ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Ispovijest

Colin Farrell prvi put je otkrio kako izgleda svakodnevica sa sinom Jamesom koji ima Angelmanov sindrom: "Mislim da je čaroban"

Irski glumac osnovao je dobrotvornu zakladu kojoj je svrha pružiti podršku odraslim osobama s intelektualnim poteškoćama kroz rehabilitaciju, pomoć u obrazovanju i dostupne inovativne programe.

Irski glumac osnovao je dobrotvornu zakladu kojoj je svrha pružiti podršku odraslim osobama s intelektualnim poteškoćama kroz rehabilitaciju, pomoć u obrazovanju i dostupne inovativne programe.

Najveća dragocjenost u obiteljskom životu irskog glumca Colina Farrella njegovi su sinovi, 20-godišnji James i 14-godišnji Henry. James je po mnogočemu još dječak iako će iduće godine doći u dob kada ga u pubu, da kojim slučajem može izlaziti s prijateljima i živjeti poput vršnjaka, nitko ne bi gledao poprijeko naruči li pivo. Stvar je u tome da zbog Angelmanovog sindroma, rijetkog neurogenetičkog poremećaja s kojim se rodio, nikad neće moći živjeti punim plućima i uživati u svakodnevnim sitnicama koje njegovi vršnjaci uzimaju zdravo za gotovo. Na neki način, zauvijek će ostati dječak, ovisan o pomoći roditelja ili njegovatelja.

"James ima posebne potrebe", rekao je holivudski glumac nominiran za nagradu Američke filmske akademije za ulogu u filmu "Duhovi otoka", otvarajući delikatnu temu za magazin People.

image

Colin Farrell sa sinom Jamesom u Dublinu 2009.

PHILLIP MASSEY FILMMAGIC

"Obogatio mi je život, ali ne želim umanjiti kušnje kroz koje prolaze mnoge obitelji: strah, zaprepaštenje, frustraciju i bol... Kada ste roditelj djeteta s posebnim potrebama, važno je osjećati se da u tome niste sami", rekao je glumac za People, najavljujući osnivanje Zaklade Colin Farrell.

Svrha joj je je pružiti podršku odraslim osobama s intelektualnim poteškoćama kroz rehabilitaciju, pomoć u obrazovanju i dostupne inovativne programe. Zaklada služi tome da im, kad napune 21 godinu, olakša život jer mladi s posebnim potrebama silom zakona prestaju biti korisnici beneficija koje su im bile dostupne. Ostaju sami, nemaju li obitelj spremnu brinuti se o njima.

"Kada vaše dijete napuni 21 godinu, nekako je prepušteno samo sebi. Sve mjere pomoći, posebni tečajevi, sve to nestaje, tako da ostajete sami s mladom odraslom osobom koja bi trebala biti integrirana u moderno društvo, ali je najčešće zapostavljena," pojasnila je zvijezda filmova "Batman", "Ava", "Gospoda" te "Aleksandar Veliki".

Zakladu je osnovao dva mjeseca prije nego što će James napuniti 21 godinu. Dobio ga je u vezi s kanadskom manekenkom Kim Bordenave dok je s kolegicom iz filma "Ondine" iz 2009., Alicijom Bachleda-Curús, dobio još jednog sina, 14-godišnjeg Henryja.

image

Jamesa je dobio u vezi s bivšim modelom Kim Bordenave (na slici lijevo). Druga dama na slici je njegova sestra Claudine, a snimljeni su na dodjeli Oscara 2003.

ALEX BERLINER/BEI/SHUTTERSTOCK ALEX BERLINER/BEI/SHUTTERSTOCK

Prvi put otkako je postao Jamesov otac, glumac je otkrio kako izgleda njihov život. Rekao je da je izgovorio prve riječi u dobi od šest ili sedam godina, počeo se samostalno hraniti s 19 godina, a u međuvremenu su i njegovi napadaji stavljeni pod kontrolu.

"Kad je napravio prve korake u dobi od četiri godine, skoro sam se prepolovio od sreće", izjavio je glumac dodajući kako zbog Jamesovog neurogenetičkog poremećaja koji uzrokuje kašnjenje u razvoju, poremećaj ravnoteže i brojne druge probleme, s njim stalno mora biti njegovatelj koji živi s njihovom obitelji.

Colin je rekao da je James "radio jako naporno kako bi ovladao ravnotežom, poboljšanju svog hoda i drugih vještina.

"Kad se prvi put počeo sam hraniti, njegovo lice na kraju izgledalo umrljano, kao slika Jacksona Pollocka. Ali sada se lijepo hrani. Ponosan sam na njega svaki dan, mislim da je čaroban", rekao je glumac.

image

Colin i njegov mlađi sin Henry (14) s kojim je prošle godine došao na dodjelu Oscara

KEVIN SULLIVAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA KEVIN SULLIVAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Dodajmo i to da će osoba s Angelmanovim sindromom mogu imati gotovo normalan životni vijek, ali će im treba podrška tijekom cijelog života, piše Daily Mail. Prvi znakovi da nešto nije u redu pojavljuju se kad dijete napuni šest do 12 mjeseci: primjerice, beba ne može sjediti bez pomoći. Pojavljuju se problemi s učenjem govora, a možda uopće neće moći govoriti. Međutim, većina djece s Angelmanovim sindromom može komunicirati uz pomoć znakova. Mogu imati poteškoće s hodanjem zbog problema s ravnotežom i koordinacijom pokreta (ataksija).

Nekoliko karakterističnih znakova upozorenja povezano je s Angelmanovim sindromom: često smijanje i osmijeh bez podražaja iz okoline, često mahanje rukama, hiperaktivnost, kratki raspon pažnje, problemi sa spavanjem i potreba za manje sna od druge djece i izražena fascinacija vodom.

Linker
05. rujan 2024 11:19