VEDRAN PETEH/ CROPIX
POSLOVNA PRIČA

Nakon 15 godina rada za druge, odvažila se i otvorila svoj salon: "Teta je kriva za sve"

Valentina Čajo jedna je od najtraženijih zagrebačkih hair stilistica koja je početkom godine otvorila svoj salon Salon iz kojeg, kako kaže, ne izlazi zbog vojske vjernih klijentica koje svoju kosu prepuštaju samo u njezine ruke.

Valentina Čajo jedna je od najtraženijih zagrebačkih hair stilistica koja je početkom godine otvorila svoj salon Salon iz kojeg, kako kaže, ne izlazi zbog vojske vjernih klijentica koje svoju kosu prepuštaju samo u njezine ruke.

Početkom godine, nakon 15 godina rada, otvorila je svoj frizerski salon u centru Zagreba odlučna da će uspjeti i nije se prevarila. S Valentinom Čajo razgovarali smo gotovo godinu dana nakon njezinog ulaska u poduzetništvo, u kojem nam je ta samosvjesna poslovna žena i majka trogodišnjeg Viga otkrila više o svojem karijernom, putu, kako se odlučila "osamostaliti", ali i koji su najveći izazovi s kojima se susreće. Naravno, pitali smo je i jesu li još uvijek popularne "osvetničke frizure" te koje trendove možemo očekivati u novoj sezoni.

Kako je izgledao vaš poslovni put?

- U ovom poslu sam cijeli život. Još kao mala sam stalno bila u tetinom salonu i upravo je ona zaslužna za moju ljubav prema kosi, modi i beautyju općenito. S 14 godina sam započela s praksom u tada najpoznatijem zagrebačkom salonu, gdje nas je bilo preko 20 i trebalo se izboriti za svoje mjesto među svim tim ljudima. Ja sam bila dijete koje je naviklo na salon, ali ništa nije bilo kao u tetinom. No, za mene nemoguće nikad nije postojalo, bila sam uporna i neumorna i vrlo brzo naučila da biti frizer ne znači samo raditi super frizure, odlično ošišati ili heklati pramenove. Biti frizer znači i počistiti radno mjesto iza sebe, ali i pomoći kolegici ako zapne u gužvi. Ovo je posao za koji je potrebno biti kolegijalan, nasmijan, uporan te - ono što je meni bilo od velike pomoći u poslu - dobro pamtiti.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

Koliko je teško raditi s ljudima? Zna se da je frizer često i rame za plakanje, "psiholog" i prijatelj?

- Dnevno se susrećem s jako puno energija i osobnosti, ali s godinama sam naučila kako se ograditi od osoba koje mi energetski ne odgovaraju. Ali ja zaista obožavam ljude i volim slušati priče, i vjerujte mi, imam najbolje klijente s kojima je stvarno lako. S mnogima sam zaista postala prijateljica, a i svoju najbolju prijateljicu upoznala sam u salonu.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

Kako postavljate granice, danas kada vodite svoj tim?

- Granice sam postavila odmah. Svi znaju što me smeta i mislim da svatko mora znati svoju ulogu. Od svakoga tražim odgovornost i moram znati da na svakog od njih mogu računati. Znam u kojem smjeru želim da se razvijamo, ali to ne znači da sam "najpametnija" jer sam vlasnica. Sa svojim timom želim graditi mjesto gdje je svima gušt doći, kako klijentima tako i djelatnicima.

Kojim životnim lekcijama vas je naučio vaš karijerni put?

- Počela sam raditi ranije nego većina mojih prijatelja, tako da sam i sazrela ranije. Ono čega mi je u početku manjkalo je strpljenje, a danas ga imam napretek, što stvarno dobro dođe i privatno i poslovno.

Što biste promijenili da možete na svom putu?

- Iskreno, ništa. Prošla sam razne vrste poslovanja prije nego sam otvorila vlastiti salon. Tu sam stekla iskustvo, ali i testirala sebe te vidjela što želim i što ne želim. Znala sam žaliti što se nisam osamostalila ranije, ali mislim da je salon došao u pravo vrijeme za mene. Sada učim nešto drugačije, novo i postavljam si nove ciljeve i izazove i to mi i odgovara jer meni treba nešto što me stalno gura naprijed, ne želim nikada stajati u mjestu.

Kako se nosite sa stresom, jeste li doživjeli burnout?

- Nisam nikada imala burnout, ali znala sam se dovesti do ruba. To je trenutak u kojem ne mogu dati 110 posto sebe u određenoj frizuri, ma koliko se trudila. Tada znam da mi treba predah. Srećom, brzo se vratim sebi. Ne želim se dovoditi do toga, iako uvijek radim jako puno - radni dan mi već desetak godina traje 12 sati. Stresa, kao i u svakom poslu ima, ali postupim prema tome što mi u tom trenutku treba. Ponekad je to vrijeme samo za mene, igra sa sinom, kava s prijateljicom ili večera s dečkom.

image

valentino čajo

VEDRAN PETEH/ CROPIX

Zašto često odlučujemo ostati u zoni komfora, umjesto da se odvažimo na promjenu?

- Strah. No, strah nikad nikoga nije gurnuo naprijed. I sama sam bila u strahu kad sam otvarala salon, i to nakon porodiljnog, što nije mala stvar. Najgore što se može dogoditi je da ne uspije, ali to za mene nije bila opcija. I sjećam se, mislila sam što ako otvorim salon i nitko ne dođe? Kad ono, nisam izlazila iz salona od vojske mojih divnih klijentica.

Tko je za vas uspješna žena?

- Žena koja je zadovoljna sobom. Nekome je bitna karijera, nekome velika sretna obitelj... I zato mislim da je uspješna žena ona koja živi ono što je sanjala i koja je sretna.

Majka ste trogodišnjeg Viga - koliko je teško biti majka i poduzetnica?

- Jako teško. Stalno me proganja grižnja savjesti - i kad nisam s njim, i kad nisam u salonu. Ali prihvaćam da je sada to tako i nadam se da će mi u budućnosti to malo lakše padati.

Koliko je u svemu važno samopouzdanje?

- Neizmjerno, ali treba imati i dozu samokritičnosti. Mislim da to dođe s godinama, taj neki balans. Sada, u tridesetima, imam mnogo više samopouzdanja nego što sam ga imala ranije jer točno znam tko sam i koliko vrijedim. Doduše, jako sam samokritična, osobito u poslu. Perfekcionist sam i često klijenticu koja je prezadovoljna ne puštam sa stolice jer vidim da bi neki pramenčić ipak mogao stajati drukčije.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

Vrijedi li kod vas ona - "U postolara najgore cipele"?

- Ne vrijedi, imam jako zahvalnu kosu. Često imam isfeniranu puštenu kosu no isto tako često nosim rep, ali ne zato jer je nisam stigla oprati, već zato što ga volim nositi.

U kojem dijelu posla najviše uživate?

- Volim stvarati i kreirati, ali najviše volim kada ljude usrećim i kada osmijehom nagrade ono što su moje ruke napravile. Zaista smatram da je jednako važno biti dobar frizer, ali i znati saslušati ljude.

Često možemo čuti kako za "nove početke" žene često požele promjenu frizure, kakvo je vaše iskustvo?

- "Osvetničkih frizura" nakon prekida uvijek je bilo i uvijek će biti. Baš sam prije nekoliko dana imala klijenticu koja se razvodi i poželjela je drastičan rez. Rezultatom smo obje bile presretne, a takve frizure poseban je gušt raditi jer mnoge žene tada izađu iz zone komfora sa svojom kosom.

I za kraj, koje frizure će biti popularne ove jeseni i zime?

- Bob je već neko vrijeme favorit i tako će i ostati, a hit je i slojevito ošišana duga kosa, s volumenom. Nosit će se i šiške, i to svih sve vrsta - od mikrošiški pa do takozvanih zavjesa, a neizostavni će biti i različiti ukrasi za kosu, od kojih će se najviše nositi marame. Što se stiliziranja tiče, u trendu je "staklena", sjajna kosa - odličan odabir i za sezonu slavlja koja nam se bliži.

Moji favoriti

  • Knjiga - "Genijalna prijateljica"
  • Film - "Kako se riješiti frajera u 10 dana"
  • Beauty proizvod - sjajilo Rhode
  • Modni komad - kaubojke Isabel Marant
  • Putovanje - Santorini
  • Instagram - Tamara Kalinić
  • Dizajnerski komad - kaput YSL
Linker
14. listopad 2024 11:02