Slavna brazilska manekenka slavi 44. rođendan, a tim povodom prisjetili smo se njezinih životnih pravila zbog kojih se osjeća odlično u svojoj koži i izgleda gotovo dvostruko mlađe.
Iza nje je više od 2000 odrađenih revija za najpoznatije modne kuće među kojima su i Chanel, Gucci, Valentino, Versace, Dior, Balmain, Tom Ford, Fendi, Roberto Cavalli, Prada... Naslovnicu prestižnog Voguea krasila je stotinjak puta, nosila je revije Victoria‘s Secreta, a godinama je bila i najplaćeniji model na svijetu. Ona je Gisele Bündchen, brazilska manekenka koja je rođena prije 44 godine upravo na današnji dan, 20. srpnja, u gradu Tres de Maio. Na mladolikom i besprijekornom izgledu često joj zavide i dvostruko mlađe žene, a ona ga duguje rutini koje se dosljedno pridržava. Nije nedostižna, ne zahtijeva pretjerano odricanje, a dodatni bonus je činjenica da rutinu prati priprema laganih, zasitnih jela za koja nije potrebna posebna kulinarska vještina. Na početku je najvažnije izbaciti česti sastojak u kuhinji - rafinirani šećer i zamijeniti ga zdravijim, ukusnijim nadomjestcima, otkrila je jedna od najljepših žena svojedobno razgovoru za The Wall Street Journal te rafinirani šećer bez oklijevanja nazvala "otrovom"."Postoji toliko drugih načina na koje možete zasladiti hranu - med, javorov sirup, datulje...", rekla je manekenka koja umjesto kupovnih slastica, priprema zdraviju varijantu od čokolade s visokim udjelom kakaa i orašastih plodova.
Dan joj započinje ranim buđenjem. Ustaje oko pet sati ujutro, a nakon toga kreće s meditacijom. Pomaže joj usredotočiti se na dan koji ju očekuje te je doživljava kao svojevrsno "uzemljenje". Na upit kakav joj (konkretan) benefit pruža meditacija, rekla je da tako izražava zahvalnost za sve što ima u svom životu, s naglaskom na nematerijalno.
Otkrila je da čim ustane, pije čašu mlake vode s limunom i prstohvatom keltske soli. Riječ je o sjajnom načinu buđenja probave pri čemu su važan detalj minerali iz nerafinirane, vlažne, sive morske soli koja se proizvodi u priobalnim, zapadnim dijelovima Francuske. Potom slijedi njena redovita, jutarnja tjelovježba.
"Volim pilates, pogotovo otkada sam prije nekoliko godina operirala leđa", otkrila je Gisele koja zahvaljujući toj vrsti tjelovježbe ima izdužene, vretenaste mišiće. Dakako, uz pilates redovito prakticira i jogu. Kad završi s vježbanjem, vrijeme je za šetnju s ljubimcem, njemačkim ovčarom kojem tijekom šetnje često baca lopticu pa je i to dobar trening. Kad se vrati iz šetnje, slijedi priprema prvog obroka. Na jelovniku su joj, kaže, često jaja, izdašan izvor proteina za cijeli dan.
"Volim i avokado. Pripremam ga na razne načine - kao omlet, frittatu, stavljam ga i u smoothie. Uvijek unaprijed napravim bademovu pastu kako bih u jelo dodala još malo proteina", kaže autorica kuharice "Nourish: Simple Recipes to Empower Your Body and Feed Your Soul" koja je izašla 26. ožujka, a posebna je po tome što sadrži prokušane, jednostavne recepte. Da bi ih isprobali, nije potrebno imati impresivnu kulinarsku vještinu.
I sama priznaje da nije pretjerano vješta kuharica pa se zbog toga fokusirala na pripremu jednostavnih i hranjivih obroka. Primjerice, u kuharici se nalazi i recept za zdravu pizzu s povrćem bez glutena, brzi pesto za integralnu tjesteninu, salatu od piletine te kruh u koji dodaje orašaste plodove i sjemenke, namijenjene zaposlenima bez previše vremena za kuhanje.
Osim beauty rutine i jelovnika kojeg se pridržava za njezin svjež izgled, barem donekle, zaslužan je i trener jiu-jitsua, Joaquim Valent s kojim je ljubavnu sreću pronašla nakon razvoda od Toma Bradyja s kojim ima sina i kćer. S djecom najradije uživa u aktivnom odmoru i aktivnostima poput jahanja, surfanja, plivanja, odbojke. Dodala je da dva puta tjedno vježba u teretani s utezima dok druga dva, tri dana radi kardio vježbe. Neovisno o programu u teretani, Gisele Bündchen na večer opet odlazi u šetnju sa svojim ljubimcem. Na spavanje odlazi rano, najkasnije do 22 sata jer je i zdrav i kvalitetan san važan dio njezine rutine zahvaljujući kojoj se osjeća odlično, a sve se to povoljno odražava i na njezin besprijekoran izgled.
Dodajmo i to da su njezine beskompromisne radne navike oblikovane tijekom gotovo tri desetljeća karijere u modnoj industriji. Počela je vrlo rano, kao trinaestogodišnjakinja, kada se s farme u Horizontini, malom gradu u brazilskoj saveznoj državi Rio Grande do Sul, preselila u Sao Paulo. Privikavanje na život u velegradu bio je pun izazova. Ispričala je kako je izgubila novčanik odmah po dolasku u grad i izbor s kojim se suočila – vratiti se ili ustrajati. Odabrala je potonje i postala svjetsko ime. Pritom se čeličila zahvaljujući kojekakvim iskustvima u svijetu modelinga. "Nisu svi bili ljubazni, recimo to tako. Pretrpljena loša iskustva dala su mi snagu za izazove koji su slijedili", rekla je slavna manekenka koja je danas zbog svoje ustrajnosti i uspjeha koje je postigla uzor mnogima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....