Još jedan uspjeh

Izabran hrvatski kandidat za Oscara, film "Lijepa večer, lijep dan" Ivone Juke u utrci za prestižnu nagradu

Film prati četvoricu prijatelja koji se tijekom Drugog svjetskog rata pridružuju partizanima, a zatim ih susrećemo šesnaest godina kasnije kao filmaše koji kritiziraju društvo za koje su se borili.

Film prati četvoricu prijatelja koji se tijekom Drugog svjetskog rata pridružuju partizanima, a zatim ih susrećemo šesnaest godina kasnije kao filmaše koji kritiziraju društvo za koje su se borili.

Film "Lijepa večer, lijep dan" scenaristice i redateljice Ivone Juke izabran je za hrvatskog kandidata za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. Ova vijest objavljena je na konferenciji za novinare Hrvatskog društva filmskih djelatnika, čija je komisija jednoglasno donijela ovu odluku. Predstavljanju ovogodišnjeg kandidata, uz Ivonu Juku, nazočili su i producentica Anita Juka te Zvonimir Rumboldt ispred HDFD-a i Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film prati četvoricu prijatelja koji se tijekom Drugog svjetskog rata pridružuju partizanima, a zatim ih susrećemo šesnaest godina kasnije kao filmaše koji kritiziraju društvo za koje su se borili. Njihova sloboda i seksualnost postaju glavna meta partije, koja pokušava sabotirati njihov rad. Velika ostvarenja u filmu su ostvarili glumci Emir Hadžihafizbegović, Dado Ćosić, Slaven Došlo, Đorđe Galić i Elmir Krivalić. "Ovo je priča o slobodi, o ljudima koji su se usudili poželjeti bolje društvo, koji su se borili za svoju zemlju, a doživljavaju izdaju," govori Juka i ističe da joj je velika čast i odgovornost biti hrvatski kandidat za Oscara. Za istu nagradu već se borila i s filmom "Ti mene nosiš" koji je 2015. bio kandidat crnogorske kinematografije.

image
PROMO

Prethodni dugometražni igrani film redateljice Ivone Juka "Ti mene nosiš" premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Karlovim Varima 2015. godine, nakon čega je prikazan na preko 20 međunarodnih filmskih festivala te je osvojio 17 nagrada. Natjecao se za nominaciju za Europsku filmsku nagradu koju dodjeljuje Europska filmska akademija te je sudjelovao i u utrci za nominaciju za nagradu Oscar za Najbolji strani film. Za vrijeme Oscar kampanje, film su hvalili kritičari najpoznatijih filmskih publikacija kao što su Variety i The Hollywood Reporter, a pozitivne kritike zamijetio je i Netflix, koji je ponudio otkupiti prava za prikazivanje u cijelom svijetu. "Ti mene nosiš" postao je, tako, prvi film iz regije koji se prikazivao na Netflixu te je bio dostupan za gledanje za preko 135 milijuna ljudi iz 190 država.

Film "Lijepa večer, lijep dan" HDFD je odabrao između četiri filmska ostvarenja: igranih filmova "Samo kad se smijem" Vanje Juranić (Maxima film), "Slatka Simona" Igora Mirkovića (Interfilm), "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić (Interfilm) i "Lijepa večer, lijep dan" Ivone Juka (4film). Hrvatski kandidat za Oscara nastao je u koprodukciji s Kanadom, Poljskom, Ciprom i Bosnom i Hercegovinom, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, potprogram MEDIA programa Kreativna Europa, Adris fondacija, Telefilm Canada, program Ontario Creates, Ministarstva kulture – odjel za kinematografiju Cipra, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Krajem kolovoza Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo ga je i za hrvatskog kandidata za nagradu Goya Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film.

Linker
06. rujan 2024 16:36