikada nije ni o čemu pričala s tolikim sjajem u očima kao o tom restoranu pa iako ga ja još nisam posjetila svakako ga stavljam na listu prioriteta ovo ljeto.

SAVJETI

Još par praktičnih trikova koje ću vam otkriti je Electric Car Shuttle koji će vam pomoći ako niste na otoku s autom i tura s Buggyjima koje možete naći u Žrnovskoj Banji. S njima ćete u par sati moći obići ljepote otoka, a dobit ćete i najfiniju limunadu koju će vam pripremiti domaćini. Toliko mjesta nisam spomenula da mi je teško završiti ovaj mali vodič. Tko god se nađe na Korčuli slobodno mi se javite i s guštom ću se raspisati u nedogled. Lumbarda – Korčula – Žrnovo – Pupnat - Čara – Blato – Vela Luka sam toliko puta ponavljala kao dijete kad me moj pokojni dida koji nam je usadio bezuvjetnu ljubav prema ovome otoku učio kojim mjestima prolazimo kada se vozimo uzduž otoka.

Svako to mjesto, a i druga koja nisu spomenuta, zaslužuju jedan poseban tekst koliko ih krasi predivna netaknuta priroda u kojoj možeš uživati bez prestanka. Naravno, ispod masline s čašicom Pošipa u ruci.

Linker
06. rujan 2024 00:23