Jedna od najpoznatijih svjetskih kuharica, miljenica britanske TV publike, ali i dinastije Windsor, sudjelovat će u proslavi platinastog jubileja Elizabete II. - i nadzirati izradu pudinga dostojnog kraljice.
Od 1966. u braku je s Paulom Hunningsom, danas umirovljenim vlasnikom antikvarijata. No, gospođa Berry se nije lako dala u brak: Paul je prvi put išao prositi njenu ruku kod njenog oca, no uprskao je cijelu stvar kad je nehotice autom pregazio jednu od golubica koje je uzgajao gospodin Alleyne William Steward Berry. Nakon toga ga je sama Mary odbila - jer je bio blago pripit, isto kao i kad ju je drugi put prosio. Pristala je iz treće, na klupi londonskog Hyde Parka.
U braku su dobili troje djece - Thomasa, Annabel i Williama. Kao par su preživjeli nešto najgore što se roditeljima može dogoditi, a to je smrt djeteta. U automobilskoj nesreći 1989. poginuo je njihov tada 19-godišnji sin William, kad je sestru Annabel vozio u grad.
- Moja kći je tada skrivala novine od mene, da ne bih vidjela vijesti o nesreći. Tijekom godina sam si objasnila da je tako moralo biti: naš William bi umro od tuge da je umjesto njega stradala njegova sestra - izjavila je Mary Berry koja je preuzela kraljevski obrazac ponašanja kad je riječ o iskazivanju emocija u javnosti. Slično krilatici dinastije Windsor “nikad se ne žali i ne upuštaj se u objašnjavanja”, Mary Berry smatra da suzama i nervozi nema mjesta u javnom prostoru.
Smetalo ju je kad bi natjecatelji u ranijim sezonama serijala “Dobar, bolji, najbolji... britanski slastičar” plakali.
"U životu se moraš sabrati, koliko god teško bilo, i nastaviti", smatra gospođa Berry.
U doba kad je imperativ mladolikog izgleda agresivniji nego ikad - a osobito je usmjeren prema ženama - 86-godišnja britanska gastro zvijezda Mary Berry vraća nadu da su i ljudi zlatne dobi poželjna TV lica. Autorica i urednica brojnih kuharica, voditeljica te gastro sutkinja - koju je domaća publika mogla gledati u natjecateljskom serijalu “Dobar, bolji, najbolji... britanski slastičar” - tajnu svoje kontinuirane popularnosti opisuje kao posljedicu toga što je dobra učiteljica.
U intervjuu za britanski Radio Times izjavila je da se smatra predanom mentoricom i da ljudi to prepoznaju. Ima nešto u njenom mirnom glasu i već desetljećima istoj frizuri, savršeno nalakiranim noktima i jednobojnim vestama jarkih boja - sve su to elementi koji Mary Berry čine dosljednom javnom osobom, čije životno i profesionalno iskustvo ulijeva povjerenje. I to ne samo gledateljima nego i britanskoj kraljevskoj obitelji: Mary Berry će, naime, u lipnju žirirati i nadgledati natjecanje izrade pudinga, organizirano u čast 70 godina vladavine Elizabete II.
Da je i inače bliska s članovima britanske kraljevske palače svjedoče brojne fotografije na kojima se smije s kraljicom, a vojvotkinju Kate od Cambridgea prima za ruku kao da joj je kći. Osim što je fina i uglađena gospođa, Mary Berry je i u stalnoj potrazi za avanturom. U njenim serijalima, koji se emitiraju na kanalu 24 Kitchen, može je se vidjeti kako, primjerice, obilazi talijanska mjesta i gradove, a s lokalcima se sporazumijeva na talijanskom - iako ga ne govori.
U životu vječno dotjerane i nasmiješene Mary Berry nije uvijek sve bilo veselo i lako. Odrastala je u ratom izmučenoj Velikoj Britaniji: bilo joj je sedam godina kad je njen rodni grad Bath bio izložen dvodnevnom njemačkom bombardiranju, a s 13 godina oboljela je od dječje paralize. Zbog toga joj je jedna ruka slabija, a kralježnica iskrivljena. U djetinjstvu je, izjavila je gospođa Berry, navikla štedjeti, no i cijeniti hranu. Njena mama Margaret Berry nije htjela zakidati svoje troje djece za slatke zalogaje - pa, primjerice, ne bi sladili čaj da bi na kraju mjeseca imali dovoljno šećera za tortu.
Njezin otac Alleyne William Steward Berry početkom pedesetih bio je čak i gradonačelnik Batha, a sudjelovao je i osnivanju tamošnjeg sveučilišta.
Jedina kći bračnog para Berry već je u srednjoj školi shvatila da će se baviti gastronomijom - jer je bila sretna samo na satovima domaćinstva.
Zato je i upisala Bath College of Domestic Science, smjer cateringa, a već je sredinom šezdesetih postala profesionalna kušačica novih recepata i hrane za jednu kompaniju. Usporedno s time je i počela pisati prvu kuharicu, koju je objavila 1970., a uskoro je postala i urednica časopisa Ideal Home.
Prethodno se i dodatno školovala u francuskoj školi Le Cordon Bleu, a od sedamdesetih do danas ostala je neosporni autoritet na području dobre hrane i kulinarskih trikova. O tome svjedoči popularnost njenih sedamdesetak kuharica prevedenih na niz svjetskih jezika. Među ostalim, na hrvatski je sredinom devedesetih prevedena njena “Velika obiteljska kuharica”. Mary Berry obraća se i mladim, internetski orijentiranim generacijama pa svoju web stranicu neprestano osvježava novim slanim i slatkim receptima, a dobra je vijest da su više-manje sva jela relativno jednostavna za napraviti.
Na društvenim mrežama nije aktivna, no zato u njeno ime na Instagramu objavljuje i piše Lucy Young, njena asistentica više od 30 godina i koauturica brojnih Maryinih kuharica koja se također školovala na Cordon Bleu. Među praktičnim kulinarskim i zapravo životnim savjetima Mary Berry je i taj da je poželjno u hladnjaku uvijek imati zalihe. Primjerice sok od pečenja, sugerira, treba sačuvati i skladištiti u staklenku, a može ga se iskoristiti i kao namaz za kruh. Njena skromnost, koju je zadržala unatoč zvjezdanom statusu, potvrđuje da publika ipak najviše vrednuje stručnost i znanje.
O tome svjedoči popularnost njenih sedamdesetak kuharica prevedenih na niz svjetskih jezika. Među ostalim, na hrvatski je sredinom devedesetih prevedena njena “Velika obiteljska kuharica”. Mary Berry obraća se i mladim, internetski orijentiranim generacijama pa svoju web stranicu neprestano osvježava novim slanim i slatkim receptima, a dobra je vijest da su više-manje sva jela relativno jednostavna za napraviti. Na društvenim mrežama nije aktivna, no zato u njeno ime na Instagramu objavljuje i piše Lucy Young, njena asistentica više od 30 godina i koauturica brojnih Maryinih kuharica.
Među praktičnim kulinarskim i zapravo životnim savjetima Mary Berry je i taj da je poželjno u hladnjaku uvijek imati zalihe. Primjerice sok od pečenja, sugerira, treba sačuvati i skladištiti u staklenku, a može ga se iskoristiti i kao namaz za kruh. Njena skromnost, koju je zadržala unatoč zvjezdanom statusu, potvrđuje da publika ipak najviše vrednuje stručnost i znanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....