Suze osramoćene manekenke 

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP/PROFIMEDIA
Srozan ugled

Naomi Campbell suzama se pokušava opravdati zbog financijskog skandala: Novac humanitarne udruge trošila na cigarete i wellness

Posebno je porazan podatak istrage da je između travnja 2016. i srpnja 2022. samo 8,5 posto ukupne potrošnje dobrotvorne organizacije proslijeđeno onima zbog kojih je humanitarna udruga osnovana.

Posebno je porazan podatak istrage da je između travnja 2016. i srpnja 2022. samo 8,5 posto ukupne potrošnje dobrotvorne organizacije proslijeđeno onima zbog kojih je humanitarna udruga osnovana.

Suze, šok i priznanje da se upravljanje novcem njenog dobrotvornog fonda otelo kontroli, epilog su skandala kojim je ozbiljno narušena vjerodostojnost modne legende Naomi Campbell. Dobrotvorna udruga "Fashion For Relief" koju ju je osnovala 2005., nadahnuta riječima Nelsona Mandele "koristi svoj glas", sada je osramoćena, a zgroženi donatori su se povukli. Teško je očekivati da bi manekenka u budućnosti mogla vratiti njihovo povjerenje. Stvar je u tome da je vjera u integritet jednog od najvećih imena u svijetu mode, njena želja pomoći djeci i mladima iz neprivilegiranih obitelji razviti kreativan potencijal - bila glavni razlog zbog kojeg su se imućni pojedinci odazivali dobrotvornim događanjima te udruge. Radilo se o gala večerama i raskošnim modnim događanjima na kojima je "Fashion For Relief" prikupljao donacije, glavna zvijezda bila je Naomi Campbell, a održavale su se diljem svijeta od New Yorka do Mumbaija.

image

Naomi Campbell na modnoj pisti događanja svoje udruge
Fashion For Relief, 2020. u Londonu

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

Na kraju se pokazalo da su se prikupljena sredstva trošila najblaže rečeno, nenamjenski, stoga je nadležna komisija - nakon detaljnog "češljanja" financija udruge - zabranila manekenki obnašati dužnost povjerenice "Fashion For Reliefa" u razdoblju od pet godina. Odluka komisije nezgodno se poklopila s posebnim događajem koji je trebao biti trijumf 54-godišnje modne legende i potvrda njenog društvenog statusa. Francuska ministrica kulture Rachida Dati dodijelila joj je u Parizu prestižno francusko odličje Chevalier de l‘Ordre des Arts et des Lettres (Orden viteza reda umjetnosti i književnosti). Prije nego ga je primila, manekenka se rasplakala i šokirala ministricu. Trebala je, uoči dodjele ordena, reći kako se osjeća u tom posebnom trenutku, međutim, emocijama savladana modna ikona odlučila je dati prvu izjavu o financijskom skandalu otkako je dovedena u kontekst nenamjenskog trošenja donacija, piše Daily Mail.

"Nisam imala kontrolu nad svojom dobrotvornom organizacijom. Dala sam kontrolu u ruke odvjetnika ... Istražujemo kako bismo saznali što se i kako dogodilo jer sve što radim i svaki novčić koji ikada prikupim ide u dobrotvorne svrhe," pokušala se opravdati uplakana manekenka.

image

Francuska ministrica jučer joj je dodijelia prestižan orden

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP/PROFIMEDIA

Što se, zapravo, dogodilo? Kako je pojasnio Tim Hopkins, zamjenik direktora dobrotvorne komisije nadležne za istragu pokrenute 2021. godine, "povjerenici su zakonski dužni donositi odluke koje su u najboljem interesu njihove dobrotvorne organizacije i pridržavati se svojih dužnosti. Naša istraga je otkrila da povjerenici ove dobrotvorne organizacije to nisu učinili", rekao je dodajući da su uspjeli vratiti 344.000 funta i zaštiti dodatnih 98.000 funta na računu dobrotvorne udruge. Povjerenice bile su Naomi Campbell, Veronica Chou te odvjetnica Bianka Hellmich: odvjetnica je s manekenkom razriješena dužnosti na više godina. Za razliku od njih, Veronica Chou, nasljednica tekstilnog bogatstva vrijednog 2 milijarde funta, povukla se sama prije tri godine čim je pokrenuta interna istraga.

Što se, konkretno, otkrilo? Pokazalo se da je od 4,8 milijuna funti koje je "Fashion For Relief" prikupio od 2016. i 2022. u dobrotvorne svrhe uplaćeno sramotno malo, svega 389.000 funta! Dovoljno je reći to da je, primjerice, potrošeno 12.000 funta na let za Nicu kako bi se prenijele umjetnine i nakit za dobrotvornu aukciju, dok je manekenkin boravak u luksuznom hotelu plaćen 7.800 funta s računa dobrotvorne udruge.

image

Naomi Campbell 2007.s Nelsonom Mandelom i njegovom suprugom, Gracom Machel, u Johannesburgu

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Nije da tri noćenja u hotelu s pet zvjezdica u Cannesu, Naomi Campbell ne može sama platiti: njeno bogatstvo Forbes procjenjuje na 105 milijuna dolara. Zato u najmanju ruku čudi što je interna istraga otkrila da je tijekom boravka u neimenovanom hotelu Cannesu, samo za cigarete, spa tretmane i room service potrošila 6000 funta s računa dobrotvorne udruge. Dodajmo i to da je Daily Mail. objavio detalj iz službenog izvještaja udruge prema kojem je za organiziranje dobrotvornog spektakla u Cannesu potrošeno više od 1,6 milijuna funta, ali je u humanitarne svrhe uplaćeno tek 5.000 funti tijekom 15-mjesečnog razdoblja.

image

Naomi Campbell na gala večeri ‘Women In Cinema‘ u svibnju ove godine,u hotelu Hotel Du Cap-Eden-Roc Antibes, jednom od najluksuznijih na svijetu

ABD RABBO AMMAR/ABACA/SHUTTERSTOCK

To što manekenka pokrenula Fashion For Relief prije 19 godina jer je htjela koristiti svoj glas u korist onih koji imaju (pre)malo, ne znači da smije posezati u sredstva koja nisu njena premda su, među ostalima, prikupljena u njeno ime. Posebno je porazan podatak istrage da je između travnja 2016. i srpnja 2022. samo 8.5 posto ukupne potrošnje dobrotvorne organizacije proslijeđeno onima zbog kojih je humanitarna udruga osnovana, navodi Daily Mail.

Zbog svega što je otkriveno, suze dobitnice prestižnog francuskih odlikovanja koja je tim povodom izabrala efektnu prugastu Chanel haljinu, djeluju isprazno. Najtužniji je zaključak da je ikona s pustim milijunima na računu, dok je trošila sredstva namijenjena dobrotvornim projektima na cigarete i spa, mislila da je to u redu i da ne čini nešto loše.

Linker
10. listopad 2024 10:37