Današnja vlasnica, Sandra Marčić, peče ih prema djedovom receptu i na djedovim strojevima.
Gotovo svaki dan u veljači, oko 11 sati, stvara se red ispred zagrebačke slastičarnice ‘Jakšić’ jer njihovim krafnama nema konkurencije.
Današnja vlasnica, Sandra Marčić, njegova unuka, peče ih prema djedovom receptu i na djedovim strojevima, a u ulje ih stavlja ‘naopako’ - na stranu koja se dizala. Lijepo pečene krafne punjene marmeladom od marelice tako će, kaže, dobiti bijeli ‘strukić’.
Krafne
Tradicija duga 84 godine
SASTOJCI
2,5 kg glatkog brašna
12 jaja
6 žumanaca
17 dag svježeg kvasca uzašlog s 10 dag šećera
7,5 dag soli
20 dag šećera
45 dag rastopljenog margarina
1 l zagrijanog mlijeka
šaka naribane korice od limuna
1 dl ruma
10 dag vanilin šećera
PRIPRAVA
Umiješati svježi kvasac sa šećerom i malo toplog mlijeka, a zatim sve sastojke dobro izmiksati ili izlupati pjenjačom (oko pola sata) da tijesto postane ‘svileno’ i počne se odvajati od zdjele. Razvaljati ga na centimetar debljine, kalupima ili čašom oblikovati krugove, u sredinu staviti malo marmelade i spojiti krugove. Pokladnice ostaviti pola sata da im se udvostruči volumen, a zatim staviti u ulje zagrijano na 160 do 170 stupnjeva. Pečene pokladnice ohladiti i posuti mljevenim vanilin šećerom.
Pssst!
Odlične su i pokladnice iz Le Bistroa Esplanade, punjene domaćim džemom, finom kremom od vanilije i čokoladom. Okusom i mirisom vabe na fašnik u Esplanadi 28. veljače.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....