Maja Šuput Tatarinov

 INSTAGRAM/MAJA ŠUPUT
MILJENIK ZVIJEZDA

Zašto slavni vole Vrnik? Otočić bez automobila i dućana obožavaju Severina, Maja Šuput, Beyoncé, Luka Modrić i Novak Đoković

Spremate li se tamo provesti ljeto pripremite olovku i papir jer ćete vjerojatno naletjeti na barem jednu slavnu osobu... ili čitavo društvo.

Spremate li se tamo provesti ljeto pripremite olovku i papir jer ćete vjerojatno naletjeti na barem jednu slavnu osobu... ili čitavo društvo.

U korčulanskom arhipelagu postoji dvadesetak škoja, a posljednjih godina jedan od njih postao je omiljena destinacija domaćim i stranim celebima. Riječ je o Vrniku, šarmantnom otočiću toliko malenom da ga za sat i pol možete čitavog oplivati, a u čijim su čarima proteklih godina uživale holivudske legende Woody Harrelson i Matthew McConaughey, pop diva Beyonce sa suprugom Jay Z-em, tenisači Novak Đoković, Goran Ivanišević i Patrick Rafter, glumci Chris Rock i Azis Ansari, nogometaši Luka Modrić i Mateo Kovačić te pjevačice Maja Šuput i Severina kojoj je to nezaobilazna ljetna postaja.

Vrnik se nalazi ispred Lumbarde, od obale Korčule udaljen je tek stotinjak metara i savršeno je mjesto za odmor jer na njemu nema automobila, asfaltiranih cesti, bučnih noćnih klubova, pa čak ni trgovine, no zato ima prelijepu prirodu, prekrasne kamene kuće stare dvjestotinjak godina, kristalno čisto more (čuvajte se ježeva) i jedan od najstarijih korčulanskih kamenoloma koji datira iz starorimskog doba (ukupno ih je na otoku tridesetak a neke se može i posjetiti). Okomite, isklesane litice visoke i do 50 metara svjedoče o tome da su njegovi nekadašnji stanovnici mahom bili klesari i kipari - od antičkih vremena Korčulani su obrađivali i prodavali svoj kamen po cijelom svijetu, pa je vapnenac s Vrnika ugrađen u neke od poznatijih svjetskih građevina poput Bijele kuće, Aje Sofija, parlamenta u Beču i vijećnice u Stockholmu.

Danas na otoku trajno živi malo ljudi, mogu se nabrojati na prste jedne ruke, no u srpnju i kolovozu Vrnik živne. Do otoka voze privatne i taksi barke s turistima, a najbliži parking za automobile je u blizini Lumbarde na otoku Korčuli, konkretnije na predjelu Krmača, odakle se posjetitelji prevoze čamcima. Kad vas brod iskrca na Vrnik, netko od lokalaca vjerojatno će vam ponuditi karijolu (tačke) da u njima prevezete svoje kofere do smještaja. Na Vrniku je četrdesetak kuća u kojima se mogu unajmiti apartmani ili sobe, a mnoge od njih imaju izlaz na plaže, na kojima je rijetko kad gužva.

Društveni život na otoku posljednjih se šest godina uglavnom vrti oko Vrnik Arts Cluba otvorenog 2018. u staroj zgradi škole, gdje se dobro jede, pije i uživa u zanimljivom društvu. Nemojte se iznenaditi ako ispred obližnje crkve ugledate djecu kako igraju tenis s Novakom Đokovićem, prebacujući lopticu preko klupe umjesto preko mreže ili se fotografiraju s Lukom Modrićem ili Beyonce. Vrnik Arts Club sastoji se od restorana s tradicionalnim morskim jelima i umjetničke galerije pokraj koje je prostorija uređena poput starinske učionice: opremljena je starinskim abakusom, pločom, perima za pisanje i tintom te replikama starih učeničkih stolova, a u sklopu kluba su i dvije sobe u kojima voli odsjesti Severina.

image

Vrnik Arts Club

MILAN SABIC/CROPIX

U Vrnik Arts Clubu su prije četiri godine ručali Beyonce i J-Z sa svojom djecom, a na otok su došli naći se s prijateljem koji je tamo ljetovao. Za predjelo su pojeli riblju platu, za glavno jelo jastoga s domaćom tjesteninom, a onda uživali u druženju i razgledavanju otoka. Kako se odmah pokraj restorana nalazi crkva Gospe od Pohođenja, izgrađena davne 1856., Beyonce i Jay-Z poželjeli su pogledati njenu unutrašnjost pa im je gospođa Marija Draganja, rodom s tog otoka, otvorila vrata. Beyonce je u crkvi zapjevala gospel te fotografirala njenu unutrašnjost, a kasnije su se fotografirali i s osobljen restorana.

image

Vrnik

BORIS KAČAN

Prije dvije godine do Vrnika su na jahti Serenity doplovili holivudske legende Woody Harrelson i Mathew McConaughey sa svojim suprugama – društvo se odlično zabavljalo do dva ujutro u Vrnik Arts Clubu, pohvalivši jela chefa Tomislava Markovića i Gorana Rogulja, koji je napravio i zajedničku fotografiju sa slavnim glumcima. Iste je večeri u restoranu bila i Severina sa svojim društvom, koja je njihov susret objavila na svom Insta Storyju. Nešto kasnije pohvalila se i kako je njezin sin Aleksandar dobio autogram od Woodyja Harrelsona kojeg je prepoznao iz filma Venom. Tko će ih dijeliti ove godine, tek ćemo vidjeti.

Na Vrniku se dobro jede i u obiteljskom restorančiću Škoj, pokraj kojeg je vrijedan primjer barokne arhitekture - crkvica Gospe od Pohođenja iz 17. stoljeća graditelja Tome Azalija, jednoga od najaktivnijih nastavljača višestoljetne tradicije korčulanskog kamenarstva. Među najuzbudljivim danima u godini je 2. srpanj kad se slavi Gospa od škoja, najveći blagdan otoka uoči kojeg ga vrijedni mještani uređuju za procesiju. U sumrak te večeri pali se smilje, te tradicionalno preskače vatra, u čemu je jedno ljeto sudjelovala i Severina.

Goran Ivanišević je pak s djecom koja ljetuju na Vrniku igrao" Vrnik Open", teniski turnir nakon kojeg su gubitnici morali skočiti u odjeći u more. Bio je to svojevrsni nastavak među mještanima slavne i nikad prežaljene "Vrničke olimpijade", sportskog natjecanja mladih, koji bi odmjeravali snage u povlačenju užeta i sličnim aktivnostima, a koja se posljednjih godina nažalost prestala održavati. Možda je vrijeme da se tradicija nastavi.

Linker
18. rujan 2024 15:37