Getty Images/iStockphoto
Uskrs dolazi

Svega se možemo odreći, ali ovih pet tradicionalnih uskrsnih jela nikako - imamo i recepte!

Blagdani će ove godine biti drugačiji nego što smo planirali, ali to ne znači da odustajemo od običaja i tradicije - donosimo pet prigodnih i jednostavnih recepata, bez kojih je Uskrs nezamisliv.

Blagdani će ove godine biti drugačiji nego što smo planirali, ali to ne znači da odustajemo od običaja i tradicije - donosimo pet prigodnih i jednostavnih recepata, bez kojih je Uskrs nezamisliv.

Postoje neke stvari kojih se ne bismo trebali odreći ni kad je najteže, a situacija u kojoj smo se posljednjih tjedana svi našli itekako je izazovna i stresna i zahtijeva puno odricanja. No, Uskrs nam je pred vratima, najveći katolički blagdan, i što god tko mislio i rekao, jednostavno je nezamisliv bez okupljanja obitelji za stolom. Ove će godine proći u nešto užem sastavu, jer ne bismo smjeli nikoga ugošćavati u svom domu, no to ne znači da mora proći neobilježeno. Dapače, ugodite sebi i svojoj obitelji i uživajte u tradicionalnim receptima, koji će vas mirisom i okusom možda i podsjetiti na neka bolja vremena, te uliti nadu da će nam uskoro svima biti bolje....

KREM JUHA S KRUTONIMA

SASTOJCI:

  • vezica uzgojenih šparoga
  • 2 veća krumpira
  • manja glavica luka
  • 3 žlice brašna
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 50 g slanine
  • 1 šalica cvjetova karfiola
  • 1 šalica cvjetova brokule
  • 1 režanj češnjaka
  • papar i sol
  • čili
  • malo šećera
  • žličica maslaca

KUH, uskrsnje sparoge, snimjeno u bistrou Pod zidom chef Jurica Jantolek
Na slici juha od graska i sproga
Ines Stipetić

PRIPRAVA: Šparogama otkinuti mekane vrhove, a ostatak stabljika kuhati desetak minuta u vodi s malo šećera - da izgube gorčinu. Na malo ulja prepržiti sitno sjeckanu slaninu i češnjak te ubaciti kuhane šparoge i vrhove svježih šparoga. Dodati cvjetove karfiola i brokule, na kockice narezanog krumpira, začiniti i podliti s malo vode. Kuhati dok krumpir ne omekša. Izraditi štapnim mikserom, dodati vrhnje, vratiti na vatru i čim zakipi, maknuti. Poslužiti s krutonima ili komadićima pikantnog sira.

PUNJENA JAJA

SASTOJCI:

  • 6 kuhanih jaja
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • malo umaka od hrena
  • sol i papar
  • prstohvat crvene paprike

StockFood

PRIPRAVA: Jaja skuhati, oguliti, prepoloviti dužom stranom te iz svakoga izvaditi žumance. U posudici pomiješati žumanca s majonezom i kiselim vrhnjem, dodati začine po želji i sve usitniti vilicom ili štapnim mikserom. Dobivenom smjesom napuniti špricu za ukrašavanje te ispuniti lađice od jaja. Posipati crvenom paprikom i sitno rezanim mladim lukom.

PRIPREMLJENA KAO SAMOSTALNO JELO ILI U KOMBINACIJI S DRUGIM NAMIRNICAMA, JAJA SU NUTRITIVNO BOGATA HRANA, A I OKU UGODNA.

PEČENI KRUH S JAJIMA

SASTOJCI:

  • 8 kriški integralnog kruha
  • 2 - 3 jaja
  • sirni namaz po želji
  • rotkvice
  • 1 mladi luk

StockFood / Kowalczyk, Diana

PRIPRAVA: Skuhati jaja. Kruh ugrijati u tosteru, namazati ga sirnim namazom te na njega posložiti tanko narezane rotkvice i kriške jaja. Ukrasiti sitno narezanim mladim lukom.

SALATA LYONNAISE

SASTOJCI:

  • 8 tankih trakica slanine
  • 4 jaja, 10 dag kovrčave endivije
  • 4 kriške integralnog kruha (ili krutona)
  • 4 žličice nasjeckanog vlasca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 2 žličice senfa
  • papar i sol

StockFood / TT News Agency

PRIPRAVA: Prepržiti trakice slanine oko 5 minuta, dok ne postanu hrskave. Maknuti ih s vatre, a višak masnoće ukloniti papirnatim ručnikom. Nakon što se ohlade, nasjeckati ih na komadiće. Jaja skuhati i ohladiti. Napraviti preljev od maslinovog ulja, balzamičnog octa, senfa, soli i papra. Kockice narezanog kruha prepržiti na tavi s malo ulja ili u pećnici da se dobiju hrskavi krutoni. Pomiješati narezanu salatu s preljevom, dodati nasjeckanu hrskavu slaninu, krutone, narezana jaja i sve posipati vlascem.


DOBRO JE ZNATI!

StockFood

SVAKA MINUTA JE VAŽNA: ČETIRI SU POTREBNE ZA PRIPRAVU MEKO KUHANIH, SEDAM ZA SREDNJE, A DESET ZA TVRDO KUHANA JAJA.

ŠUNKA U KRUHU

SASTOJCI:

  • 1 rolana šunka ili lopatica od 1,2 kg
  • 600 g glatkog brašna
  • 25 g svježeg kvasca (1 kockica)
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 1 jaje za premazivanje

StockFood

PRIPRAVA: Šunku skuhati, ohladiti u vodi u kojoj se kuhala te je izvaditi, ocijediti i osušiti. Za kruh zagrijati mlijeko, dodati šećer i kvasac, pa pustiti da kvasac nadigne oko 10 minuta. U drugoj posudi pomiješati suhe sastojke, dodati smjesu s kvascem i uliti ulje. Mijesiti tijesto desetak minuta kako bi se sastojci povezali. Pobrašniti ga i ostaviti pokrivenog da se digne, oko sat vremena. Šunku premazati umućenim jajetom te je obložiti razvaljanim tijestom. Tijesto što više priljubiti uz šunku. Površinu tijesta premazati ostatkom umućenog jajeta, izbockati vilicom te peći u namašćenom kalupu na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Potom prekriti s alu folijom te peći još oko pola sata. Pri kraju maknuti foliju pa zapeći desetak minuta na 200 stupnjeva.

U slast! I sretan vam Uskrs!

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
05. studeni 2024 11:49