Meat Me Festival Zadar

 BOJAN BOGDANIć

Ne propustite Meat Me 5.0. u Zadru

Glavna zadarska tržnica u drugom tjednu listopada, tijekom četiri dana od 9. do 12., domaćin je tradicionalnog festivala mesa i mesnih delicija Meat Me 5.0. Kako mu ime govori, riječ je o već petom izdanju manifestacije koja u posezoni privlači goste željne gastronomskih događanja i otkrivanja lokalne gastronomije.

Glavna zadarska tržnica u drugom tjednu listopada, tijekom četiri dana od 9. do 12., domaćin je tradicionalnog festivala mesa i mesnih delicija Meat Me 5.0. Kako mu ime govori, riječ je o već petom izdanju manifestacije koja u posezoni privlači goste željne gastronomskih događanja i otkrivanja lokalne gastronomije.

Zadarsku sezonu simbolički otvaraju i zatvaraju dvije gastronomske manifestacije - Tuna, Sushi & Wine Festivalom u travnju i Meat Me u listopadu.

Rezultat je to težnje Turističke zajednice grada Zadra da goste što više zadrže u destinaciji, ali ih i privuku u mjesecima kada sunce i more nisu glavna turistička ponuda.

- Turističkoj zajednici zanimljive su manifestacije koje se događaju izvan sezone, kako bismo obogatili doživljaj onima koji u ovo doba žele posjetiti Zadar. Predsezonu otvaramo s Tuna, Sushi & Wine Festivalom i zatvaramo s Meat Me, naravno prije samog Adventa koji počinje na Dan grada Zadra 26. studenog. Svaki od njih ima svoju publiku, ljudi se mogu opustiti, zaplesati, vjerujem da će biti dobra zabava. Svi se izlagači trude donijeti nešto novo i vjerujem da ćemo uživati u njihovim specijalitetima, rekla je uoči otvaranja direktorica Turističke zajednice Iva Bencun.

image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć
image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć
image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć

Prvog dana posjetitelji su mogli doživjeti autentičan okus vrhunski pripremljene divljači te kušati kako izgleda kad se okusi divljine spoje s tradicionalnim receptima i modernim kulinarskim tehnikama. Meso divljači ima niži udio masti i kolesterola u usporedbi s mesom iz konvencionalnog uzgoja. Također, nema dodataka prisutnih u industriji, što ga čini odličnim izborom za one koji paze na unos masnoća i kalorija. Zbog specifičnog načina prehrane ima karakterističan, bogatiji okus te je zdravija, nutritivno bogatija alternativa klasičnom mesu.

Restoran Martin iz Zaglava na Dugom otoku predstavio se jedinstvenim specijalitetom – muflonom s domaćim njokima. Riječ je o mesu do kojega nije lako doći, budući da se radi o divljači koja je na Dugi otok uvedena prije pola stoljeća. Kada lovci ulove životinju, meso se na 24 sata svježe stavlja u marinadu koju čine crno vino, luk, mrkvu, celer, lovor, ružmarin i druge začine te onda ide u pripremu.

image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć
image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć
image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć

- Za pripremu jela treba nam oko dva dana. Autohtonim začinima i njokima ističemo aromu ovog posebnog mesa. Ključ za njegovu pripremu je polagano kuhanje, koje mesu daje mekoću i bogat okus začina, kao kod drugih gulaša, kaže Ante Toni Ramov iz konobe Martina, koja na Meat Me festivalu sudjeluje prvi put. Osim s muflonom, Zadranima će se do kraja tjedna predstaviti s čičvardom sa suhim mesom, pačjim prsima u umaku od naranče, meda, kadulje i plavca te janjetinom s bižima.

Hedonist Dining & Hangout za otvaranje u srijedu je pripremio jelena a la Bourguignon. U ovom receptu koristi se francuski način obrade i tradicionalna receptura kojoj je jedan od glavnih sastojaka, kao i kod muflona – dugotrajna priprema.

- Meso lopatice marinira se u češnjaku, mrkvi, celeru i drugim začinima cijeli dan te se na kraju dugo „krčka“ kako bi se osiguralo da svaka komponenta jela zadrži svoj karakter i okus. Veselimo se susretu s turistima i domaćima do kraja tjedna, pripremamo dosta iznenađenja, a jedno od njih je janjeća jetrica na venecijanski, kaže Ivan Tartaro iz Hedonista.

image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć
image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć
image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć

Zadarska manufaktura Tabay poznata je po jelima koje na tržište stavlja u stanju 90-postotne zgotovljenosti. Za svoj debi s jelom od divljači izabrali su lovački ragu od srne, a ostale dane predstavljaju svoju standardnu ponudu svinjskih rebara, teletine, krilaca, ali i meksičkih tortilja i jela Dalmatia via New York - sous vide pašticade u burger pecivu.

- Tvornica se bavi preradom polugotovih proizvoda, klijentima dajemo proizvod na kojeg ne moraju trošiti vrijeme. Meso je polugotovo i završavaju ga po svom ukusu, kaže Tomislav Tabaj. Festivalski dani podijeljeni su po vrstama mesa koje su u njima zastupljene.

Nakon prvog dana slijede četvrta s ponudom teletine, petak s piletinom i junetinom te konačno subota s janjetinom i svinjetinom. Bit će to prilika da se Zadranima predstave partneri iz poznatih zadarskih mesnica Gobin, Paleka, Biloglav i Lukin. Trajanje festivala je svakog dana od 11 do 14 sati te u poslijepodnevnim satima od 18 do 23, odnosno do pola sata iza ponoći u petak i subotu. Osim same pripremljene spize, posjetitelji će moći uživati u ponudi autohtonih proizvoda zadarskih OPG-a, vrhunskim vinima i drugim pićima, vinskim i slikarskim radionicama te glazbi uživo.

image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć

Festivalske porcije prodaju se po pristupačnim cijenama te će dio prihoda biti doniran u humanitarne svrhe. One se mogu zaliti dobrom kapljicom u obližnjem Wine Garden Zadar, gdje se vrhunska vina serviraju po akcijskoj cijeni od 4 eura za čašu bijelog, 5 eura za čašu crnog vina te 27 eura za butelju.

Oni koji žele više naučiti o vinima i njihovim sljubljivanjima, moći će to napraviti svakog dana od 13 sati na istom mjestu uz stručno vođenje sommeliera Ivana Stiblika.

- Želimo povezati ponudu jela s našim autohtonim vinima, koja će pratiti gastronomsku ponudu festivala. Prvog dana tako uživamo u zadarskim crnim vinima poznatih svjetskih sorti, drugi dan posvećen je autohtonim zadarskim sortama, petak pjenušcima, dok u subotu priređujemo „okršaj“ maraštine i pošipa, otkriva Bencun.

image

Meat Me Festival Zadar

BOJAN BOGDANIć

Uz profesionalne kuhare i ove godine nezaobilazan dio Meat Me festivala su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole predvođeni chefom Renatom Kraljevom, kojima je ovo prilika da se predstave sugrađanima, ali i u kontaktu s drugim kuharima i građanima nauče neke tajne kuharskog i konobarskog zanata. Na štandovima Udruge proizvođača Paškog sira, Solane Nin, OPG Bačić i Sirane Žampera posjetitelji se mogu opskrbiti autohtonim proizvodima za konzumaciju u vlastitom domu.

Najnovije
18. travanj 2025 08:05