CAO CAN/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA CAO CAN/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
Večer za pamćenje

Za njega nema nemoguće misije: Tom Cruise zatvorio Olimpijske igre spektakularnom akcijom

Više od 70.000 gledatelja na Stade de Franceu svjedočilo je veličanstvenoj ceremoniji, koju su obilježili Tom Cruise, vrhunski glazbeni nastupi i simbolična primopredaja olimpijske zastave.

Više od 70.000 gledatelja na Stade de Franceu svjedočilo je veličanstvenoj ceremoniji, koju su obilježili Tom Cruise, vrhunski glazbeni nastupi i simbolična primopredaja olimpijske zastave.

Svečano otvorenje Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine ostat će upamćeno kao spektakl, a jednaku razinu Francuzi su nam priuštili i na samom kraju. Organizatori su priredili impresivno zatvaranje nakon 16 dana uzbudljivih natjecanja, čime su "zaokružili" 33. izdanje ljetnih Olimpijskih igara, na kojima je sudjelovalo preko 10.000 sportaša iz 206 zemalja. Veličanstvena ceremonija održana je na stadionu Stade de France pred više od 70.000 gledatelja, pod umjetničkim vodstvom Thomasa Jollyja. Na početku ceremonije, hrvatsku zastavu su ponosno nosili tekvondaši Lena Stojković i Ivan Šapina, a Hrvatska je na ovim Olimpijskim igrama osvojila ukupno sedam medalja: dva zlata, dva srebra i tri bronce.

image
XIA YIFANG/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA XIA YIFANG/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Više od 270 izvođača, uključujući akrobate, plesače i cirkuske umjetnike, sudjelovalo je u ovom spektaklu. Impresivna scenografija, kostimi i spektakularni svjetlosni efekti vodili su publiku na putovanje kroz vrijeme, prošlost i budućnost, dok se dio predstave odvijao i u zraku. Ceremonija je uključivala sekvencu pod nazivom "Zapisi", koja je prikazala snovito putovanje kroz vrijeme, predvođeno "Zlatnim putnikom". Njegova odiseja započela je na početku Olimpijskih igara, a zatim se nastavila u budućnosti punoj znanstvene fantastike, gdje su Olimpijske igre nestale i morale biti ponovno izgrađene.

image

Veličanstvena predstava "Zlatnog putnika"

LAI XIANGDONG/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA LAI XIANGDONG/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
image

Pijanist Alain Roche

ALVARO DIAZ/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA ALVARO DIAZ/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

U prvom dijelu programa, sportaše su zabavljala dva poznata francuska benda, duo Air, koji je 4. kolovoza nastupio na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila, i grupa Phoenix. Predsjednik Organizacijskog odbora, Tony Estanguet, u protokolarnom dijelu programa zahvalio je svim sudionicima, volonterima, gledateljima, a posebno sportašima. Jedan od vrhunaca ceremonije bila je primopredaja olimpijske zastave koju je gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, predala gradonačelnici Los Angelesa, Karen Bass. Los Angeles je domaćin idućih Olimpijskih igara 2028. godine.

image

Francuski bend Phoenix zabavljao je sportaše tokom ceremonije

GAO JING/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA GAO JING/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
image

Gradonačelnica Los Angelesa Mayor Karen Bass predala Olimpijsku zastavu najuspješnijoj sportašici SAD-a na ovogodišnjim Olimpijskim igrama - Simone Biles

FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA

Vrhunac ceremonije svakako je obilježio američki filmski glumac Tom Cruise, koji je još u travnju snimio nekoliko scena na motoru s velikom olimpijskom zastavom na ulicama Pariza, a potom i u blizini natpisa Hollywood iznad Los Angelesa. Cruise se spustio s vrha Stade de Francea, podijelio mnoštvo selfija, uzeo olimpijsku zastavu, izjurio sa stadiona na motoru, provozao se ulicama Pariza, zatim uskočio u avion za Los Angeles, i padobranom iskočio u blizini poznatog znaka Hollywood. Njegov video, u stilu filmske franšize "Nemoguća misija" u kojoj glumi, simbolično je označio zatvaranje Olimpijskih igara u Parizu i otvaranje igara u Los Angelesu. Štafeta je završila na Venice Beachu, gdje su kratki glazbeni program izveli izvođači iz Los Angelesa: Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers, Snoop Dogg i Dr. Dre.

image

Tom Cruise skokom sa vrha stadiona oduševio je sve prisutne

DAVID DAVIES/PA IMAGES/PROFIMEDIA DAVID DAVIES/PA IMAGES/PROFIMEDIA
image
CAO CAN/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA CAO CAN/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

U završnici ceremonije na Stade de Franceu, pojavio se francuski plivač Leon Marchand noseći olimpijski plamen, koji je ugasio zajedno s francuskim džudašem Teddyjem Rinerom, australskom plivačicom Emmom McKeon, kubanskim hrvačem Mijainom Lopezom, kenijskim atletičarem Eliudom Kipchogeom, azijskom stolnotenisačicom Sun Yingsha, te predstavnicom ekipe izbjeglica Cindy Winner Djankeu Ngamba. Spektakularna pariška večer na Stade de Franceu završila je izvedbom pjesme "My Way" u izvedbi francuske pjevačice Yseult, praćenom velikim vatrometom.

image

Yseult zatvorila je svečanost izvedbom kultne pjesme "My Way" Franka Sinatre

BLONDET ELIOT/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA BLONDET ELIOT/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
image
MEHMET MURAT ONEL/AFP/PROFIMEDIA MEHMET MURAT ONEL/AFP/PROFIMEDIA
Linker
18. rujan 2024 23:25