Angelina Jolie u filmu ‘Maria‘

 MARIA/PRESS
Počinje spektakl

Venecija itekako obećava: Od Angeline Jolie u ulozi Marije Callas, prvog Almodovara na engleskom do Brada Pitta u "Vukovima"

Na 81. festivalu u Veneciji, crvenim tepihom će od 28. kolovoza do 7. rujna publici mahati najveći od najvećih, George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie, Lady Gaga, Joaquin Phoenix, Michael Keaton, Winona Ryder, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Julianne Moore, Daniel Craig...

Na 81. festivalu u Veneciji, crvenim tepihom će od 28. kolovoza do 7. rujna publici mahati najveći od najvećih, George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie, Lady Gaga, Joaquin Phoenix, Michael Keaton, Winona Ryder, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Julianne Moore, Daniel Craig...

Iako je prošlogodišnji venecijanski filmski festival obilježio značajnu obljetnicu, osam desetljeća postojanja, tek će se ove godine na najstarijoj smotri sedme umjetnosti na svijetu moći osjetiti željno iščekivani glamur i dolazak najvećih zvijezda zabavljačke industrije. Organizatorima je planove prošle godine prošle godine pomrsio štrajk holivudskih pisaca i glumaca, stoga se potkraj kolovoza i početkom rujna 2023. na venecijanskom Lidu moglo vidjeti vrlo malo zvijezda.

Srećom, ove godine sve će biti kako treba: na 81. Filmskom festivalu u Veneciji, crvenim tepihom će od 28. kolovoza do 7. rujna publici mahati najveći od najvećih, George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie, Lady Gaga, Joaquin Phoenix, Michael Keaton, Winona Ryder, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Julianne Moore, Daniel Craig. U legendarnom zdanju posvećenom najboljem među recentnim filmskim ostvarenjima, Palazzo del Cinema na Lungomare Marconi, ove godine prikazat će se 21 film u konkurenciji, a među njima i dugo iščekivani "Joker: Ludilo u dvoje" Todda Phillipsa.

Prvi dio je 2019., na istom festivalu, dobio ovacije od gotovo deset minuta i "Zlatnog lava" stoga se i ove godine od filma puno očekuje. Zvijezde su Joaquin Phoenix i Lady Gaga, čije su fotografije sa seta u New Yorku privlačile neviđenu pozornost, pa ne čudi što publika u Veneciji jedva čeka njihov dolazak na premijeru 4. rujna. Najveće zanimanje privlače dva filma, ali ne samo zbog umjetničkog dojma i glumačkih interpretacija.

image

Angelina Jolie s kćeri Vivienne Jolie-Pitt: još se ne zna hoće li ju u Veneciji pratiti djeca

STEVE EICHNER/SHUTTERSTOCK STEVE EICHNER/SHUTTERSTOCK

Prvi je "Maria", biografski film o Mariji Callas u kojem naslovnu ulogu tumači Angelina Jolie, u konkurenciji je za Zlatnog lava te akcijska komedija "Vukovi" redatelja Jona Wattsa dok su u glavnim ulogama Brad Pitt i George Clooney, a prikazuje se izvan konkurencije. Mnogi su se nadali dramatičnom susretu bivših supružnika na Lidu, međutim, organizatori su mislili na sve.

Premijera filma "Maria" bit će već prvog festivalskog dana, 29. kolovoza, a Angelina Jolie i redatelj Pablo Larraín koji se proslavio filmom "Spencer", već će sutradan otputovati u SAD, na festival u Telluride, Colorado. S druge strane, Brad Pitt i ekipa filma "Vukovi" stižu u Veneciju u subotu, 31. kolovoza, a premijera je zakazana za nedjelju, 1. rujna.

image

Brad Pitt dolazi zbog filma ‘Vukovi‘

CASTEL FRANCK/ABACA/SHUTTERSTOCK CASTEL FRANCK/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Pobrinuli smo se za to da se ne susretnu", rekao je za People umjetnički direktor godišnjeg filmske smotre, Alberto Barbera, dodajući da na svom festivalu ni u kojem slučaju ne želi dramu izvan filmske dvorane.

image

Georgea Clooneya bi u Veneciji, gradu u kojem su se vjenčali, i ove godine mogla pratiti supruga Amal

SHUTTERSTOCK

Recimo i to da će se na festivalu 3. rujna prikazati film "Queer" talijanskog redatelje Luce Guadagnina s Danielom Craigom u glavnoj ulozi, nastalog na temelju romana Williama Burroughsa. Radnja se odvija 40-ih godina prošlog stoljeća u Ciudad de Mexicu. Mnogo se očekuje od nastavka kultnog klasika iz 1988. "Beetlejuice, Beetlejuice" redatelja Tima Burtona - čija će svjetska premijera 28. kolovoza otvoriti Filmski festival u Veneciji.

image

Lady Gaga zvijezda je nastavka filma ‘Joker‘

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK FOR SAG AWARDS DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK FOR SAG AWARDS

Glavne uloge ponovit će Michaelom Keaton, Catherine O’Hara i Winona Ryder koji su u najboljim, zrelim godinama, utjelovili svoje stare uloge što je danas rijetkost piše AP.

Velik interes izaziva premijera prvog projekta Pedra Almodóvara na engleskom jeziku "The Room Next Door". Glavne uloge u filmu o ne baš idiličnom odnosu otuđene majke i kćeri tumače Julianne Moore i Tilda Swinton, a prikazat će se 2. rujna.

Publika će imati priliku vidjeti vestern "Horizon: An American Saga"u koji je Kevin Costnera utrošio vlastitih 38 milijuna dolara. Je li se rizik isplatio, publika će procijeniti na premijeri u nedjelju, 7. rujna.

image

Nicole Kidman s Tomom Cruiseom u Kubrickovom filmu iz 1999. ‘Oči širom zatvorene‘

?WARNER BROS/COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT COLLECTION

U sklopu legendarnog festivala, 30. kolovoza prikazat će se erotski triler "Babygirl" s Nicole Kidman i Harrisonom Dickinsonom nizozemske redateljice Haline Reijn, a ulogu ima i Antonio Banderas. Dodajmo i to da se australska diva prvi put se pojavila na Mostri prije 25 godina s erotskim filmom Stanleyja Kubricka "Eyes Wide Shut" u kojem joj je partner bio bivši suprug Tom Cruise. Ovaj put tumači ulogu moćne izvršne direktorice koja se upušta u aferu s privlačnim, osjetno mlađim pripravnikom.

image

Cate Blanchett tumači jednu od dviju glavne ženske uloge u filmu ‘The Room Next Door‘

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

Prikazat će se još troipolsatni projekt "The Brutalist" redatelja Bradyja Corbetta, film gruzijske redateljice Dee Kulumbegashvili o ginekologinji koji radi u ruralnoj Gruziji i obavlja pobačaje na zahtjev, unatoč restriktivnom zakonu. U sklopu Mostre filmoljupci će imati priliku vidjeti film "The Order" koji producira i glumi Jude Law: riječ je o trileru smještenom u 80-e, o istrazi FBI-a protiv grupe rasista povezanih s nizom zločina na sjeverozapadu Amerike. Ukratko, očekuje se jedno od najbojih izdanja "stare dame" na Lidu koja je još uvijek uspijeva biti privlačna i prepuna događanja.

Linker
11. rujan 2024 00:26