Bez obzira jesmo li domaćini blagdnaskom druženju ili idemo u goste postoje zalogaji koji nas neće posramiti, a čija će nam priprema ostaviti dovoljno vremena da godinu privedemo kraju kako i treba - opušteno, zabavno i u najboljem izdanju!
Već uživate u blagdanskim delicijama, možda u tome malo i pretjerujete? Čak i da je odgovor potvrdan, tradicionalno ćemo ipak najviše mjesta ostaviti za fine zalogaje na vrhuncu blagdanskog razdoblja! Slatko ili slano, usputni zalogaji ili statement jelo koje privlači svu pažnju - svatko će odabrati svoj stil prezentiranja ukusnih jela na okupljanjima, božićnim ili novogodišnjim, ali jedna stvar bit će zajednička - da izrada finih i ukusnih zaloga ne uzme previše vremena, a jednostavnost izrade bude prioritet.
Kako bismo osigurali da naše zakuske budu zabavne i primamljive, zadovolje kriterije gostiju, ali i zahtjevnih susjeda koji dolaze na čestitanje, donosimo tri recepta koji će sigurno uspjeti i što je najvažnije - bit će spremni u tren oka!
Blagdanski muffini
Sastojci:
- 285 g glatkog brašna
- 15 g kakaa (2 žlice)
- 4 jaja
- 2,5 dl ulja
- 2,5 dl mlijeka
- 200 g šećera
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 1 Dolcela Prašak za pecivo
- cimet po želji
Priprema:
- U jednu posudu stavite sve suhe sastojke - brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, kakao i po želji cimet. Možete staviti i prigodne začin ili arome i okuse po želji. Slobodno dodajte komadiće čokolade, lješnjaka, badema ili drugih orašastih plodova
- U posebnoj posudi jaja je potrebno dobro izmutiti mikserom, zatim dodati ulje i mlijeko te još jednom dobro umutiti
- U smjesu jaja polako dodajte prosijane suhe sastojke i izmiješajte pjenjačom ili drvenom žlicom
- Smjesu stavite u kalupe za muffine i pecite 20 minuta na prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C
Tips&Tricks
Jednostavni okus divne pjenaste strukture koji će se topiti u ustima ukrasite prigodno blagdanski - veselim posipom od šarenih mrvica, brojevima 2025 koje ćete izrezati iz fondata ili ukrasim u obliku jelke, pahulja ili drugih prigodnih motiva. Ako ne želite raditi kompromis po pitanju okusa i kvalitete kolača, a želite dobiti na vremenu, odlično rješenje je smjesa Dolcela čokoladni muffins koju je dovoljno usuti u posudu, dodati jedno jaje, 50 ml ulja i 125 ml vode. Smjesu koju povežemo mikserom dovoljna je za 12 ukusnih muffina, a priprema će nam ostaviti dovoljno vremena da zablistamo za blagdansko druženje ili možda u najluđoj noći!
Svečane kiflice
- 600 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 svježi kvasac (oko 40g)
- 1 žlica šećera
- 2 žumanjka
- oko 350 ml toplog mlijeka
Priprema:
- Svježi kvasac razvijte sa žlicom šećera
- Od svih sastojaka umijesite tijesto i ostavite da odmori na toplome oko 30 min
- Tijesto lagano premijesite razvaljajte u obliku kruga. Zatim izrežite trokute od kojeg svaki zarolajte u oblik kiflice
- Prije pečenja kiflice premazati bjelancima, po želji posuti ih sezamom ili makom
- Peći na prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 min
Tip&Trick
Slani mekani, pahuljasti zalogaji idealna su nadopuna platama ili kada želimo uzeti predah između ukusnog pića i koktela. Svi se slažu da su ove mekane, sočne kiflice savršeni zalogaji. Međutim, niko ne želi provoditi sate u kuhinji dok u blagdanski ambijent grada okupanom u lampicama još tako malo traje...
Možemo sasvim razumijeti, zato posebno veseli as u rukavu koji ima Podravka i to u obliku gotove smjese Dolcela kiflice. Riječ je mješavini zbog koje priprema dizanog tijesta više nije rezervirana samo za najhrabrije. Pazite dalje... sadržaju iz vrećice potrebno je dodati ulje i toplu vodu i u manje od pola sata imat ćete 24 preukusne krušne kiflice. Poslužite ih prazne ili punjene, sa slanim ili slatkim nadjevom i oduševite svoje gladno društvo na blagdanskim okupljanjima.
Torta od keksa s pudingom
Sastojci:
- 300g keksa
- 3 Dolcela Puding okus vanilija
- 1 l mlijeka
- 4 žlice šećera
- 125 g margarine
- Opcionalno
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Keks izmrviti rukama ili ga stavimo u plastičnu vrećicu i usitnimo valjkom
- Skuhati puding u mlijeku sa šećerom i margarinom
- Smjesu s pudingom povežemo s izmrvljenim keksom, a zatim je prebacimo u kalup i ohladimo
- Tortu ukrasiti po želji - tučenim vrhnjem, kokosom, ribanom čokoladom...
Tips&tricks
Jednostavna torta koja osvaja poznatim okusima obucite u svečano ruho - ne štedite na ukrasima blagdanskih motiva, brojkama istaknite kojoj se godini veselimo, a na nju možete staviti i prskalice. Zablistat ćete i vi, jer ste zbog jednostavnosti ove torte stigli napraviti baš što se ste planirali na najblistaviji look ove godine. Osim toga, stigli ste odmoriti pa odatle i svjež izgreda koji ničime odaje da ste ovo jednostavno slatko savršenstvo stojite baš vi.
Koje okuse birate u najvažnijoj proslavi ove godine?
Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji Gloria x Podravka
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....