Morana Zibar, Sandra Rončević i Petra Radin glume Sarmu, Puricu i Kuglof u blagdanskoj bajci ‘Božić kod Ivice i Marice‘
Iz iskrenog prijateljstva često se izrode lijepe stvari. Ponekada pomalo i neobične kao što je dječja predstava 'Zagrizi u bajku: Božić kod Ivice i Marice' u kojoj nastupaju Morana Zibar, 'lovkinja' iz kviza Potjera, food blogerica Sandra Rončević i Petra Radin, redateljica i glumica.
Iako njihovo prijateljstvo nije dugog vijeka, upoznale su se početkom prošle godine u jeku pandemije kao gošće jednog online talk showa za ljubitelje pive, na prvu su 'kliknule' po temperamentu i zajedničkim interesima. Prije svega tu je ljubav prema hrani i finoj kapljici jer su sve tri odlične kuharice i velike gurmanke.
- Toliko smo se lijepo družile da se jednostavno moralo dogoditi nešto u čemu ćemo zajedno sudjelovati. Po Petrinoj ideji rodila se ova predstava u kojoj se uostalom bavimo onim što jako volimo, a to je hrana- kaže Morana Zibar kojoj će kao i foodblogerici Sandri Rončević ovo biti prvi izlet u glumačke vode. Zabavna predstava namijenjena djeci starijoj od pet godina, ali i njihovim roditeljima govori o kulturi stola i povratku zdravoj hrani.
- Živimo ubrzanim tempom kada su domaću zdravu kuhinju zamijenili brzi zalogaji s nogu poput komada pizze ili peciva. A naša je želja da kroz smijeh i zabavu vratimo tradiciju u centar pažnje, od druženja za stolom, lijepo i pravilno posloženog jedaćeg pribora, postavljanja blagdanskog stola i da se na meniju nađe purica s mlincima i kuglof kao i neka dobra stara vremena- kaže autorica projekta Petra Radin svestrana umjetnica koja s redateljem i strastvenim kvizašem Mariom Kovačem vodi kazalište Tvornica lutaka. Cure u predstavi glume Sarmu, Puricu i Kuglof, a maštovite kostime osmislila je Đenisa Pecotić.
Čitajte i : Gastro sveznalica i omiljena lovkinja: 'Navečer imam najveći apetit, ali ga pokušavam zatomiti
- Kada smo odlučile raditi nešto zajedno logično je bilo da svaka od nas u ovaj projekt donese nešto iz svog svijeta. Tako je logično da je Petra osmislila i režirala predstavu i u njoj glumi, Morana je tekst unijela kvizaški žargon i neke štoseve iz Potjere, a ja svoju strast prema gastronomiji - kazala je Sandra Rončević koja će u predstavu pripremati palačinke, starinsku slasticu ukorijenjenu u domaću gastro kulturu. Nedavno je izdala i kuharica, a osim recepata, čitateljima nudi i eseje o hrani. Teško im je još kažu, zamisliti kako će predstava na kraju izgledati , ali marljivo vježbaju jer premijera je 12. prosinca u Laubi nakon čega kreću na gostovanja diljem Hrvatske.
- Čisti sam antitalent za pjevanje ples i glumu, ali se nadam da će moji pokušaji u tom smjeru nasmijati publiku. Sandri i meni ovo će biti glumački debi i priznajem da imam tremu, ali i neku pozitivno uzbuđenje i jedva čekam da krenemo - kazala je Morana Zibar.
A s curama smo pitanja o svoji gastro navikama, što vole, a što ne vole jesti, upravo o onome što ih je i spojilo i inspiriralo da naprave predstavu o hrani.
Omiljeno jelo?
Morana: Skoro sva.
Petra: Špageti.
Sandra : Može dva? Rižoto i baba ganoush.
Najdraža namirnica?
Morana: Domaća, kvalitetna.
Petra: Maslac.
Sandra: Riža. Maslinovo ulje. Maslac. Svježi timijan. Bogati temeljac. Vrganji. Grana padano. Oh, pa evo svih sastojaka za rižoto!
Što baš nikada ne biste kušali?
Morana: Ilegalne i moralno - ekološki dvojbene namirnice poput prstaca ili peraje morskog psa.
Petra: Kukce.
Sandra: Nisam još kušala cvrčke i insekte, ali nikad ne reci nikad.
Bez čega ne možete zamisliti serviranje stola?
Morana: Bez vinskih čaša.
Petra: Bez lijepih tanjura i čaša. Kod mene su svi različiti, ali jako lijepi.
Sandra: Bez dobre flaše maslinova ulja, bez dobre flaše vina i bez mirisnog friško pečenog kruha.
Jesu li vam draži recepti iz starih kuharica ili sa interneta?
Morana: Od kuharica Sandrina knjiga, a s interneta YouTube Gordona Ramseyja i Binging with Babish.
Petra: Malo recepti iz kuharica bake Ivane, malo internet, a najviše družeći se s ljudima koji su gurmani kao i ja. Tako je nastala i ova predstava
Sandra: I jedni i drugi, ovisno što u kojem trenutku želim pripremati. Volim dobre stare recepte i tradiciju pa u tim slučajevima ne odstupam od recepta jer jedino tako mogu na stol donijeti one prave okuse djetinjstva, u svim drugim slučajevima poprilično improviziram. I odlično mi ide.
Kuhano, pečeno ili sirovo?
Morana: Može sve, tim redom.
Petra: Volim duga kuhanja…na primjer confit. Dok je patka u pećnici na niskoj temperaturi, ja napišem scenarij, odem na depilaciju, popijem kavu s prijateljicama, malo odspavam, i jelo je gotovo. Još dobijem pohvale, a ništa nisam radila.
Sandra: Sve.
Riba ili meso?
Morana: Parnim danima riba, neparnima meso.
Petra : Meso. Crveno, srednje pečeno. Mada mi u Istri spajamo morske i mesne proizvode, primjerice pohani ražnjići od dagnja i pršuta.
Sandra: Prvo meso pa onda riba.
Slatko ili slano?
Morana: Prvo slano, onda slatko.
Petra: Volim kinesku kuhinju zbog slatko slanih okusa u jednom jelu. Ali ako moram birati- slano.
Sandra: Slano.
Kolači ili kreme?
Morana: Svejedno, samo da nije previše slatko.
Petra: Starinske fine kuhane kreme.
Sandra: Kolači s kremama.
Što grickate ispred televizora?
Morana: Najradije ništa.
Petra: Čim sjednem pred televizor, trenutno zaspim. Ali si uvijek pripremim piknik. Volim da ima svega po malo i da je šareno.
Sandra: Što mi dođe pod ruku, ali najviše volim svoje tople pogačice sa sirom.
Omiljena kuhinja?
Morana: Puna kuhinja.
Petra : Talijanska. Nema dalje.
Sandra: Kad Mediteran susretne Bliski istok.
Najdraži gastro užitak?
Morana: Stol prepun bliskoistočnih meza.
Petra: Grah s dagnjama.u jednom malo napuljskom ribljem restoranu. Kuhar i cijela obitelj okupili su se oko stola gdje smo tata i ja ručali i čekali su da im kažemo je li nam fino. Došla je i nonna. Cijeli taj doživljaj je ostao zacrtan u mom pamćenju i odmah mi je toplo oko srca.
Sandra: Dobra slaninica i sourdough focaccia (s prirodnim kvasom) prelivena dobrim maslinovim uljem.
Koji obrok najčešće preskočite?
Morana: Večeru.
Petra: Doručak, a trebala bih večeru.
Sandra: Doručak.
Što danas kuhate?
Morana: Ništa, ostala je hrpa graha sa zeljem od jučer.
Petra: Zadnjih dana jedemo kod moje mame, jer je uskoro premijera. Sva sreća, napravila je sarmu. Navečer ću ispeći fritule za moju kćer.
Sandra: Jedem podgrijani grah s kiselim zeljem koji mi je poslala mama jer su probe za predstavu, radionice, jurnjava sim-tam.. Jer u životu ima puno podgrijavanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....