Vela Luka,2021.
 

 ANTE CIZMIC/CROPIX CROPIX
Trag u beskraju

Šest godina bez Olivera: Njegove mlade kolegice i kolege otkrivaju koja im njegova pjesma posebno znači

Sve je spremno za večerašnji koncert u Veloj Luci posvećen odlasku velikana hrvatske glazbe koji ostaje utkan u naše živote. Olivera ne oplakujemo - Olivera slavimo. Naši mladi glazbenici za Gloriju otkrivaju što im je ostavio u najljepšim uspomenama te koje su im njegove pjesme obilježile životne trenutke.

Sve je spremno za večerašnji koncert u Veloj Luci posvećen odlasku velikana hrvatske glazbe koji ostaje utkan u naše živote. Olivera ne oplakujemo - Olivera slavimo. Naši mladi glazbenici za Gloriju otkrivaju što im je ostavio u najljepšim uspomenama te koje su im njegove pjesme obilježile životne trenutke.

Na današnji dan prije šest godina napustio nas je čovjek čije smo pjesme slušali dok smo odrastali, sastajali se i rastajali... uz čije pjesme su se slavila vjenčanja i rođenja djece, oplakivale tužne ljubavi, slavila Dalmacija, more i dom. Veliki, najveći Oliver Dragojević ostao je s nama kroz godine, a uz nove generacije, samo će putovati dalje. Ususret tradicionalnom koncertu "Trag u beskraju" koji se večeras odražava u Veloj Luci, Oliverovu rodnom mjestu, pitali smo naše pjevače da nam otkriju pjesme koje su obilježile posebne događaje u njihovim životima.

NELA ĐINĐIĆ

"Olivera slušam cijeli život pa bih voljela izdvojiti nekoliko važnih pjesama iz raznih perioda mog odrastanja i sazrijevanja. Za djetinjstvo me svakako veže pjesma "Trag u beskraju". Točno se sjećam trenutka kada sam je prvi put čula u autu i osjećam svojevrsnu katarzu dok ju slušam. Onda su došli tinejdžerski dani, kada sam s 14 godina doma pronašla album "Neka nova svitanja" i prvi put čula "Brod u boci" koja mi je tada bila simbol nesretne ljubavi. Potom sa 17 godina ulazim u period odrastanja i sjedim uz more te sama sa sobom slušam "Dobar dan". Dvadesete mi je obilježila pjesma "Prije sna", a u posljednje vrijeme neki osjećaj nade i zahvalnosti budi mi pjesma "Vridilo je". Oliver je sam po sebi soundtrack naših života, pa mi je samim time jako teško odabrati jednu pjesmu".

image

Nela Đinđić

JOSIP PALAMETA

"Budući da su Oliverove pjesme uvijek prisutne, pogotovo kod nas pjevača, postoji stvarno puno trenutaka gdje su pojedine značile malo više od drugih, nama ili publici, ovisno o prigodi. Osobno, više volim pamtit‘ sretne i vesele trenutke pa ću u ovom slučaju izdvojiti “Nadalinu” i vratiti se u djetinjstvo, sunčane nedjelje, obiteljske ručkove i druženja, gdje mi, tada klinci, bezuspješno pokušavamo napamet otpjevati sve strofe po ‘ko zna koji put. Te su se slike nekako urezale i rado ih premotam kad se sjetim, a strofe ni danas ne znam napamet".

image

Josip Palameta

NEJA MARKICEVIC CROPIX

DAMIR KEDŽO

"Jako mi je teško odabrati jednu Oliverovu pjesmu jer je malo reći da mi je čitav njegov opus obilježio život. Svaka mi pjesma donosi nešto posebno, a imam doslovce dane u životu kada se sluša samo Oliver. Ako bih mogao nešto istaknuti kao ostvarenje sna, onda je to izvedba "Galeb i ja" na Runjićevim večerima 2014. godine, kada mi je Oliver dao mikrofon u ruke i dao mi da pjevam njegovu pjesmu. Potpuno nerealan događaj. Volio bih istaknuti i pjesmu koju danas stalno slušam iznova je "Ješka od jubavi".

image

Damir Kedžo

MATIJA ŠKALIć

LU JAKELIĆ

"Vjerojatno ne postoji osoba u Hrvatskoj kojoj Oliverova duša u jednom trenu života nije bila soundtrack. To je, u njegovom potpisu, val koji prati plimu i oseku, ovisno kako nam ide plovidba. Osobno pamtim snimanje emisije "A strana" koja mu je bila posvećena te kako sam sjedila na probi i mirno promatrala simfonijski orkestar koji je veličanstveno odsvirao njegove pjesme, dok je samotan mikrofon bio postavljen nasred pozornice. Još i sad se naježim. Također sam imala čast izvesti pjesmu "Gdje to piše" i to mi je najdraži nastup u svim godinama snimanja; nikada se nisam osjećala snažnije prilikom izvođenja neke pjesme".

image

Lu Jakelić

NEJA MARKICEVIC CROPIX

MARKO TOLJA

"Posebna pjesma u mom srce je svakako "Nokturno" koju je i on sam jako volio. Nikada neću zaboraviti trenutak u Royal Albert Hallu kada smo na tonskoj probi skupa sjeli za klavir i četveroručno odsvirali i otpjevali tu pjesmu. Onako, za gušt, spontano. Najljepše. Sada je najbolje da njegove pjesme i nenadmašni glazbeni talent govore za sebe. Ja osobno mogu samo dodati da mi i dalje fali moj uzor i prijatelj s kojim sam prošao možda i najljepše trenutke u karijeri".

image

Marko Tolja

TOMISLAV KRISTO CROPIX

TOMISLAV MARIĆ TOMA

"Jedan sam od onih nesretnika koji Olivera nikad nisu imali priliku slušati uživo. Valjda je to razlog zašto danas vrlo rijetko slušam studijske verzije njegovih pjesama, a najčešće live izvedbe, poput koncerta na Prokurativama iz 2014. godine, meni osobno njegovog najljepšeg koncerta. Svaka pjesma je odsvirana u prilagođenom aranžmanu u pratnji Stjepana Hausera i svaka dira u srce. Možda najviše njihova izvedba “Ključ života” ili obrada Gibonnijeve “Lipa moja” gdje je Oliver dokazao da mu nema ravnog kad su glas i emocija u pitanju".

image

Tomislav Marić ToMa

VEDRAN PETEH CROPIX
Linker
16. rujan 2024 21:33