Eni i Jozefina vole pričati o svim temama, uključujući i uređenje stanova

 VANESA PANDŽIĆ CROPIX
Obiteljska stvar

Eni i Jozefina Jurišić dijele ljubav prema glazbi i modi, druže se i svađaju, a jedna su drugoj - kofer zlata

Glazbenica Eni Jurišić (34) još je kao djevojčica htjela biti poput svoje majke Jozefine (60), bivše pjevačice riječke grupe 777, i raditi sve što ona radi. Kasnije je krenula njezinim stopama, a danas, kada se i Eni ostvarila u majčinskoj ulozi, povezanije su nego ikad.

Glazbenica Eni Jurišić (34) još je kao djevojčica htjela biti poput svoje majke Jozefine (60), bivše pjevačice riječke grupe 777, i raditi sve što ona radi. Kasnije je krenula njezinim stopama, a danas, kada se i Eni ostvarila u majčinskoj ulozi, povezanije su nego ikad.

ENI

Mama mi je oduvijek bila primjer ljepote, ženstvenosti i dobrote. Obožavala sam ju gledati kako se uređuje, a najviše od svega sam voljela isprobavati njezine haljine i cipele. Uvijek je za mene bila kao neka dobra vila koja se predobro oblači i lijepo pjeva. Htjela sam već kao mala izgledati i raditi sve što ona radi. Bila sam jako sramežljiva kao dijete, ali kada me tata vodio na njezine nastupe uvijek bih se ohrabrila i skakutala s njom na pozornici. Nadala sam se da svi koji prolaze znaju da je to moja mama iako je ona imala crnu kovrčavu kosu, a ja plavu i ravnu. Izdvojit ću jedan nastup kojeg se jako dobro sjećam - mama je nastupala na Gatu Karoline Riječke sa Severinom koja mi se potpisala na loptu za napuhavanje - taj osjećaj nikada neću zaboraviti, bila sam si sva važna, a loptu sam držala k‘o zlato.

image

Kao mala Eni se voljela oblačiti i uređivati kao njezina majka pa bi često isprobavala njezinu odjeću

INSTAGRAM

Mama je bila baš pravi umjetnički tip pa se voljela zezati i ludovati i stalno se igrala sa mnom, zajedno smo pjevale, plesale, a jedna od prvih pjesama koje smo pjevale zajedno bila je Mineina "Uberi ljubicu". Na toj pjesmi sam diplomirala tercu. Preslušala sam sve CD-e i kazete koje je smo imali doma, a neumorno sam pjevala i jednu francusku pjesmu Celine Dion koju je ona pjevala na nastupima. Naš prvi zajednički javni nastup ostvario se na festivalu "MIK" kada smo zajedno dijelile pozornicu i od tada se nisam zaustavila.

image

Eni je majku pratila na svim njezinim nastupima

PRIVATNA ARHIVA
image

Tata ju je vodio na sve mamine nastupe, a ona se na njima uvijek dobro zabavljala

PRIVATNA ARHIVA

Sudjelovala sam na dječjim festivalima, školskim predstavama, a ubrzo se dogodila i prva autorska pjesma koja se puštala na Riječkom karnevalu. Sve se to nastavilo u mojoj srednjoj školi kada sam sklopila i svoj prvi acoustic duo s prijateljicom koja danas svira akustičnu gitaru u bendu s kojim nastupam, a kojeg čine divni ljudi. Jedno vrijeme smo mama i ja također nastupale zajedno i to je stvarno nešto posebno, mislim da to znaju svi koji su imali prilike nastupati ili raditi s nekim svojim. Pratila je svaki moj korak s najvećim ponosom, još od show-a “The Voice” i “A strane”, ali smo obje toliko emotivne i mene toliko preplave osjećaji kada je ona blizu da je pola mojih nastupa morala gledati s malih ekrana. Rekla bih da sam s njom kao mala živjela glazbu, a sada ju ona živi sa mnom. Nakon mojih pojavljivanja u televizijskim emisijama dogodila se i pjesma “Trebaš li me” koja je ispunila neke moje želje i ono što je za mene smisao u glazbi. Mama mi je uvijek govorila da se koncentriram na emociju jer je to ono što dopire do ljudi. Taj me savjet do sada još nikad nije izdao i predstavlja mi nit vodilju u tome što radim.

image

Eni Jurišić

VANESA PANDŽIĆ CROPIX
image

Eni uvijek preplave osjećaji kada je njezina majka blizu pa je pola njezinih nastupa morala gledati s malih ekrana

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Jako smo povezane mama i ja, volimo se družiti, pričati, svađati, zapravo sve što nosi jedan zdrav odnos majke i kćeri prepun ljubavi. Nije mogla obuzdati moj buntovni karakter u tinejdžerskim danima pa me pustila da ludujem iako je stalno razgovarala sa mnom i uvijek me upozoravala da budem oprezna. Imala je i tada velik utjecaj na mene, iako sam se ja pravila da nije tako. Usmjeravala me i uvijek se brinula za mene, ali me isto tako i pustila da odlučujem za sebe i imam neku svoju slobodu. Ne slažemo se uvijek oko svega, ali ipak skupa uvijek dođemo do razumnog zaključka i tu najviše pomognemo jedna drugoj. Imamo sličan ukus u glazbi, iako ga svaka krasi nekim svojim vremenom. Ponekad mi se čini da smo jako slične, a ponekad si mislim da su me zamijenili u rodilištu. Danas se jako puno družimo i provodimo vrijeme zajedno jer nas je dodatno povezala naša Elvie, moja kći. Sada kada sam i sama postala majka, mogu osjetiti i u potpunosti shvatiti i tu našu povezanost i svaki trenutak s mojom majkom koji je za mene bio beskrajno nesebičan.

image

Eni i Jozefina Jurišić

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

JOZEFINA

Već u drugom razredu srednje škole počela sam javno nastupati i tamo negdje pred kraj srednje škole postala sam članicom grupe 777. Nakon niza godina djelovanja u grupi došla je na red pauza za majčinstvo i rodila se moja najdraža i jedina djevojčica. Kada je Eni stigla na svijet moja mama mi je tada rekla "stigao je tvoj kofer zlata" i od tada smo nas dvije bile i ostale kao jedna.

image

Eni se uvijek nadala da svi znaju da je Jozefina njezina majka, iako je ona imala plavu ravnu kosu, a majka crnu kovrčavu

PRIVATNA ARHIVA

Odrastala je bezbrižno i bila je jako zaigrana, a zajedno smo pogledale sve Disneyjeve crtiće. U periodu kada je imala tri godine došle bi joj sestrične u posjet pa bi im glavna zanimacija bila oblačiti se u moje haljine, štikle i torbice. Odrastala je uz mene gledajući kako se spremam za nastupe pa se tako jednog dana i ona sredila kao ja i onda smo imale photoshooting na balkonu. U osnovnoj školi sudjelovala je u raznim predstavama i dobila svoju prvu glavnu ulogu. Eni je pokazivala kreativnost dosta rano, sama je osmislila i kreirala "lude frizure" koje su svi nosili u školi, cijeli dan se time bavila i oblačila neke šljokičaste kombinacije. Sklonost modi, estetici i umjetnosti pokazivala je od malih nogu i već sam tada u njoj prepoznala sebe. Uživale smo provoditi vrijeme zajedno i obožavale smo gledati glazbene emisije. Bile smo jako povezane i uvijek smo se zezale, plesale i pjevale.

image

Nakon niza godina djelovanja u popularnoj riječkoj grupi 777 Jozefina je rodila svoju djevojčicu Eni

VANESA PANDZIC CROPIX

Kako sam ja često bila na turnejama, sve mi je teže padalo kada bih morala otputovati negdje daleko i ostaviti ju. Primjerice, kada smo bili u Americi kupila sam joj najslađeg medeka i puno robice i jedva sam čekala vratiti se doma. Nakon srednje škole krenula je na Pravni fakultet i tada se dogodio "The Voice". Jako me iznenadilo što je odabrala baš pjesmu Nutbush city limits koju sam ja obožavala. Tu su mi singlicu kupili kao djetetu i ona baš s tom pjesmom zasja na showu, a i puno šire. Moram priznati da sam se brinula hoće li ju sve to poljuljati i kako će sve to izdržati, ali bila je prava mala “lokomotiva” i sve je izgurala. Osvajala je od malih nogu nagrade po dječjim festivalima i snimala pjesme u osnovnoj školi, čak i u srednjoj je sudjelovala na svim mogućim predstavama i sklopila duo sa svojom prijateljicom Nikom. Jednostavno nosi tu iskru u sebi i bila sam uvijek ponosna na nju do neba. Nas dvije jako volimo provoditi vrijeme zajedno, razmišljati kako ćemo urediti stan, to nam je strast, a uživamo u dijeljenju raznih životnih tema. Ja sam još uvijek aktivna u glazbi, tako da podržavamo jedna drugu na koncertima, savjetujemo se i pomažemo si.

image

Ne slažu se uvijek oko svega, no upravo različitost smatraju jednom od ljepota njihovog odnosa

VANESA PANDŽIĆ CROPIX

Često se i ne slažemo u nekim stvarima, ponekad i različito razmišljamo kada je glazba u pitanju, ali to je taj sukob generacija i to je normalno. Uvijek uspijemo shvatiti jedna drugu i poštujem tu našu različitost, a zapravo sam ponosna jer je ona sada odrasla ima svoju osobnost i stav. Drago mi je da nastavlja svoj glazbeni put jer glazba je jedna sasvim druga dimenzija i sretan je onaj tko ju može živjeti. Cijeli život me čini sretnom moja Eni, a sada je donijela na svijet i novi život, našu Elvie. Što jedna mama može više poželjeti? Jako mi nedostaje kada nije tu, ali naša se mala obitelj proširila i sada imam dva kofera zlata. Uvijek im rado pomognem i najsretnija sam kada smo zajedno.

Linker
06. rujan 2024 01:52