Ema Dujmović

 ANTE DUJMOVIć
ČUDO OD DJETETA

Još nema ni 12 godina, a već je napisala knjigu i to o svom psu: "Bio je namijenjen grčkoj policiji"

Emu Dujmović nekoliko dana dijeli do 12. rođendana, a već sada ima zavidnu biografiju u koju će dodati još jedno postignuće. Napisala je prvi roman za djecu i mlade ‘Život jednog psa‘, čija je promocija 7. lipnja u Samoboru.

Emu Dujmović nekoliko dana dijeli do 12. rođendana, a već sada ima zavidnu biografiju u koju će dodati još jedno postignuće. Napisala je prvi roman za djecu i mlade ‘Život jednog psa‘, čija je promocija 7. lipnja u Samoboru.

S tri godine je sama naučila čitati, a njezini roditelji Vlatka Burić Dujmović i Ante Dujmović rano su shvatili da imaju napredno dijete. Ema Dujmović nedavno je objavila zbirku s trideset pjesama povećenim svom četveronožnom ljubimcu.

"Knjiga je nastajala preko tri godine i posveta je mom četverogodišnjem njemačkom ovčaru Zeusu, koji je u naš dom stigao u vrijeme pandemije. Bio je namijenjen grčkoj policiji, ali kako su tada granice bile zatvorene, nisu mogli doći po njega. Nagovorili smo uzgajivača da nam ga proda i sada umjesto da čuva aerodrom u Ateni uživa u obiteljskom okruženju. Zeus je moj najbolji prijatelj, nekad ga zovem i braco jer sam jedinica. Moja je podrška, sreća i veselje pa sam sve pretočila u priču koja se uglavnom bazira na stvarnim događajima, a mali dio je moja mašta", priča Ema koja je pravo čudo od djeteta, a njezini roditelji to su otkrili već u njezinim ranim godinama.

image

Ema Dujmović i Zeus

ANTE DUJMOVIć

"Testirana je s tri i pol godine kao iznimno nadareno dijete čije se kognitivne vrijednosti podjednako razvijaju u svim smjerovima. Pokazalo se da je iznadprosječna - od emotivnog do intelektualnog spektra. S četiri godine je rekla da je ‘spavanje gubitak vremena", prisjeća se Emina mama. Podržali su je i u želji da ne pohađa dječji vrtić, a Ema je objasnila kako je u tome uspjela.

"Krenula sam, ali nisam se osjećala dobro. Željela sam više od samog trčanja i vrištanja, no to mi nije bilo dozvoljeno. Mama i tata više nisu mogli gledati moju tugu pa su me ispisali i predložili da počnem učiti neki strani jezik kako bih se družila s vršnjacima u školi za strane jezike. Nakon tjedan dana izrazila sam želju za učenjem kineskog preko aplikacije koju mi je instalirao tata. Lani sam sudjelovala na natjecanju ‘Kineski most‘ u Kini i u kategoriji od 58 osnovaca osvojila deveto mjesto u znanju jezika. Dobila sam i posebnu nagradu za najkreativnije dijete", otkriva Ema, koja uskoro putuje u Kinu na dvotjedno školovanje, a želja joj je na kineski prevesti i svoju novu knjigu.

Linker
25. srpanj 2024 17:28