Spoj suprotnosti na tanjuru idealan je za kuharice i kuhare koji ne vole komplicirati.
Isprobajte ova četiri jednostavna i brza recepta kod kuće!
Provansalski specijalitet ratatouille poslužen kao salata
Sastojci za 4 – 6 osoba:
1 veliki patlidžan, 4 žlice maslinovog ulja, 1 glavica luka, 1 veći režanj češnjaka, 4 tikvice, 6 rajčica, 1 velika paprika, sol i papar po želji, 1/4 žličice šećera, 1/4 žličice grubo usitnjenih sjemenki korijandra, 1 žličica sitno narezanog bosiljka, malo jabučnog ili rižinog octa
Priprema:
Patlidžan narezati na ploške debele 1 centimetar. Posoliti, ostaviti da odstoji 30 minuta i osušiti. Na maslinovom ulju popržiti luk narezan na ploške. Nakon 2 minute dodati narezani češnjak te patlidžan. Pirjati poklopljeno na laganoj vatri 20 minuta. Dodati narezane tikvice, rajčice, papriku, šećer, sol i papar. Pirjati 45 minuta na laganoj vatri. Deset minuta prije kraja dodati korijandar. Ohladiti. Dodati ocat i bosiljak te poslužiti.
Novo lice kus-kusa, koje sladi i hladi
Sastojci za 4 – 6 osoba:
1/2 žličice sitno narezanog čilija bez sjemenki, 4 žlice maslinovog ulja, 250 g kus-kusa, 500 ml kipuće vode, 3-4 žlice grožđica, malo bijelog vina, malo đumbira, sol po želji, 4 žlice jabučnog octa, 5 zrelih rajčica, 1 glavica luka, 2 žlice sitno narezane metvice
Priprava:
Čili pomiješati s maslinovim uljem i ostaviti sa strane. Grožđice pomiješati s vinom i pustiti da nabubre. U kipuću vodu dodati sol, grožđice i sitno narezani đumbir. Kus-kus preliti vrelom vodom, pričekati da upije svu tekućinu i ostaviti da se hladi. Dodati maslinovo ulje s čilijem, ocat, narezani luk, narezane rajčice bez pulpe te metvicu. Promiješati i poslužiti.
Salata od orade s kriškama narance i tjesteninom
Sastojci za 4 osobe:
500 g tjestenine, 2 tikvice, 125 g mahuna, 2 naranče, 4 orade, 30 g oraha, sok od 1 naranče, sol i papar po želji, 2 žlice suncokretovog ulja, 1 žlica orahovog ulja, 2 žlice sitno narezanog lista peršin
Priprava:
Ribu očistiti, osušiti, posoliti i ispeći na gradelama. Očistiti od kosti. Mahune i tikvice narezati i skuhati al dente. Naranče oguliti i fi letirati. U posebnoj posudi pomiješati ulje, orahovo ulje, sok od naranče, sol i papar. Pomiješati tjesteninu kuhanu al dente, ribu, tikvice, grubo usitnjene orahe, mahune, fi letirane kriške naranče. Preliti preljevom, promiješati i poslužiti.
Nesvakidašnja kombinacija dagnji, slanine i orahovog ulja
Sastojci za 4 osobe:
400 g lisnate salate, 8 glavica ljutike, 1 žlica suncokretovog ulja, 150 g mesnate slanine, 250 dag dagnji, 3 žlice octa od bijelog vina (ili octa po želji), 2 žlice orahovog ulja, sol i papar po želji
Priprava:
Dagnje staviti u posudu, dodati vrlo malo vode, poklopiti i kratko kuhati dok se ne otvore. Izvaditi meso, odstraniti ‘konac’ i ostaviti na toplom. U tavi popržiti sitno narezanu slaninu dok ne postane hrskava. U istoj tavi 1-2 minute popržiti sitno narezanu ljutiku. U posudu za posluživanje rasporediti lisnatu salatu. Dodati dagnje, kapice te ljutiku začiniti i poslužiti.
Pripremila: Tanja Vučičević Fotografije: Vladimira Spindler
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....