Predsjednički par na putu do Bijele kuće 1981.

 

 F A ARCHIVE/SHUTTERSTOCK
FILMSKA PRIČA

Njihova nezaboravna ljubavna priča trajala je 55 godina: Nancy i Ronald bili su jedno drugom važniji i od vlastite djece

Nakon svjetske premijere u kina stiže biografska drama "Reagan" u kojoj američki predsjednički par glume Dennis Quaid i Penelope Ann Miller.

Nakon svjetske premijere u kina stiže biografska drama "Reagan" u kojoj američki predsjednički par glume Dennis Quaid i Penelope Ann Miller.

Hladni rat dobio je bez ispaljenog metka i tako se osrednji holivudski glumac Ronald Reagan u povijest upisao kao američki predsjednik koji je srušio željeznu zavjesu i svojim odlukama pridonio padu Sovjetskog saveza i komunističkih režima diljem istočne Europe. A njegova ljubavna priča sa suprugom Nancy Reagan, s kojom je u braku proveo 52 godine jedna je od najvećih i najljepših kakve se uopće može i zamisliti.

Zato se s velikim nestrpljenjem nakon svjetske premijere očekuje početak prikazivanja filma "Reagan" u kinima. Američka distribucija započinje 30. kolovoza, a najesen biografska drama redatelja Seana McNamare koji je glavne uloge, predsjedničkog para dodijelio Dennisu Quaidu i Penelope Ann Miller, stiže u europska i hrvatska kina, gdje će biti prikazan u ograničenoj distribuciji.

Ronald Reagan bio je četrdeseti američki predsjednik, a u Bijeloj kući je odradio dva mandata od 1981. do 1989. i u anale se upisao kao prvi, i zasad jedini, holivudski glumac koji je upravljao najmoćnijom silom svijeta iz Ovalnog ureda.

No, važnija od svih svjetskih problema s kojima se Ronald Reagan kao američki predsjednik suočavao burnih osamdesetih godina prošlog stoljeća, bila mu je supruga Nancy Reagan, čije je raspoloženje i mišljenje uvijek uvažavao.

Koliko je njihova ljubav bila velika i jaka potvrđuju stotine arhiviranih pisama koja su tijekom desetljeća razmijenili, a iz njih je vidljivo da su Ronald i Nancy jedno drugome bili važniji čak i od vlastite djece.

Njihove biografije zapravo su slične, jer je Ronald Reagan odrastao uz oca alkoholičara, a Nancy Reagan (rođena Davis) bez oca i praktički bez majke, koja ju je ostavljala s dadiljom, ujakom i ujnom dok je tražila angažmane u show biznisu.

image

Nancy i Ronald Reagan

KOBAL/SHUTTERSTOCK

Oboje su osim toga sanjali o karijeri na filmu, a upoznali su se 1949. kad se mlada glumica šefu glumačkog sindikata obratila za pomoć jer joj se ime, kao navodnoj simpatizerki komunista, našlo na crnoj listi. Bila je to ljubav na prvi pogled, a Ronald Reagan, koji se te godine upravo bio razveo od prve supruge, utvrdio je kako je Nancy Davis zapravo imenjakinja druge proskribirane glumice i omogućio joj da se nastavi baviti svojim poslom.

image

Ronald i Nancy Reagan u Washingtonu

SHUTTERSTOCK

Premda su kliknuli na prvu, Ronald Reagan o novom braku - nakon traumatičnog razvoda - dugo nije niti želio razmišljati. Kako god, njihova je veza zaokupila pozornost tadašnjih medija, a kad je Nancy ostala trudna drugog rješenja za njih više nije moglo biti. Vjenčali su se u ožujku 1952. i u braku dobili kćer Patti, rođenu u listopadu iste godine, te sina Rona, rođenog u svibnju 1958.

image

Uživali su u priređivanju zabava u Bijeloj kući

DOULIERY OLIVIER/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Reagana su ljudi voljeli, jer je govorio svima razumljivim jezikom, bio je visoko moralna osoba, kojoj je bilo stali do dobrobiti cijele američke nacije, ali i svijeta. No, nije šala, da nije bilo Nancy, Reagan nikada ne bi postao guverner Kalifornije, baš kao ni predsjednik Sjedinjenih Država. Supruga mu je bila najveća i najvažnija podrška, činio je sve da je usreći, baš kao i ona njega", izjavio je Stuart K. Spencer, jedan od najbližih suradnika Ronalda Reagana.

image

Svadbenu tortu razrezali su 14. ožujka 1952.

SHUTTERSTOCK

Njihova ljubav nije bila samo predstava za javnost kao što su mnogi mislili, a Ronald i Nancy nisu se libili svoje osjećaje i nježnost pokazivati u javnosti, što je pridonijelo njihovoj popularnosti. Na svakom privatnom partyju plesni podij bio je rezerviran samo za njih kad se izvodila pjesma "Unforgettable", koju su smatrali himnom svoje ljubavi, a kad je, primjerice, Nancy pratila supruga na putovanja izvan zemlje, jedan drugome bi na rastanku pali u zagrljaj i nježno se ljubili - baš kao da su na snimanju romantične filmske scene u koju su se potpuno uživjeli.

image

Obiteljski portret s djecom Ronaldom Juniorom i Patti 1967.

SHUTTERSTOCK

Najteže zajedničko razdoblje preživjeli su nakon pokušaja atentata u ožujku 1981., kad je Ronald Reagan bio teško ranjen, a prva dama postala je opsjednuta time da se na adekvatan način osigura sigurnost njezinog supruga. To je išlo toliko daleko da ga je tjerala da nosi pancirku, koju je mrzio nositi, ali se i konzultirala s astrolozima i vidovnjacima, u želji da dozna kamo i u kojem periodu ne bi trebao putovati, nego ostati doma.

Kad je Ronald Reagan obolio od Alzheimerove bolesti supruga Nancy mu je bila i lijeva i desna ruka, a bez obzira na težinu situacije nije se predavala do posljednjeg dana i suprugove smrti 5. lipnja 2004.

Nakon toga je do svoje smrti u ožujku 2016. spavala s njihovom zajedničkom fotografijom na noćnom stoliću smještenom uz uzglavlje svoga kreveta, a u razgovoru za američke medije izjavila je da i nakon njegove smrti na svoj način komunicira s duhom svog pokojnog supruga.

Linker
13. rujan 2024 15:03