Blagdani samo što nam nisu pokucali na vrata, a ako je suditi po scenariju koji nas prati ovu godinu, i oni će biti drugačiji, ali ne nužno i lošiji. Intimnu proslavu nadolazećih blagdana iskoristite za sebe i ono što volite, a ako je to uživanje u hrani i kuhanje - donosimo vam najslasniju ideju - naše specijalno gastro izdanje koje i ovoga puta pršti sjajnim receptima za divna jela, baš kako i treba u vrijeme Božića.
Bliže se blagdani, a s njima i vječna pitanja: kako ukrasiti dom, što pripremiti za svečani ručak ili večeru, kakve kolače ispeći.... Jer bez obzira na sve što nas je ružno snašlo u godini koja je na izmaku, barem nakratko nam treba odmak od svakodnevice i bijeg u nešto posebno, fino, ugodno... A dio tog bajkovitog ugođaja donosi u vaš dom i Glorijin gastro prilog Delicije, u nadi da će vam s receptima i savjetima biti inspiracija za nešto intimniji Badnjak, Božić i doček Nove godine.
Ana Grgić, chefica zagrebačkog hotela Esplanade, savjetuje kako prepoznati i pripremiti savršeni losos. Fotograf Kristijan Tabet otkriva svoj recept za sočnu blagdansku puricu. Petra Roško, Solinka koja se proslavila kao natjecateljica u TV glazbenom showu The Voice, odnedavno je postala slastičarka te je pripremila potpuno "bezgrešne" kolače s prirodnim sladilima, bez bijelog brašna i s vrlo malo jaja. Chef Marko Đurašević, nova zvijezda splitske gastro scene, pak prezentira slijedove u kojima spaja kulinarsko nasljeđe Japana s okusima i mirisima Mediterana.
Blagdanskim slasticama koje je svojim fotografskim aparatom zabilježila Berislava Picek teško ćete moći odoljeti. A uz sve te divote godit će vam čaša pjenušca iz podruma međimurskog pjevača Mira Švende Žige. Ili božićno pivo iz samostana.
Izostalo je ovaj put jedino putovanje na neku atraktivnu destinaciju, jer baš i nisu vremena za hodanje po svijetu, a i u vrijeme blagdana nekako je ipak najljepše kod kuće.
Lijepo dekoriran stol, miris svijeća, lampice na boru, čaša pjenušca, tiha glazba i kolač koji volite ispunit će vas zadovoljstvom. Možda vam i neki od recepata iz Glorijinih Delicija pomognu da stvorite malu gastronomsku čaroliju u svojem domu. Pogotovo ako sve to pripremite s vašim najmilijima. A ako se i u jednom trenutku zapitate zašto uopće slaviti i čemu se veseliti u vrijeme korone, sjetite se izreke Franza Kafke: "Sve dok vam je u ustima zalogaj hrane, problemi su riješeni - barem zasad".
Sretni vam blagdani!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....