Toma Medvešek

 RAJNA RAGUž
Razotkrivanje

Toma Medvešek: "Da nisam glumac bio bih MMA borac, a neostvarena želja mi je - položiti vozački ispit"

Član ZKM-a, rođen prije 27 godina u Zagrebu, govori o fizički izazovnim pripremama za ulogu nogometaša u predstavi "Jezik kopačke" - čija je premijera 21. rujna - te otkriva kakav je kad gubi, što ga može izbaciti iz takta, ali i da je zaljubljive prirode.

Član ZKM-a, rođen prije 27 godina u Zagrebu, govori o fizički izazovnim pripremama za ulogu nogometaša u predstavi "Jezik kopačke" - čija je premijera 21. rujna - te otkriva kakav je kad gubi, što ga može izbaciti iz takta, ali i da je zaljubljive prirode.

Kako su izgledale pripreme za ulogu Thomasa Behrmanna, nogometaša Wolfsburga, u predstavi redatelja Boruta Šeparovića i prema tekstu bivšeg nogometaša Ivana Ergića i pisca Filipa Grujića?

- Kod mog lika je naglasak na fizičkoj spremi, ne na tekstu. Trenira nas Tamara Despot, nekadašnja kondicijska trenerica škole nogometa Dinamo, a pripremamo se od početka svibnja. Radili smo sve moguće vježbe zagrijavanja koje rade profesionalni igrači i vrlo smo ujednačeni, u istom tempu, pa to izgleda kao plesno-nogometna etida - u što će se moći uvjeriti gledatelji koji dođu pogledati "Jezik kopačke".

Za koji klub navijate?

- Dinamo, naravno.

A koji strani klub vam je omiljeni?

- Kao klincu mi je bila prekrasna igra Barcelone. S godinama sam postao fan Luke Modrića pa samim time i Real Madrida. Volim i Joška Gvardiola pa pratim Manchester City otkako on ondje igra. Općenito pratim klubove u kojima igraju nogometaši koji su mi dragi.

image

Toma Medvešek

RAJNA RAGUž

U čemu je tajna privlačnosti nogometa?

- Meni su osobno draži MMA i košarka, ali s nogometom sam odrastao u svojem kvartu u Trnskom. Dugo sam se borio s mamom, ali na kraju sam počeo trenirati nogomet - prvo u klubu Hrvatski dragovoljac potom u Nacionalu. Kao golman, već sam na prvom treningu ostao bez zuba. Srećom, bio je mliječni, ali mama me svejedno nije pustila na treninge idućih par tjedana... Nisu moji treninzi bili ništa ozbiljno, ali promijenio sam nekoliko klubova u samo godinu dana.

Kakvi ste na terenu kad gubite - psujete li, ljutite li se na suigrače?

- Volim pobjeđivati i mrzim gubiti. U žaru borbe zna tu i tamo nešto izletjeti što nije trebalo, ali mislim da je to sve u duhu igre i da nije za zamjeriti. Teško podnosim i kad gubim u videoigrama koje su mi omiljena razonoda.

Što vas u svakodnevnom životu može izbaciti iz takta?

- Neorganiziranost, osjećaj da gubim vrijeme - kojeg ovih dana baš i nemam, jer jurim s jedne obveze na drugu pa mi sve mora biti isplanirano u minutu.

image

Toma Medvešek

RAJNA RAGUž

Što vas može rasplakati?

- Rijetko plačem, moram reći da sam prilično sretan sa svojim životom. No, kad se dogode suze, to je obično zbog nečega što sam gledao. Nedavno me, primjerice, rasplakala sudbina jednog od kandidata u showu "Život na vagi".

Koji je vaš porok?

- Cigarete i Coca-Cola.

Kojoj hrani ne možete odoljeti?

- Slatkome, i to navečer. Imam policu sa zalihama svojih omiljenih Nutella keksa i raznih drugih čokoladica.

Kakvu muziku slušate kad ste sami sa sobom?

- Uglavnom rap i Eminema.

Da niste glumac, što biste bili?

- Rado bih bio sportaš, i to MMA borac - pod uvjetom da imam garanciju da mi se tijekom karijere neće slomiti nos.

image

Toma Medvešek

RAJNA RAGUž

Na što biste potrošili i posljednji novčić?

- Na godišnji odmor. Konkretno, maštam o putovanjima u London, Pariz i Barcelonu.

Kako za vas izgleda najljepše provedeno slobodno vrijeme?

- Na moru ili u planini. I to s prijateljima ili mojim 12-godišnjim bratom Natanom, s kojim sam jedno jutro ovog ljeta osvojio Osoršćicu.

Jeste li zaljubljeni i zaljubljivi?

- Zaljubljen nisam, ali zaljubljiv jesam. U svakoj ženi pronađem nešto što mi je zanimljivo, što mi se sviđa.

image

Toma Medvešek

RAJNA RAGUž

Što vam je najveća mana, a što vrlina?

- Imam kratak fitilj, ali sam i ustrajan. Ne dam da me pokoleba neki negativan događaj.

Komentiraju li vaši roditelji, glumci Sven Medvešek i majka Nataša Dorčić, vaš rad?

- Tata zna tu i tamo nešto reći, mama je obično nježna. Kaže mi da sam sladak i da je to sve super. Mama je prava mama, a tata me pokušava odgojiti u tom glumačkom smislu. U čudnoj smo poziciji, svi u istom poslu... Vidim na njima da dobro promisle prije nego što mi nešto kažu, da razmišljaju o tome što mi trebaju ili ne trebaju reći.

Koji je vaš moto?

- Negdje sam pročitao da je onaj koji živi u prošlosti depresivan, onaj tko živi u budućnosti je anksiozan, a onaj tko živi u sadašnjosti je sretan.

Neostvarena želja vam je...

- Položiti vozački ispit. Planiram upisati autoškolu odmah nakon premijere u ZKM-u. Djed Mihovil Dorčić stalno me ispituje - kad ćeš, kad ćeš...

Linker
02. listopad 2024 15:15