Daruvarska liječnica Biljana Ignatovska, koja je drastičnom promjenom prehrane samoj sebi pomogla u borbi protiv autoimune bolesti, otkriva za novi broj magazina Gloria kako izborom namirnica osnažiti organizam te tvrdi da put do zdravlja počinje povremenim postom.
Sve što unosimo u sebe možemo usporediti s građevnim materijalom za kuću - što kvalitetnije materijale koristimo, to će kuća biti izdržljivija i dugotrajnija, a jednako tako, o kvaliteti prehrane ovisi izdržljivost i dugovječnost našeg tijela. Prehrana je jedan od ključnih faktora u borbi sa stranim organizmima, ne samo kao sredstvo jačanja imunološkog sustava nego i kao preventiva za razvoj raznih kroničnih bolesti zbog kojih smo podložniji infekcijama, govori dr. Biljana Ignatovska, ravnateljica daruvarske Poliklinike Arcadia i osoba koja se na vlastitoj koži uvjerila u važnost promišljenog odabira namirnica tijekom borbe s bolešću. Cijeli život su je mučile alergije, astma, anemija, sklonost virozama pa i autoimuna bolest. Nakon svih pokušaja da si popravi zdravstveno stanje, pomogla si je promjenom prehrane.
- Otada sam isprobala razne vrste prehrane, paleo, LCHF, proučavala sam ketogenu dijetu koju zapadni svijet primjenjuje u liječenju dijabetesa, a post je postao sastavni dio mog života. Uglavnom intermitentni, što znači da tijekom 6 do 8 sati jedem dva-tri obroka, a ostali dio dana sam na vodi. I danas se moji obroci sastoje od mnogo svježeg povrća, ali i mesa, ribe i voća, orašastih plodova, povremeno kozjih sireva i kefira, a pazim da ne pretjerujem s ugljikohidratima - govori daruvarska liječnica, kod koje smo potražili odgovore na pitanja o vezi imuniteta i načina prehrane.
Pobijedite viruse uz savjete stručnjaka! Donosimo sve načine za podizanje imuniteta
Kako hranom osnažiti organizam, dovesti ga u stanje da se može suočiti s raznim virusnim i ostalim bolestima?
- Dobro izbalansirana prehrana najvažniji je faktor očuvanja zdravlja. Dakle, treba voditi računa o kvalitetnom omjeru makronutrijenata - masti, bjelančevina i ugljikohidrata - i dovoljnom unosu mikronutrijenata, odnosno vitamina i minerala. Isto tako, osim razdoblja u kojem jedemo, jednako je važno dopustiti tijelu “odmor” od hrane, kako bi se aktivirali procesi izgradnje i regeneracije organizma. I tako dolazimo do teme posta, vremena kada ne unosimo nikakve kalorije u tijelo, samo vodu.
Odricanje od hrane jača tijelo?
- Novija istraživanja pokazala su da post povoljno djeluje na razinu hormona rasta, što dovodi do boljeg iskorištavanja potkožnog masnog tkiva, bolju izgradnju mišića, ali i na razgradnju starih, oštećenih i disfunkcionalnih stanica. A korisne komponente nastale prilikom razgradnje tijelo pametno reciklira i ponovno ugrađuje u nove i mlade stanice. To se osobito odnosi na krvotvorni sustav. Intermitentni post sve je popularniji i većina ljudi ga može primjenjivati: u praksi on izgleda tako da je doručak, primjerice, u 10 sati, ručak u 14, a zadnji obrok između 16 i 18 sati. Post može trajati i više dana, no za takav pothvat treba se posavjetovati sa stručnom osobom.
Osim prehranom, kako još možemo djelovati na osnaživanje imuniteta?
- I da se najzdravije na svijetu hranimo, sav učinak će poništiti - nekvalitetan san, visoka razina stresa te premalo boravka na suncu i u prirodi. To govorim iz vlastitog iskustva. Kada sam uspjela promjenom prehrane postići zavidnu razinu zdravlja, vratila sam se istom stilu života kao prije i vrlo brzo je moje tijelo osjetilo posljedice. Danas pazim na svoje vrijeme, na kvalitetan san, redovito se izlažem suncu - ali ne, naravno, onom ljetnom u podne - i redovito vježbam. Moj dom i polikliniku povezuje šuma, tako da si često priuštim šetnju do posla. Mi u Daruvaru zaista smo blagoslovljeni predivnom prirodom i zato ovaj grad smatram jednim od najboljih izbora po pitanju kvalitete života.
BILJANIN ENERGETSKI BOOSTER
Sastojci
- Četvrtina glavice kelja
- Jedna mrkva (može i manja cikla)
- Pola crvenog luka
- Avokado
- 1 velika ili dvije manje rajčice
- 1 list raštike
- Polovica crvene paprike
- 2 - 3 svježe datulje
- Šalica (oko 150 g) indijskih oraščića
- Pola limuna
- Režanj češnjaka
- Četvrtina žličice kurkume
Priprema
Nasjeckati tanko kelj, luk, naribati mrkvu i staviti u zdjelu. Posoliti i ostaviti pet minuta da odstoji. U međuvremenu nasjeckati avokado, rajčicu raštiku, papriku i datulje i dodati u zdjelu. U blenderu izmiješati indijske oraščiće, sok limuna s malo soli i kurkume te taj ‘dresing’ preliti preko sastojaka za salatu. Možete dodati sitno sjeckanu šunku i/ili tvrdog naribanog sira. Ova salata može biti samostalno jelo ili se poslužuje uz ribu ili meso.
A što nam je još Biljana otkrila o hrani koju konzumira za jači imunitet i zdravlje, pročitajte u novom broju magazina Gloria, koja donosi i specijalni prilog 'Imunitet'.
U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:
JULIAN ASSANGE Neizvjesna sudbina poznatog zviždača
LANA BARIĆ Najbolje funkcioniram bez muškarca
ALEXANDRA ZARINI Šokantne tajne modne dinastije Gucci
PUTOVANJE: SNJEŽANA PEČEK KOLMAN Pjevačica na zanzibarskim otocima
FELJTON: JANE BIRKIN Strah od prosječnosti
RAZOTKRIVANJE: Arijana Čulina
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....