Ulica Batha preplavljene su kostimiranim gostima

 JANE AUSTEN FESTIVAL
Kao na filmu

Uskoro počinje festival koji vas, poput vremeplova, vraća u vrijeme romana Jane Austen. Evo što sve možete doživjeti

U slikovitom gradu Bathu u Somersetu koji je u 18 i početku 19. stoljeća bio ono što je danas francuska rivijera, u rujnu se održava jedinstven festival posvećen Jane Austen i njenim knjigama.

U slikovitom gradu Bathu u Somersetu koji je u 18 i početku 19. stoljeća bio ono što je danas francuska rivijera, u rujnu se održava jedinstven festival posvećen Jane Austen i njenim knjigama.

Doživljaj romantičnog svijeta iz romana Jane Austen više nije ograničen samo na njene knjige i raskošne ekranizacije. Sada je moguće "uskočiti" u knjige jedne od najčitanijih engleskih književnica i preuzeti ulogu Elinor Dashwood iz "Razuma i osjećaja", nositi "njezine" haljine i šešire, hladiti se "njenom" lepezom, pijuckati čaj i jesti pogačice s jagodama i vrhnjem na popodnevnim druženjima. Moguće je preuzeti uloge Mr. Darcyja i Elizabeth Bennet iz "Ponosa i predrasuda" (o čemu ste, priznajte, oduvijek sanjali), na balu poput onog na kojem su isprva nevoljko zaplesali da bi se kasnije među njima rasplamsali osjećaji jači od njegovih predrasuda i njenog ponosa, temelj radnje najpoznatijeg povijesnog ljubavnog romana.

U svijet Jane Austen moguće je uključiti se na izvornoj lokaciji, u toplicama Bath u Somersetu, Engleska, koje su tijekom 18. stoljeća i početkom 19. stoljeća bile ono što je danas francuska rivijera. U nekadašnjim rimskim toplicama oko kojih je niknuo mondeni grad tog doba, kamo se dolazilo pokazati, flertovati, zavoditi, tračati, plesati, kockati se i sablažnjivati visoko društvo ljubavnim aferama i dvobojima - već se 23 godine održava najveći i najduži festival posvećen Jane Austen na svijetu!

Traje od petka,13. rujna do nedjelje 22. rujna, počinje manifestacijom Festival Fayre 13. rujna poslijepodne osmišljenom zato da bi posjetitelji na prigodnim štandovima i trgovinama mogli kupiti detalje za glavni događaj, veličanstvenu kostimiranu povorku Grand Regency koja se sutradan 14. rujna, održava u centru povijesnog gradića, stoji na web stranici festivala.

Riječ je o veličanstvenoj kostimiranoj povorci čiji se sudionici okupljaju u 11 sati, ispred muzeja Holburne, Great Pulteney Street i polako se šetaju gradom. Obavezan je dolazak u kostimu iz razdoblja regency ere (trajala je od 1795. do 1837. godine), na šetnji se okuplja najmanje 500 sudionika stoga parada koja već godinama ima Guinnessov svjetski rekord u kategoriji najvećeg okupljanja sudionika u kostimima iz razdoblja Jane Austen.

Kako nemaju svi spreman, ne baš jeftin kostim za festival u Bathu, gradu koji se nalazi na prestižnom UNESCO- vom popisu svjetske baštine, moguće je unajmiti ga na licu mjesta, u mjesnoj instituciji Bath Theatrical Costume. Zbog velike potražnje poželjno je rezervirati ga mjesecima unaprijed: unajmljivanje (jednog) kompletnog ženskog ili muškog kostima stoji 140 funta, s tim da se dodaci plaćaju posebno. Primjerice, za muške kožnate čizme iz regency razdoblja plaća se 20 funta, nezaobilazni šeširi iznajmljuju se za 15 funta, suncobran stoji 10 a mušku štap za šetanje 5 funta.

Budući da se u Bath nekad dolazilo s kolekcijom haljina, unajmljivanje jedne neće biti dovoljno. Dame tog doba odijevale su se prema dobu dana (jednu haljinu prije podne, drugu popodne, u vrijeme čaja) dok su balske oprave s pripadajućim rukavicama, ukrasima za kosu, nakitom te satenskim cipelicama, posebna priča. Kako je izgledala moda tog doba, književnica je u pisala u svojim djelima.

Naime, Jane Austen je dobro poznavala otmjenu, ladanjsku sredinu u Bathu gdje je živjela od 1800. do 1806. godine. Šaputanja iz kuloara, skandale, udvaranja i ljubavne spletke znalački je koristila u romanima, kao začin ionako napete radnje. Za razliku od romana u kojima se mondene toplice tek spominju ili su sporedno mjesto radnje, Austen je radnju u objavljenim romanima "Uvjeravanje" i "Northanger Abbey" djelomice smjestila u Bath.

Što se može raditi u tom gradu tijekom festivala? Nude se vođene šetnje s naglaskom na scene iz romana, kostimirani plesovi, čajanke, kazališne predstave i predavanja o životu tog doba te o samoj književnici i njenim djelima. Primjerice, može se besplatno posjetiti vojni kamp pun vojnika u autentičnim kostimima (volontira 33. pješačka pukovnija Njegovog Veličanstva) gdje će biti riječi o dvobojima to doba, pravilima i raskoraku između stvarnosti i prikazanog na malom i velikom ekranu.

Obavezno je otići na čaj u Pump Room, dnevnom društvenom okupljalištu iz doba Jane Austen ili u čajanu/muzej Regency gdje se može posjetiti fascinantna tematska izložbu koja posjetitelje vraća u romantičnu prošlost, piše Irish Times. Mnogi dolaze zbog balova u povijesnom zdanju Bath Assembly Rooms: čak su organizirane plesne radionice kako bi sudionici naučili korake tog doba. Uoči odlaska na bal treba pripaziti na jedan detalj: štikle su zabranjene!

Obuvaju se isključivo salonke s malim potpeticama tog doba dok se muškarci moraju pojaviti u retro svečanim cipelama. Budući da se tijekom trajanja jedinstvenog festivala moraju pratiti ne baš jednostavna pravila ponašanja iz tog doba, u Bathu dežuraju prigodno kostimirani volonteri koji vode posjetitelje kroz bonton star 200 godina.

Dodajmo za kraj da su romanse, stvarne ili odglumljene, najvažniji začin festivala. Sudeći po oduševljenim posjetiteljima, ljubavi ne nedostaje, kao u romanima Jane Austen.

Linker
17. rujan 2024 09:00