Jenna Ortega napustila je društvene mreže

 VICTOR CHAVEZ/SHUTTERSTOCK
Nije joj žao

Zvijezda serije "Wednesday" otkrila zbog čega ne koristi društvene mreže: "Probudila sam se i shvatila da je bilo dosta"

Glumica Jenna Ortega na ovaj po mnogima teško zamisliv potez odlučila se zbog poruka koje su joj stizale u inbox.

Glumica Jenna Ortega na ovaj po mnogima teško zamisliv potez odlučila se zbog poruka koje su joj stizale u inbox.

Isprva se činilo da je holivudska glumica Jenna Ortega donijela (pre)radikalnu odluku o napuštanju društvenim mreža, no kako vrijeme prolazi, ispada da je štošta predvidjela. I povukla ispravan potez kako bi se zaštitila se od zlonamjernog seksualno-eksplicitnog sadržaja. Problem je u tome što je generiran umjetnom inteligencijom, tehnički je vrlo dobro napravljen i nanosi strahovitu štetu mladim korisnicima društvenih mreža i djeci. O šokantnoj pozadini svoje odluke postati nedostupna pervertitima kojima je AI postao alat za zlostavljanje žrtvi tako da zamijene nečije lice fotografijama stvarnih osoba ukradenim na društvenim mrežama, glumica je nedavno progovorila u podcastu "The interview"” The New York Timesa. Njezina priča o problemima seksualnog uznemiravanja na internetu, obišla je svijet.

"Jednostavno mi je bilo dosta", odgovorila je zvijezda filma "Beetlejuice Beetlejuice" na upit voditelja podcasta o pozadini svoje odluke. Problem je sveprisutan, sigurnosti na internetu nikad nije bila slabija, a kako se tehnologija strahovito brzo razvija, virtualno seksualno uznemiravanje i zlostavljanje sve je učestalije, tehnički naprednije i perfidnije.

Društvene mreže smučile su joj se kad su joj na bivšem Twitteru, danas X-u poslane eksplicitne AI slike. Bila je u nježnoj dobi, kao 14-godišnjakinja tek je počela graditi karijeru u seriji "Djevica Jane", kao mlađa verzija glavne junakinje, Jane Villanueva. Neželjeni sadržaj koji su joj slali pervertiti jednostavno ju je zgrozio.

image

Jenna Ortega na prošlogodišnjoj Met Gali

KRISTIN CALLAHAN/SHUTTERSTOCK

"Mrzim umjetnu inteligenciju. Bilo mi je samo 14 godina, otvorila sam si račun na Twitteru jer mi je trebao, a onda sam ugledala strašan sadržaj o sebi kao djetetu. To je bilo zastrašujuće. To je pogrešno. To je odvratno", rekla je.

Pojasnila je da je problem u tome što smo, kao društvo u cjelini, otvorili Pandorinu kutiju kada je riječ o umjetnoj inteligenciji, osvetničkoj pornografiji i slikama koje su digitalno izmijenjene ili podijeljene bez dopuštenja osobe.

"To je to. Sada je vani. Morat ćemo se suočiti s posljedicama", nastavila je glumica u podcastu koji prenosi i Marie Claire. Gostujući u podcastu, opisala je incident koji je doživjela kao dijete. "Jedan od prvih, zapravo prvi sadržaj koji sam ikada otvorila kad mi je bilo 12 godina, bila je neželjena fotografija muških genitalija. To je bio samo početak onoga što će stizati. Na kraju sam izbrisala račune na društvenim mrežama”, ispričala je glumica. Objasnila je da je to učinila prije dvije, tri godine jer je nakon izlaska Netflixove serije "Wednesday", kojom se globalno proslavila, priljev gnjusnog sadržaja postao apsurdan.

image

Scena plesa u Netflixovoj seriji ‘ Wednesday‘ koja je postala viralna

NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLECTION

"To je užasno. Jednog dana sam se probudila i pomislila: ‘Oh, ovo mi više ne treba.‘ Jednostavno sam se makla", izjavila je. Pritom ju ne smatraju li je obožavatelji nedostupnom, "teškim karakterom", sebičnom ili kako god. Glumici koja će 21. rujna proslaviti 22. rođendan, najvažniji je život bez cyber zlostavljanja. Pa ako to znači imati svakodnevicu bez objava na društvenim mrežama, njoj je to u redu. Za razliku od vršnjaka u zabavljačkoj industriji, Jenni Ortega "online život" na ovom ili onom profilu, zasad ne nedostaje.

Na kraju je dodala da umjetnu inteligenciju vidi kao alat koji na pozitivne načine mijenja život, primjerice, kod podizanja svijesti u javnosti o ranim otkrivanju malignih bolesti. "To je prekrasno. Držimo se toga. Bilo bi sjajno kad bi se umjetna inteligencija koristila s tom namjerom", zaključila je.

Linker
05. rujan 2024 11:10