Thomas Strakosha

 INSTAGRAM
U fokusu javnosti

Tko je najzgodniji albanski nogometaš? Rođen je u Grčkoj, uzor mu je otac, a ljubavni život vješto skriva

Vratar albanske nogometne reprezentacije Thomas Strakosha dolazi iz sportske obitelji, a trenutačno brani boje engleskog prvoligaša Brentforda.

Vratar albanske nogometne reprezentacije Thomas Strakosha dolazi iz sportske obitelji, a trenutačno brani boje engleskog prvoligaša Brentforda.

Ako postoji dvojba tko je najbolji nogometaš albanske reprezentacije, s kojom Vatreni igraju jedan od odlučujućih dvoboja za nastavak natjecanja na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, nema nikakve dileme tko je - najzgodniji. Prema općem mišljenju navijačica titula mistera u albanskoj nogometnoj reprezentaciji definitivno i zasluženo pripada 29-godišnjem vrataru Thomasu Strakoshi, koji je svojim sjajnim obranama, ali i izgledom zaokupio pažnju javnosti.

Otkako je prije nekoliko godina prekinuo vezu sa zaručnicom Esther, čije je sve fotografije uklonio sa svojih profila na društvenim mrežama, Thomas Strakosha nije se pohvalio novom vezom, pa obožavateljice s pravom smatraju kako je trenutačno slobodan.

image

Thomas Strakosha trenutačno je vratar engleskog prvoligaša Brentforda

PAUL DENNIS/TGS PHOTO/SHUTTERSTOCK

Thomas Fotaq Strakosha rođen je 19. ožujka 1995. u grčkoj metropoli Ateni, gradu u kojem je njegov otac, legendarni albanski nogometaš Fota Strakosha nastavio karijeru nakon pada komunističkog režima u svojoj domovini. Po ocu je Thomas Strakosha podrijetlom iz rudarskog gradića Memaliaja na jugu Albanije, koji je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. imao nešto više od deset tisuća stanovnika. Kako je albanskim igračima do 1991. bilo zabranjeno potpisivati ugovore sa stranim klubovima, mnogi su jedva dočekali pad komunističkog režima i odmah nakon njega svoju sreću potražili u Grčkoj.

image

Thomas Strakosha s bratom

INSTAGRAM

Thomas Strakosha ne krije da mu je otac sportski i životni uzor, koji je godinama vodio karijeru svojih sinova, a danas je trener golmana omladinske škole talijanskog prvoligaša Lazija. U nogometne anale svoje zemlje upisao se s čak 73 nastupa za Albaniju od 1990. do 2005. kad je otišao u igračku mirovinu i posvetio se trenerskom poslu.

Thomas Strakosha ima i mlađeg brata Dimitrija, također profesionalnog nogometaša, koji se po uspjesima na nogometnom travnjaku ne može mjeriti s njegovima.

image

Thomas Strakosha na rukama suigrača talijanskog Lazija 2022.

DOMENICO CIPPITELLI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK

Uostalom nemoguće je uspoređivati igru golmana i napadača, ali se Thomas Strakosha može pohvaliti da je branio boje prvoligaških momčadi u dvije od pet najjačih europskih liga - talijanskoj i engleskoj, dok je Dimitri uglavnom igrao za niželigaške grčke i albanske klubove.

image

Thomas Strakosha

INSTAGRAM

Thomas Strakosha za seniorsku reprezentaciju Albanije debitirao je kolovozu 2016., kad ga je tadašnji izbornik stavio na popis za utakmice protiv Maroka i Makedonije, a prije toga branio je za sve mlađe uzraste nacionalne vrste. Nakon Europskog prvenstva u Njemačkoj i uoči povrataka na pripreme za novu klupsku sezonu u Englesku, Thomsa Strakosha kao i svake godine planira ljetni odmor na jednom od grčkih otoka. Njegova najdraža ljetna destinacija inače je Mykonos, koji je kod pripadnika mlađih generacija popularan zbog velikog izbora za burne noćne provode.

image

Thomas Strakosha s roditeljima

INSTAGRAM
Linker
19. lipanj 2024 14:17