U polju svog omiljenog, ljekovitog cvijeća 

 Vanesa Pandžić/ CROPIX
Svijet latica

Glumica o zaokretu prema ljekovitim darovima prirode na djedovini u Istri: "Sve je započelo kad sam bila trudna s prvom kćeri"

Prvakinja HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci Leonora Surian Popov pokreće kreativnu priču u radionici ljekovitog bilja u kojoj se nalazi namještaj koji je izradio njezin otac, operni pjevač Giorgio Surian.

Prvakinja HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci Leonora Surian Popov pokreće kreativnu priču u radionici ljekovitog bilja u kojoj se nalazi namještaj koji je izradio njezin otac, operni pjevač Giorgio Surian.

Odlazak na poduku kod Leonore Surian Popov, prvakinje riječkog kazališta, navodi na pomisao da dramska umjetnica i pjevačica vodi majstorsku radionicu za mlade umjetnike. Malo kome bi, da nije upućen u njenu višegodišnju tajnu, palo na um da prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, prenosi znanje o poznavanju ljekovitog, samoniklog bilja i njegovoj primjeni u kozmetici te u kuhinji. Bolje rečeno, glumica je na početku realizacije dugogodišnjeg sna da pod svojim brendom "Vilin lončić" zainteresirane podučava razlikovanju samoniklog bilja i umijeću kreativnog korištenja onog što su ubrali.

image

Suncokret je odličan za hidratantne kreme dok čaj od latica suncokreta čisti organizam od toksina

Vanesa Pandžić/ CROPIX

U svojem ljetnom domu nedaleko od Kršana u Istri, uredila je prostor za svoje kreativne radionice sa svime što je potrebno za izradu prirodnih sapuna, krema za lice, tijelo, balzama te šampona. S prvim jesenskim danima, počet će njene radionice na kojima će zainteresirane učiti kako mogu sami izraditi personaliziranu kozmetiku, ubrati ljekovito bilje za čaj, pripremiti tinkturu ili jela od jestivog bilja.

image

Ulja od lješnjaka i koštica grožđa, macerati ljekovitog bilja i home made sapun rezultat su višegodišnje naobrazbe za fitoterapeutkinju i travarku

Vanesa Pandžić/CROPIX

"Zašto želim podučavati umjesto da lansiram vlastitu kozmetičku liniju? Sve što bez aditiva spremamo za njegu lica i tijela, odnosno bez dodataka koji bi kozmetici produljili vijek trajanja, treba čuvati u hladnjaku i brzo trošiti jer ljekovita svojstva ne traju dugo. S druge strane, nismo isti: svatko ima svoj tip kože, drugačije potrebe, individualni su i zdravstveni problemi zbog kojih želimo osnažiti tijelo darovima prirode. Zato sam zaključila da ću podukom postići više. To vam je kao u svima znanoj priči da je ljude mudrije naučiti pecati nego im svaki da davati ribu", kaže glumica i certificirana fitoterapeutkinja i travarka koja je u svijet samoniklog, ljekovitog i jestivog bilja "zaronila" prije 12 godina. Točnije, kada je bila trudna sa starijom kćeri, Elenom, povukla se na djedovinu u Istru i posvetila sebi.

image

Od branja sastojaka uzduž i poprijeko livada i šuma do mirišljavog sapuna

Vanesa Pandžić/CROPIX

Nije joj bio svejedno kakvu kozmetiku koristi, a još više se brinula o prehrani. Kako ima sreću da se njen ladanjski dom nalazi podalje od prometnica - namjernicima se čini da su nekom čarolijom dospjeli u paralelni, civilizacijom nedirnuti svijet – počela je proučavati samoniklo ljekovito bilje koje joj raste nedaleko od kućnog praga.

image

Sav namještaj u radionici izradio joj je otac Giorgio Surian, nacionalni operni prvak

Vanesa Pandžić/CROPIX

"Razgovarala sam s nekoliko starijih susjeda u selu o njihovom iskustvu s ljekovitim biljem, posjetila Festival samoniklog bilja u Kršanu i ono što sam tamo vidjela, doživjela i pomirisala, zapečatilo je odluku učiti o ljekovitom bilju. Tada mi se činilo da će biti sjajno ako zbog neizmjernog obima materije, naučim najosnovnije. Međutim, demantirala sam sebe. Dvanaest godina kasnije, poslije mnogih stručnih edukacija, polaganja ispita i zaslužene diplome, znanje mogu prenositi dalje. Postala sam certificirana fitoterapeutkinja i travarka kojoj se osim članova obitelji, obraća i sve više prijatelja. To me je ponukalo da se krenem s radionicama”, priča mama jedanaestogodišnje Elene i osmogodišnje Emily te supruga glazbenika Borisa Popova.

image

Štapove za šetnju livadama i branje bilja, izradio joj je otac

Vanesa Pandžić/CROPIX

Na upit što to, konkretno, znači dramska umjetnica kaže da prirodu danas gleda drugačije, promatra s neizmjernim poštovanjem jer priroda za mnoge probleme s ljepotom i zdravljem nudi olakšanje, a nerijetko i rješenje. Treba samo znati što, gdje i kada ubrati.

image

Fitoterapeutkinja i dramska umjetnica sa suprugom Borisom te kćerima Elenom i Emily i suprug Boris Popov.

Vanesa Pandžić/CROPIX

"Još malo i moja Elena ući će u pubertet. S prvim menstruacijama djevojke doživljavaju i promjene na licu. Prije ili kasnije, pojavit će se "oni grozni" prištići koje je najbolje tretirati ohlađenim čajem od trputca. Sjajno čisti i regenerira kožu, ima antiupalna i analgetska svojstva, prirodan je antibiotik i sjajan za podizanje općeg imuniteta. Djevojkama s menstrualnim bolovima savjetujem i da piju čaj od stolisnika. Isti čaj mogu nanijeti blazinicama na lice sklono prištićima jer djeluje protuupalno", govori Leonora Surian Popov.

image

Vilinska ‘pomoćnica‘ Emily s lavandom, kraljicom svih ljekovitih čajeva i kozmetike te maminim čajem

PRIVATNA ARHIVA

Dodaje da svaka ljekovita biljka ima trenutak kad je na vrhuncu. Nije slučajno da se ruže, namijenjene kozmetici, uglavnom beru u svibnju dok je lipanj idealan za branje smilja, lavande. Tijekom cijelog ljeta traje sezona gospine trave dok u kolovozu dozrijeva konopljika ili fratarski papar čije je sjeme odlično za preparate koji ublažavaju simptome menopauze. Ljeti cvjeta i njen omiljeni cvijet, suncokret. Savršen je, kaže, za hidratantne kreme dok čaj od latica suncokreta čisti organizam od toksina.

image

Okrepljujuća šetnja poljem cvjetova koji prate Sunce

Vanesa Pandžić/CROPIX

"Branje bilja tek je početak priče o izradi personalizirane prirodne kozmetike. Slijedi maceracija: ljekovito bilje uranjam u ulje na 40 dana u koje biljke otpuštaju sva svoja ljekovita svojstva. Macerate koristim za izradu sapuna i krema te raznih balzama s tim da svako ulje, odnosno, baza, ima svoju namjenu. Primjerice, kad mi trebaju sapuni od ruža, za izradu macerata, osim latica ruža, koristim kokosovo ulje jer se lako pjeni. Odlično je i za izradu šampona. S druge strane, za delikatnu i zrelu kožu lica čija su baza ulje lješnjaka, vrlo lagano brzoupijajuće, s adstrigentnim djelovanjem, pogodno za problematičnu kožu. Posežem i za uljem od sjemenki grožđa koje štiti od slobodnih radikala i usporava znakove starenja kože, te ulje od koštica marelica. Odlično je jer zadržava vlagu i pogodno je za suhu i zrelu kožu", priča dramska umjetnica besprijekornog tena.

image

Glumica Leonora Surian Popov certificirana je fitoterapeutkinja

Vanesa Pandžić/CROPIX

Lice njeguje kremom na bazi smilja, ivanjskog cvijeća ili broćike, maćuhica te tratinčica. Ti su cvjetići odlični protiv pigmentacije na licu, kaže dodajući kako će u svojim radionicama podučavati i pripremu jela od jestivog, samoniklog bilja.

image

Smilje i ostalo ljekovito bilje potrebno za pripremu preparativne kozmetike i sapuna

PRIVATNA ARHIVA

"Proljeće je najbolje godišnje doba za branje jestivog bilja. Obožavam cvjetove žutog jaglaca za salatu u koje ubacujem i mlade listove žutog maslačka, divlji radič te ljubičice. Mladi trputac na salatu je fantastičan, baš kao i kostriš (naći ćete ga u mišanciji na tržnicama) te kopriva od čijih blanširanih listova spremam desetke jela", priča bivša ravnateljica Talijanske drame čije je omiljeno jelo kajgana od samoniklog jestivog bilja, šparoga i rajčica ukrašena cvjetovima maćuhica, jaglaca i ljubičica.

image

Ljubice i jaglaci nisu samo jestivi nego i vrlo ukusni

PRIVANTA ARHIVA

A kad ide u cvjetnu berbu, pomažu joj kćeri koje je naučila koji su cvjetići ukusni. "Elena i Emily su se dosjetile naziva "Vilin lončić" za moje radionice i postale moje "vilinske pomoćnice". Zarana su okom, srcem i nepcem zavoljele okus jestivog cvijeća s tim da im ga poslužim na krekerima premazanim sirnim namazom ili skutom njihove susjede. Berbu ljekovitog i jestivog samoniklog bilja Elena, Emily i ja najradije završimo piknikom na kojem su nam cvjetne latice najdraža delicija. Taj način navikavanja djece na nove okuse, uvijek pali", zaključuje glumica.

Linker
12. rujan 2024 00:56