Balmain

 UMBERTO FRATINI/LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
Vječni komad

Baloner s pomakom? Zašto da ne, kažu dizajnerski, ali i high-street brendovi pa donosimo razne varijante ovog klasika

Još na Filmskom festivalu u Veneciji glumica Angelina Jolie otvorila je sezonu bezvremenog klasika kojem nisu odoljele ni glumica Sandra Lončarić te voditeljica Nikolina Pišek.

Još na Filmskom festivalu u Veneciji glumica Angelina Jolie otvorila je sezonu bezvremenog klasika kojem nisu odoljele ni glumica Sandra Lončarić te voditeljica Nikolina Pišek.

Baloner, bezvremeni klasik i sastavni dio ženske garderobe, prvenstveno je bio namijenjen muškarcima i to ne kao formalna odjeća, već vojna uniforma. No, nije dugo trebalo da ga muškarci počnu koristiti kao zaštitu od kiše tijekom lova i pecanja, a zatim i svakodnevno. Poznatiji kao "Trench Coat" izvorno se pojavio za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je britanskim vojnicima zamijenio teške kapute od kepera. Izumio ga je krojač Thomas Burberry, osnivač istoimene moden kuće, od kojeg je britanska vojska naručila ovaj sada ikonski komad. Tako je kao produkt tehnoloških inovacija, točnije materijala otpornog na kapljice - gabardena i promišljenog dizajna nastao kultni baloner. Izvorni model karakterizira dvostruko kopčanje, manžete, remen, ovratnik s kopčom, dvostruki materijal na leđima, remenčiće oko rukava, te stražnji prorez s gumbima, a sve kako bi svog ‘nositelja‘ zaštitio od loših vremenskih uvjeta. Također, vrlo je zanimljivo da se njegov prvotni dizajn zadržao do današnjih dana, naravno uz neizostavne sezonske intervencije slavnih dizajnera.

Tako da možemo reći da je ovaj neodoljivi muško-ženski komad iznad trendova. Najnoviju sezonu balonera otvorila je glumica Angelina Jolie, odjenuvši ga za venecijanski filmski festival gdje je stigla na premijeru filma "Maria", u kojem glumi opernu divu Mariju Callas. Njen "trench", kratkih rukava i naglašenog struka potpisuje modna kuća Dior, a glumica ga je odjenula u spoju s dugačkim crnim čizmama brenda Mulberry.

image

Angelina Jolie na Filmskom festivalu u Veneciji otvorila je sezonu balonera

GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

Ovaj Diorov model u hladnijim danima zasigurno će odlično izgledati uz dugačke kožne rukavice. Svoje favorite omiljenog komada odjeće, na društvenim su mrežama pokazale i glumica Sandra Lončarić, te voditeljica Nikolina Pišek.

Sandra Lončarić

Sandra je tako odabrala oversized model u blijedo maslinastoj nijansi sa svim izvornim elementima, odnosno dvostrukim kopčanjem i širokim reverima, dok je Nikolinin baloner trendi inačica sa zanimljivom, umjetnički oslikanom teksturom. Voditeljica ga je odjenula u chic varijanti uz crne špicerice, cipele visokih potpetica, mnoštvo srebrnih lančića i mladenačkom šiltericom.

No, kakve modele za jesen 2024. predlažu vodeća dizajnerska imena? Impresivna kreacija sa snažno naglašenim ramenima, djelo je kuće Balmain, koja je svoju elegantnu, bež varijantu upotpunila velikim zlatnim gumbima. Stella McCartney, pak, zagovara besprijekornu ženstvenost u bijeloj varijanti bez kopčanja s mnoštvom gotovo futurističkih elemenata.

image

Balmain

UMBERTO FRATINI/LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Stella McCartney

ISIDORE MONTAG/LAUNCHMETRICS.COM/SPOTLIGHT

Uvijek šokantni Demna Gvasalia za Balenciagu svoju je viziju balonera ‘podvrgnuo‘ dekonstrukciji, naime, klasični model, pretvorio je u nešto sasvim drugačije s rukavima koji se ne odijevaju već slobodno vise kao ukras. Iz luksuzne kuće tvorca balonera Burberry, dolazi izrazito strukirani model a asimetričnim, jednostrukim kopčanjem i ovratnikom zakopčanim u varijanti dolčevite.

image

Balenciaga

COURTESY OF BALENCIAGA/LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Burberry

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Brend Hermes priklonio se jednostavnosti, a njegov se kroj odlikuje pročišćenim linijama, kontrastnim gumbima i širokim ranglan rukavima. Jesen donosi mnoštvo oversized modela, poput onog Isabel Marant čiji ležerni, lepršavi model u maslinastoj nijansi krase dvostruki reveri.

image

Hermes

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Isabele Marant

PAOLO LANZI/LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Kao što smo već vidjeli na Angelini Jolie, Dior se priklonio trendovskom modelu kratkih rukava i zvonolikog kroja, iako je zadržao ključne elemente balonera, a predlaže ga u kombinaciji s efektnim leopard čizmama. Otmjenost sa stilom moto je kuće Givenchy, koja još uvijek nije imenovala kreativnog direktora pa kreacije osmišljava dizajnerski tim.

image

Christian Dior

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT
image

Givenchy

COURTESY OF GIVENCHY/LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Njihov baloner je izrazito elegantan s velikim sjajnim gumbima i pojasom koji se umjesto na struku nosi puno niže, gotovo iznad koljena. Acne Studios, također je fascinirao vizijom predimenzioniranog balonera s niskim strukom, te izrazito širokim rukavima i raskošnim ovratnikom.

image

Acne Studios

LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

Svi ovi atraktivni modeli dio su neizostavne modne slagalice koja će jesen učiniti vrlo ženstvenom i specifičnom. A kakva je ponuda u našim trgovinama pogledajte u galeriji te pronađite svoje favorite kojima ćete obilježiti najnoviju modnu sezonu.

image

C&A 79,99 eura

PRESS
image

Mango 89,99 eura

PRESS
image

Massimo Dutti 219 eura

PRESS
image

Mytheresa, The Aticco 1.680 eura

PRESS
image

Mytheresa, Maison Margiela 1,393 eura

PRESS
image

Net-A-Porter, Chloe 2.990 eura

PRESS
image

Net-A-Porter, Saint Laurent 10.000 eura

PRESS
image

Zalando, Levi‘s 179,04 eura

PRESS
image

Zalando, Sandro 522,80 eura

PRESS
image

Zara 69,95 eura

PRESS
Linker
08. rujan 2024 13:03