JUSTIN TALLIS/AFP/PROFIMEDIA
MODA

Naš dizajner bio je na izložbi posvećenoj crnoj panteri, otkriva nam što se sve može vidjeti

Modni dizajner Damir Begović podijelio je s nama dojmove s izložbe o karijeri britanskog top modela Naomi Campbell koja je do travnje iduće godine postavljena u Londonu.

Modni dizajner Damir Begović podijelio je s nama dojmove s izložbe o karijeri britanskog top modela Naomi Campbell koja je do travnje iduće godine postavljena u Londonu.

Onaj trenutak kad sam prihvatio prijateljičin poziv da joj dođem u posjet u London, kupio sam kartu online za izložbu o četrdeset godina modne karijere britanske manekenke Naomi Campbell (54). U svijet modelinga ušla je s 15 godina; otkrio ju je lovac na talente tijekom šetnje u londonskoj četvrti Covent Garden. Bila je prva tamnoputa manekenka koja se pojavila na naslovnici francuskog Voguea 1988., a 90-ih je bila poznata kao pripadnica ‘svetog manekenskog trojstva’ koji su još tvorile Linda Evagelista i Christy Turlington.

image

Britanska manekenka ima karijeru dugu četiri desetljeća

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA
image

Damir Begović posjetio je izložbu sa sestrom Anom

DAMIR BEGOVIć

Izložba “Naomi: In Fashion” održava se pod pokroviteljstvom modnog brenda Boss u londonskom muzeju Victoria&Albert, smještenom u blizini palače Kensigton koja je službena rezidencija britanskog princa i princeze od Walesa te njihovo troje djece. Osmislio ju je Edward Enninful, bivši glavni urednik britanskog Voguea i manekenkin dobar prijatelj, a sastoji se u najvećoj mjeri od najatraktivnijih kreacija - njih stotinjak, poznatih dizajnera koje je Naomi nosila na njihovim revijama, u modnim editorijalima te u reklamnim kampanjama, a ima i nekoliko kreacija koje su njeno privatno vlasništvo i koje su privukle pažnju javnosti te postale viralni hit.

image
JUSTIN TALLIS/AFP/PROFIMEDIA JUSTIN TALLIS/AFP/PROFIMEDIA
image
DAMIR BEGOVIć

Jedna od njih je Burberryjeva pelerina u kojoj se pojavila u londonskoj zračnoj luci tijekom pandemije Covida, kao i srebrna haljina Dolce&Gabbana koju je nosila posljednjeg dana rada za opće dobro na koje ju je osudio sud u New Yorku 2007. zbog bacanja telefona na svoju asistenticu. Izložba se prostire na dva kata: na ulazu posjetitelji prolaze duž uskog dugačkog hodnika nalik na modnu pistu na čijem se kraju nalazi veliki video zid na kojem se vrte njene revije.

image
DAMIR BEGOVIć
image
DAMIR BEGOVIć
image
DAMIR BEGOVIć
image
DAMIR BEGOVIć
image
DAMIR BEGOVIć

Prva je razina sva u bijeloj boji - bijeli su zidovi, podovi i stropovi, i tu se mogu vidjeti kreacije Vivienne Westwood, Alexandera McQueena, Azzedine Alaïje, Johna Galliana, Jeana Paula Gaultiera, Giannija Versacea, Thierryja Muglera... Sukus suvremene mode od ranih 90-ih naovamo, zbog čega je izložba zanimljiva svim ljubiteljima mode i odijevanja, a ne samo obožavateljima ‘‘crne pantere’’, kako su mediji prozvali Naomi. Drugi je kat pak sav u crnom, s projekcijama njenih modnih snimanja i snimkama intervjua, a tu se nalazi i interaktivni dio postava. Posjetitelji se naime mogu okušati u hodu i poziranju na improviziranoj pisti slijedeći snimljene Naomime upute.

Linker
10. rujan 2024 15:06