Završetak još jednog Histrionskog ljeta zagrebačka glumica obilježila je vegetarijanskom platom - jer savjest i pogled na njezina dva kućna ljubimca ne dopuštaju joj da jede meso.
Tek kad je postala majka, zagrebačka glumica Ana Herceg (39) počela je redovno kuhati i u protekle dvije godine - otkako je rodila kćerkicu Zoru - postala je poprilično vješta i snalažljiva u izboru namirnica, osmišljavanju dnevnih menija... A nerijetko mora smisliti čak tri menija - jer ona je vegetarijanka, suprug Antun voli “konkretna” mesna jela, a mala Zoe kašice i juhe.
Ipak, u nečemu su suglasni - sve troje obožavaju ribu, koju Antun nerijetko sam lovi u Jadranu. Ovog ljeta je ulov bio poprilično slab, jer su zbog Anina angažmana u histrionskim predstavama na zagrebačkoj Opatovini jako malo bili na moru, pa je svoj jelovnik bazirala na voću i povrću.
Koja vam je omiljena namirnica?
- Jako volim žitarice. Koristim mnogo ječma, koji stavljam u razne kombinacije, baš kao i rižu, a bulgur pripremam kad mi dosadi riža.
Najdraži okusi i mirisi vašeg djetinjstva?
- Sarma, filane paprike, miris ajngemahtesa i ajnpren juhe, pire, špinat i jaje na oko.
A što će vašoj Zori ostati u sjećanju?
- Zora voli svašta i jede raznoliko. Najdraže su joj juhe, pogotovo pileće s mrkvicom, razna variva, primjerice grah. Jede i meso, a obožava sladoled.
Zašto ste prestali jesti meso?
- Nikad mi meso nije bilo među najdražim namirnicama, a uz to previše volim životinje da bih ga jela. Trenutačno imamo dva psa i savjest mi nikako ne dopušta konzumiranje mesa. Svoje stavove nikome ne namećem, kćeri i suprugu pripremam meso, a sebi ručak upotpunim odreskom od tofua ili sejtana.
Vjerujete li u izreku da ljubav ide kroz želudac?
- Ima nešto u tome, uvijek je lijepo družiti se uz dobru hranu i piće, no meni je od toga važnije - dobro društvo.
Hladna salata s bobom
SASTOJCI
- 100 g boba
- 100 g zelenih mahuna
- 100 g tjestenine po izboru
- pola crvene paprike
- 100 g slanutka iz konzerve
- 1 mrkva,
- pola naranče
- umak od soje
- kurkuma, sol, papar,
- žličica jogurta
PRIPRAVA
Skuhati mahune i bob i ostaviti ih da se ohlade. Slanutak isprati, a papriku i naranču narezati na kockice. Skuhati tjesteninu. Sastojke za preljev pomiješati te dodati tjestenini i povrću.
Čitajte i:
Savršeni ljetni doručak Željke Klemenčić: Sve je slađe jer uz sebe ima neodoljivog pomagača
Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....