Kako ukusna ‘comfort‘ hrana koja u hladnom dobu grije i dušu i tijelo može biti najveći saveznik u prevenciji sezonskih bolesti? Lako – puna je vitamina i minerala, ali samo ako odaberete ispravne namirnice, poželjno domaćeg podrijetla, pune bogatih nutrijenata.
Vitamini, minerali, razni dodaci, sprejevi ili sirupi... što kriju vaši ormarići ili ladice u koje morate posegnuti kako biste očuvali svoje zdravlje ove sezone? Obavezama na fakultetu, poslu ili hobijima možemo doskočiti samo zdravi, zato pod svaku cijenu želimo izbjeći bakterijske ili virusne infekcije, prehlade i gore - bilo koji oblik gripe. Najbolji lijek za isto svakako je prevencija. Svatko od nas je prakticira na svoj način, ali istraživanja jasno pokazuju – najbolje je osnažiti imunitet vitaminima i mineralima i drugim nutritivnim spojevima prirodnim putem - iz hrane!
Hranjivi obrok je pola zdravlja!
Prirodni vitamini učinkovitije djeluju na organizam od sintetskih. Nećemo pogriješiti, a vjerujemo kako ćemo i mnoge razveseliti, ako kažemo da je najbolja prevencija za zdravlje priprema zdravih i ukusnih obroka punih vitamina i hranjivih tvari!
Zvijezda ovakvih obroka definitivno je nutritivno bogato povrće kao izvrstan izvor vlakana, enzima, vitamina, minerala. Nemamo ništa protiv, hranjiva juhica s povrćem prava je jesenska comfort hrana koju svi priželjkujemo na blagovaonskom stolu!
Jesen nam donosi obilje plodova iz prirode, međutim, gdje potražiti nadomjestak ostalih vitamina i minerala iz domaćih namirnica koje nam nisu dostupne tijekom cijele godine?
Rješenje na dohvat ruke
Baš takvu hranu na tržište plasira Podravka, brend uz koji smo odrastali i koji u dugogodišnjoj tradiciji na domaćem tržištu ulijeva sigurnost, a u svojim rješenjima poput konzervirane hrane koristi namirnice lokalnog uzgoja. Radi se o jednom od vodećih brendova na domaćem tržištu koji svojim kontinuiranim i dosljednim radom zapravo svjedoči o važnosti samodostatnosti u poljoprivredi u smislu kontinuiranog povećanja vlastitog uzgoja i domaće sirovine u svojim proizvodima kroz kulture koje su potpuno domaćeg porijekla i čini ih tako dostupnima tijekom cijele godine.
Passata bez koje teško možemo zamisliti bilo koji obrok!
Teško da postoji jelo koje ne može oplemeniti rajčica - bogata vitaminima A,C,K, B6 i B9 te dragocjenim likopenom. Štoviše, rajčica i to obično u obliku savršene passate često je zvijezda i nositeljica jela. Zamislite samo ukusnu pizzu ili omiljene mesne okruglice! Podravkina pasirana rajčica uz bilje okusa osigurava i važne nutritivne vrijednosti, a što je najvažnije, napravljena je od domaćih plodova s najljepših, sunčanih polja Hrvatske koji se prerađuju unutar samo 24 sata kako bi zadržali svoju neodoljivu svježinu i hranjivost!
Omiljeni grašak odličan je izvor vitamina C
Kada pričamo o prehladama i sezonskim bolestima neophodan je i vitamin C, a pronalazimo ga u omiljenom nam grašku! Namirnicu koju obožavamo lako je kombinirati u varivima, prilozima, juhama, salatama. Osim toga bogata je i vitaminima B skupine, željezom, kalijem, fosforom, cinkom te je odličan izvor proteina, ugljikohidrata i vlakana. Ovo povrće s najbogatijim hranjivim tvarima u tako poznatom domaćem okusu dostupno nam je tijekom cijele godine upravo zahvaljujući Podravki i modernoj tehnologiji proizvodnje.
Vitamini i u sendviču - ako baš morate
Ako baš morate prigristi nešto na brzinu, ne brinite – vitamine i minerale možete dodati u sendvič i to u obliku hrskavih ukusnih (i ništa manje važno, domaćih) kiselih krastavaca!
Kiseli krastavci sadrže vitamine C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin. Bogat su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor, a sadrže i određene količine proteina uz vrlo malo masnoće te prehrambenih vlakana. Naravno da bez kiselih krastavaca ne možemo zamisliti francusku salatu, a donose i osvježavajući trenutak uz jela s pečenim mesom te su nadopuna laganim i zdravim salatama.
Možete rijetko koji obrok zamisliti bez ajvara? Odlično, jer svi znamo kako je jedan od glavnih sastojaka ovog dodatka paprika koja ima čak četiri puta više vitamina C od naranče, zatim i patlidžan. Osim mineralima i vitaminima, patlidžani su bogati kalcijem, kalijem, cinkom i drugim fitonutrijentima. Okus Podravka ajvara kombinacija je blage klime te plodne zemlje na kojoj rastu originalne crvene rog paprike Podravka, Slavonka i Pitoma te bogate kulinarske ekspertize stručnjaka kojima možete vjerovati.
Pored nutritivnih vrijednosti, ne trebamo zaboraviti ni osjećaj zadovoljstva i one posebne ugode svakako nam daje topli obrok koji nas podsjeća na djetinjstvo, poput juhe i variva. Ne zaboravimo da je ovakvo jelo i saveznik našem zdravlju, osim što će nas oraspoložiti, ima veliku ulogu i u prevenciji sezonskih bolesti. Donosimo recept za baš jedno takvo jesensko varivo koje možete oplemeniti namirnicama domaćeg podrijetla. Dobar tek!
Jesensko varivo
Sastojci:
1luk
2 žlice ulja
30 g Podravka špinata
200 g Podravka smeđeg graha
300 g Podravka slanutka
110 g batata
390 g Podravka Passate
1 češanj češnjaka
2 žličice vegete
1 žlica Podravka glatkog brašna
70 g celera
54 g mrkve
Priprema:
Na zagrijano ulje stavite sitno narezani luk, kratko popecite i dodajte narezanu mrkvu, celer i popecite dok lagano ne posmeđe.
Pospite brašno po povrću i dobro izmiješajte. Ulijte 400 ml vode, dodajte Vegetu, sitno nasjeckani češnjak, na kockice narezani batat, Passatu, zagrijte do vrenja i kuhajte na laganoj vatri.
Zatim dodajte, ocijeđeni slanutak, grah i špinat. Kad zavri kuhajte još 10-ak minuta.
Nutri kutak: Obrok variva bogat je povrćem i mahunarkama koje su odličan izvor vlakana. Mnogo je razloga zašto djecu treba ohrabriti da jedu hranu koja je dobar izvor vlakana. To je jedan od načina da se ulaže u njihovu zdravu budućnost. Vlakna daju osjećaj sitosti i pomažu u dobroj funkciji probave, dobar su suradnik u borbi protiv dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti modernog načina života.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Podravka
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....