U svom novom domu u Sutivanu na Braču blogerica Danijela Dvornik ostvarila je snove o maslinarstvu i uzgoju voća, a najponosnija je na uređenje terase - koja je ključna za život na Mediteranu.
"Oduvijek sam znala da ću se vratiti na more", kaže blogerica i udovica splitskog kralja funka Dine Dvornika, 55-godišnja Danijela Dvornik, koja se nakon tri desetljeća života u Zagrebu preselila u Sutivan na otoku Braču. Adaptacija obiteljske kuće u kojoj je nekad ljetovala sa suprugom Dinom i kćeri Ellom trajala je pet godina, a u obnovi su joj pomagali sestra, koja je arhitektica, te pokojni otac koji je imao mnogo praktičnog iskustva s adaptacijama.
"Promijenila sam gotovo sve: krov, fasadu, prozore i vrata, napravila termoizolaciju, ali i rekonstruirala unutrašnjost", kaže Danijela, koja je ipak najviše ponosna na veliku terasu. To joj je najvažniji dio kuće, jer već u rano proljeće postaje dnevni boravak, ali i kuhinja i blagovaonica.
"Napravila sam sve da bude funkcionalno. Ljetna kuhinja je zapravo produžetak unutarnje kuhinje: ima plinski roštilj koji svakodnevno koristim, radni dio, mali blagovaonski dio i najveći za odmor, uživanje i čitanje. Na terasi sam formirala i mali vrt u kojem sadim začinsko bilje što ga koristim u kuhinji, a ima i mnogo cvijeća koje mi oplemenjuje život. Kod mene lijepo uspijeva nekoliko vrsta hortenzija, margarete, hibiskus i crveni kraljevski geranij, a sve ih od jarkog sunca i kiše štiti velika pergola koja se nadvija iznad terase", govori Danijela, za koju se zna da je vrsna kuharica pa na svojoj terasi često organizira tematske večere.
Ne zna se što je njenim prijateljima draže kad priprema - kinesku, tajlandsku ili domaću spizu - no što god da kuha, koristi zeleno blago iz svojih gredica: peršin, celer, bosiljak, origano, mentu... Od metvice, kaže, radi sokove, čajeve i osvježavajuće napitke s limunom za ljetne dane.
Iako ju je malo otočko mjesto Sutivan oduvijek privlačilo te je u njemu, kako su godine prolazile, provodila sve više vremena, definitivnu odluku o preseljenju donijela je lani. Njena kći Ella sa suprugom Charlesom i curicama Balie i Lumi otišla je živjeti u Istru i Danijelu više ništa nije vezalo za Zagreb.
"Nakon potresa porasle su cijene novogradnje u mojem kvartu u zapadnom dijelu Zagreba i procijenila sam da je dobro vrijeme za prodaju stana. I za nešto novo u životu. Oduvijek sam željela imati maslinik i polje, i to sam pronašla nekoliko kilometara od kuće u Sutivanu", govori Danijela, koja je cijelu zimu i proljeće provela u svom masliniku, naporno radeći kako bi je najesen nagradio bogatstvom svojih plodova. Jednako predana bila je voćnjaku u kojem uzgaja smokve, citruse, marelice, šipak, jabuke, breskve i kruške.
"Iz maslinika se pruža divan pogled na Splitska vrata, Mrduju i Šoltu s fascinantnim zalaskom sunca koji te odmah ispuni nekom posebnom energijom i srećom. Tu je i kućica koja će, kad je uredim, postati prava mala oaza za druženja", kaže Danijela, priznajući da ipak ne može obaviti sve sama pa za fizički zahtjevnije radove uvijek pozove u pomoć nekog od sumještana. O maslinarstvu i uzgoju voćaka uči u hodu i sluša savjete iskusnijih od sebe.
"Obožavam biljke, a pogled na plodove mog rada pruža mi osobit užitak. Ja sebe mogu zamisliti bilo gdje jer ću od svakog prostora učiniti da mi bude ugodno. Ljudi imaju potpuno pogrešan dojam da je život na otoku dosadan, ali nije ako se znate zabaviti. Živim vrlo aktivno, vozim bicikl, planinarim, a najsretnija sam kad mi dođu unuke Balie i Lumi. Jedini uvjet je da dođu bez roditelja jer sam onda ja gazdarica. Tih desetak dana koje provedemo zajedno uvijek je zabavno i dobro isplanirano iako se nakon njihovog odlaska najčešće razbolim od umora", iskrena je Danijela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....