Faraglioni ili Tri stijene

 UNSPLASH
Popularno odredište

Vanja Horvat vodi nas na otok koji obožava svjetski jet set: Otkriva što treba vidjeti i u kojim specijalitetima uživati

Zagrebačka poduzetnica velika je zaljubljenica u putovanja na kojima joj društvo pravi zaručnik Mladen Veber, a lokacija na kojoj su nedavno uživali nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zagrebačka poduzetnica velika je zaljubljenica u putovanja na kojima joj društvo pravi zaručnik Mladen Veber, a lokacija na kojoj su nedavno uživali nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Za talijanski otok Capri kažu da je jedan od najljepših na svijetu, vrvi prizorima koji oduzimaju dah i omiljena je destinacija brojnih svjetskih zvijezda. Još od doba Rimljana njegova priroda i spokojna atmosfera privlačili su elitne posjetitelje. Tko jednom ode tamo uvijek će se vraćati, a tog je mišljenja i naša poduzetnica i vlasnica domaćeg brenda prirodne kozmetike Vanja Horvat. Ona se u Italiju otputila u pratnji svog zaručnika Mladena Vebera, a Capri im je bio na listi destinacija koje žele posjetiti zbog njegove neizmjerne ljepote. "Ovaj mali talijanski otok nudi savršenu kombinaciju povijesti, prirodnih ljepota i glamura, što ga čini idealnim mjestom za bijeg od svakodnevice", otkrila nam je zagrebačka poduzetnica koja svaki slobodan trenutak koristi za istraživanje lokacija koje još nije posjetila.

image

Vanja Horvat

PRIVATNI ALBUM

Putovanje do Caprija pokazalo se jednostavnim. Avionom su za sat i pol stigli u Napulj, odakle su nastavili brodom do konačnog odredišta, gdje ih je dočekao neponovljiv pogled na obalu otoka. "Nakon dolaska pristajete u predivnu marinu Grande, specifičnu po šarenim kućicama i brodicama. Zrak je bio ispunjen mirisom mora i cvijeća, a pogled na strme litice i bujno zelenilo bio je spektakularan. Osjetili smo odmah taj poseban šarm otoka", otkriva Vanja.

image

Marina Grande

UNSPLASH

SMJEŠTAJ I CIJENE

Capri nudi niz mogućnosti za smještaj. Pripadnici jet seta najviše vole boraviti na privatnim jahtama na kojima im je zajamčena barem doza privatnosti, tu je i niz raskošnih hotela, vila i apartmana, ali i budget-friendly opcija.

image
UNSPLASH

"Odabrali smo hotel na vrhu litice s pogledom na more. Glavni kriteriji pri odabiru smještaja za mene su uvijek udobnost, privatnost i vrhunska usluga. Ovaj hotel je imao sve to. Definitivno može biti skupo, posebno ako se odlučite za luksuzne hotele i restorane. No, postoje i pristupačnije opcije za one koji žele uživati u ljepotama otoka bez pretjeranog trošenja", pojašnjava poduzetnica.

image
PEXELS

PRIRODNE LJEPOTE

Okružen Tiranskim morem i prepun egzotičnog zelenila, Capri je privukao careve Augusta i Tiberija koji su si tamo izgradili velebne vile, a jedna od njih - Villa Jovis bila je jedna od Tiberijevih najpoznatijih rezidencija. U Faraglioni iliti tri stijene koje se impresivno izdižu iz mora, šarmantno selo Pizzolungo, Male utvrde i najviši vrh otoka Monte Solaro zaljubili su se i legendarne glumice Audrey Hepburn i Sofija Loren, prva dama SAD-a Jacqueline Kennedy Onassis, a očarale su i Vanju i Mladena.

"Iako nisam imala priliku susresti neku svjetsku zvijezdu, atmosfera otoka je uvijek glamurozna i lako je zamisliti kako uživaju u istim mjestima kao i mi. Najviše su me dojmile prirodne ljepote otoka – Plava špilja i pogled s vrha Monte Solar. Svakako bih preporučila posjet rimskoj palači cara Tiberija te uživanje u šetnji vrtovima Augustusa", savjetuje Vanja.

image

Vanja i Mladen posjetili su Faraglione koje slove kao jedna od najpoznatijih prirodnih atrakcija

PRIVATNI ALBUM

HRANA, PIĆE I SUVENIRI

Na otoku se od jutra do mraka uživa u talijanskoj kuhinji i tradicijskim jelima kojima je teško odoljeti. "Hrana je izvanredna. Posebno bih izdvojila specijalitete kao što su ravioli capresi. Svježa morska hrana, domaća tjestenina i autentični deserti učinili su svako jelo nezaboravnim. Kao i domaći limoncello po kojem su poznati, a s kojim smo nazdravljali", ističe naša sugovornica.

image

Ravioli capresi

PEXELS

Vanja se sa svakog putovanja vraća s nekom uspomenom u obliku suvenira pa si je i ovaj put odabrala nešto posebno da ju podsjeća na dane provedene na otoku ljubavi. "Vratila sam se s predivnim keramičkim suvenirima i maramom s prepoznatljivim motivima Caprija. Preporučila bih i isprobavanje domaće marke parfema napravljenih od lokalnog bilja", kaže Vanja, a za sve one koji će se nakon ovog članka odlučiti posjetiti Capri ima jedno važno upozorenje.

"Tamo vam sve lijepo serviraju, pogotovo piće. Limoncello se nudi na svakom koraku u velikim rashlađenim limunima i teško im je odoljeti. Tek kad se želite ustati shvatite koliko to slatko piće može zavrtjeti svijet (smijeh)!", upozorava Vanja.

image

Vanja Horvat na plaži

PRIVATNI ALBUM

Dodaje kako ju putovanja najviše ispunjavaju i zato uvijek ima isplanirano već sljedeće kojemu se veseli. "Volim kombinirati - uživati u aktivnostima, izletima i istraživanju, ali i pronaći vrijeme za opuštanje u wellnessu i na plažama nakon napornog poslovnog ritma vezanog za razvijanje mog brenda prirodne kozmetike Zeotex. Zato treba napraviti balans između posla i uživanja. Najdraže destinacije do sada su mi Indija koja mi se pokazala u najljepšem svjetlu, Šri Lanka, ali i Afrika gdje sam iskusila suživot s prirodom i divljim životinjama u punom smislu te riječi. Sljedeća destinacija je Koreja zbog plasiranja moje prirodne kozmetike na to tržište, ali i da istražim njezinu povijest i kulturu turistički", najavljuje Vanja Horvat, a mi jedva čekamo vidjeti kako će joj biti u novim putničkim avanturama.

Linker
06. rujan 2024 05:18