BILJANA BLIVAJS CROPIX
Tihana Nemčić Bojić

Iza nove HRT-ove komentatorice bogata je karijera, a od nogometa je morala odustati zbog ozljede

Simpatična 36-godišnja trenerica i izbornica hrvatske futsal reprezentacije zamijenila je Joška Jeličića i odmah oduševila gledatelje.

Simpatična 36-godišnja trenerica i izbornica hrvatske futsal reprezentacije zamijenila je Joška Jeličića i odmah oduševila gledatelje.

Tihana Nemčić Bojić prva je nogometna trenerica u ulozi stručnog komentatora u studijskoj emisiji HRT-a povodom jednog velikog natjecanja – Europskog nogometnog prvenstva. Na tom je mjestu početkom srpnja zamijenila donedavnog komentatora Joška Jeličića koji je kao razlog svog odlaska naveo "nedostatak emocija i snage za rad" nakon ispadanja Hrvatske s prvenstva, a debitirala je komentirajući utakmicu između Nizozemske i Rumunjske. Svojom je pojavom, znanjem i elokvencijom oduševila gledatelje i u kratkom vremenu postala osoba o kojoj svi žele znati više. Iza nekadašnje nogometne reprezentativke rodom iz Križevaca uspješna je karijera koju je ostvarila u talijanskoj Seriji A u kojoj je provela tri godine. Igrala je za klubove Futsal Braganze i Futsal feminilne Cagliari, a kako nam je i sama nedavno otkrila u intervjuu za Gloriju, ljubav prema nogometu kod nje se rodila slučajno, a malo je nedostajalo da postane - balerina.

"Od malih nogu sam se voljela kretati, trčati, plesati. Dugo sam trenirala atletiku, a u slobodno vrijeme osmišljavala plesne koreografije i hodala po ogradi susjedne kuće izvodeći piruete. Ustvari sam sanjala o tome da budem balerina, ali jednom sam s te iste ograde pala i ozlijedila rebra. U to vrijeme sam počela viđati trojicu dječaka koji su svaki dan dolazili na igralište s nogometnom loptom. Mislim da sam upravo tada poželjela biti nogometašica. Ljubav prema nogometu bila je od prvog trenutka, a možda ju je ojačao strah od prethodnog pada u pokušaju ostvarenja prvog sna", otkrila nam je 36-godišnjakinja koja trenutno obnaša i funkciju izbornice hrvatske ženske futsalske A reprezentacije.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Nogomet je počela trenirati s dječacima u NK Križevci, potom je nastavila u ženskom nogometnom klubu Dinamo, a potom su uslijedile i utakmice za mladu reprezentaciju tijekom srednje škole pa zatim i za A vrstu. Na fakultetu se Tihana okrenula futsalu, osnovala prvi ženski malonogometni klub u Hrvatskoj pod nazivom Alumnus, a onda i zaigrala za tu reprezentaciju. U međuvremenu je tri godine igrala u Italiji, ali i doktorirala na Kineziološkom fakultetu na kojem danas predaje. No, njezinu igračku karijeru zaustavila je ozbiljna ozljeda koljena.

Kako nam je otkrila u intervjuu, u slobodno vrijeme najradije bira prakticira hityogu, odlazi u teretanu ili šeće prirodom, a nedavno se i udala za nogometaša Filipa Bojića koji trenutačno igra na poziciji veznog igrača za F91 Dudelange u Luksemburgu.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Kod Filipa najviše cijenim smirenost, odanost i dobrotu. Ima tu još puno toga, ali ponajviše to što iz mene izvlači neku bolju Tihanu. Bračni život po mnogim stvarima uistinu može biti tajna čovjekovog mira, barem za mene. Osim toga, kod njega vidim mnogo stvari koje meni nedostaju i radi toga ga posebno cijenim. Pažljiv je prema svojim prijateljima i bližnjima, dobronamjeran i iskren. Sada ima priliku raditi ono što najviše voli, ali to nešto sam voljela i ja pa ga razumijem i podržavam, bez obzira na to što nismo zajedno", kaže Tihana dodajući da je njihov život jedan veliki raspored s datumima utakmica.

Po njima određuju dane koje će provesti skupa. To je, kaže, na prvu "slagalica strave", s idejom da se sve posloži i funkcionira, a ustvari je čista ljubav i trud da živimo skupa bez obzira na fizičku udaljenost. "Smatram da ljudi trebaju biti zajedno više nego odvojeni, ali život nije priručnik već više knjiga u nastajanju dan po dan. Takav odnos i nije za svakoga, no postavili smo viši cilj pa nam to daje snagu", zaključila je Tihana Nemčić Bojić.

Linker
15. kolovoz 2024 14:57