SHUTTERSTOCK
Najavili turneju

Pomirba braće Gallagher: 50 milijuna razloga za prekid nečuvenog neprijateljstva i ponovno okupljanje kultnog benda Oasis

Liam i Noel Gallagher, koji su zbog loših odnosa prije 15 godina raspustili svoj bend Oasis, pomirili su se i za iduću godinu planiraju turneju koja bi im trebala donijeti vrtoglavu zaradu.

Liam i Noel Gallagher, koji su zbog loših odnosa prije 15 godina raspustili svoj bend Oasis, pomirili su se i za iduću godinu planiraju turneju koja bi im trebala donijeti vrtoglavu zaradu.

Britanski bend Oasis, koji su 1991. utemeljila braća Liam i Noel Gallagher, osim bezvremenskih hitova postao je poznat i po svojim javnim i vrlo ružnim svađama koje su 2009. rezultirale razlazom. Nakon što se nekoliko dana šuškalo o tome, sada je i službeno potvrđeno - braća su nakon 15 godina odlučili zaboraviti na međusobne razmirice te za iduće ljeto najavili povratak Oasisa i turneju od 14 koncerata koja bi finale trebala imati na slavnom britanskom glazbenom festivalu Glastonbury.

Ulaznice za koncerte kreću u prodaju već 31. kolovoza, a mnogi su fanovi oduševljeli ovom viješću o povratku slavnog benda. "31. kolovoza, dan kad će se internet srušiti", samo je jedan od komentara.

Naravno, za iznenadnu pomirbu postoji i razlog, a to je navodno enormna zarada koju bi bend mogao ostvariti velikim koncertnim nastupima. Priča se o sumi od 400 milijuna funti, a svaki od braće mogao bi u džep pospremiti oko 50 milijuna. Taj izračun se odnosi na zaradu od turneje i razna sponzorstva kao i eventualni album. Očito novac liječi sve rane pa i one najdublje, jer braća su sve ove godine bila u svađi.

A njihov sukob počeo je puno ranije nego što su odlučili raspustiti Oasis, jedan od najuspješnijih bendova u povijesti britanske glazbe s više od 75 milijuna prodanih ploča.

image

Oasis u doba najveće slave

LEON SCHADEBERG/SHUTTERSTOCK

Sve je počelo kada su 1991. glazbenici Paul McGuigan, Paul Arthurs i Tony McCarroll pozvali Liama Gallaghera na audiciju za njihov bend. Nakon što im se pridružio, predložio je da se bend zove Oasis, a nakon prvih nastupa, njegov brat Noel uvidio je da dečki imaju potencijala te im se pristao priključiti uz uvjet da on postane jedini tekstopisac i vođa benda. Nakon debitantskog albuma Definitely Maybe objavljenog 1994., postigli su enormni uspjeh, zasjeli na vrhove svjetskih glazbenih ljestvica i dobili veliku sljedbu obožavatelja. Godinu dana kasnije, uoči objavljivanja drugog studijskog albuma (What‘s the story) Morning Glory?, već su dali otkaz originalnom bubnjaru, a braća su postala nadaleko poznata po svojim agresivnim istupima, neprimjerenom ponašanju i stalnim međusobnim sukobima.

Rivalstvo je raslo praktički iz dana u dan, a u velikom razgovoru koji su zajednički dali 1995. za glazbeni magazin NME, nisu se libili vrijeđati jedan drugoga. Noel je brata usporedio s nogometnim huliganom, a Liam mu je rekao da si može zabiti svoje funte ravno u g...cu dok mu ne izađu iz nožnog palca.

image

Liam i Noel na posljednjoj turneji prije raspada benda

OERG KOCH/AFP/PROFIMEDIA

Uglavnom, dok su sa svojim kultnim pjesmama sakupljali nagrade, priznanja i horde obožavatelja, tako su gradili i imidž neukrotivih rokera poganog jezika što se možda smatralo i dijelom njihovog glazbenog folklora. No međusobna netrpeljivost ipak je bila iskrena i istinita.

Prvi veliki sukob dogodio se na snimanju MTV-ove emisije Unplugged kada je većinu pjesama otpjevao Noel umjesto Liama kojeg je navodno boljelo grlo. Sukobljavali su se tijekom cijelog snimanja te emisije, a uvrijeđeni Liam nakon emitiranja je odbio s bendom otići na sjevernoameričku turneju. Noel i bend krenuli su bez njega, a Liam im se nešto kasnije ipak pridružio no sukob se samo još više rasplamsao i jedva su dovršili zakazane nastupe. Bend je i dalje nastupao, ali nikada bez incidenta.

Nakon otkazanog nastupa u Barceloni 2000. zbog ozljede bubnjara Alana Whitea, tijekom noćnog izlaska braća su se napila, posvađala i potukla nakon što je Liam doveo u pitanje Noelovo očinstvo nad kćeri Anais koju je početkom te godine dobio s bivšom suprugom Meg Mathews. Noel se tada toliko uvrijedio da je napustio bend koji je europsku turneju završio bez njega.

image

S bivšim suprugama koje su im prilično olakšale bankovne račune:
Noel Gallagher i Sara Macdonald te Nicole Appleton i Liam Gallagher

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Dvije godine kasnije, Liam je imao problema s glasom te je u srpnju na Floridi napustio binu nakon samo četiri pjesme. Tri mjeseca kasnije na koncertu u Tokiju otpjevao je šest pjesama, a godinu je završio tučnjavom u Münchenu u kojoj je izgubio nekoliko prednjih zuba pa su koncerti u Njemačkoj bili otkazani. Sve je kulminiralo 2009. kada je Liam na koncertu u Parizu na bini razbio Noelovu gitaru nakon čega je uslijedilo jedino logično rješenje - raspad benda.
Noel je tada fanovima napisao - "S određenom tugom i velikim olakšanjem moram vam reći da sam večeras napustio Oasis. Ljudi će pisati i govoriti što žele, ali jednostavno nisam mogao raditi s Liamom ni dana duže. Detalji nisu važni i preveliki su za nabrajanje. Ali osjećam da imate pravo znati da je razina verbalnog zastrašivanja prema meni, mojoj obitelji, prijateljima i drugovima postala nepodnošljivo, a nedostatak podrške i razumijevanja od strane mog menadžmenta i kolega iz benda nije mi ostavila drugu opciju.‘‘

Iako je svatko nastavio svojim putem, nije bilo intervjua ili objave na društvenim mrežama da se nisu, jako blago rečeno - bocnuli.

image

Braća su, napokon, jedno drugom pružili ruku pomirenja

EDITORIAL/PROFIMEDIA GIUSEPPE ARESU/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Liam je prilično uspješno nastavio glazbeni put sa svojim bendom Beady Eye, dok je Noel osnovao grupu High Flying Birds Noel Gallagher, no čini se da bi sada, kada su nešto stariji, mogli bar nakratko zakopati ratne sjekire i osigurati sebi i svojim potomcima sigurnu starost. No treba još vidjeti hoće li temperamentna braća uspjeti zakopati ratne sjekire i razveseliti brojne fanove Oasisa od kojih su mnogi, zbog brojnih otkazanih koncerata, propustili priliku čuti ih uživo.

Šuškanja o ponovnom okupljanju uostalom krenula su Liamovom objavom na mreži X gdje je napisao: ‘‘Vidimo se u prvim redovima‘‘ i ‘‘Nikada mi se nije sviđala riječ - bivši‘‘. Kako je prvi počeo pisati britanski Sunday Times, braća navodno već okupljaju bend - očito su vrtoglave cifre dovoljne da primire dva neukrotiva temperamenta da barem nekoliko mjeseci zajedno izdrže na bini bez incidenta.

Linker
12. rujan 2024 12:47