AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
Prekipjelo joj je

Zlatna olimpijka podnijela je tužbu protiv J.K. Rowling i Elona Muska zbog govora mržnje i zlostavljanja

Alžirska boksačica Imane Khalif, osvajačica medalje u kateogoriji do 66 kilograma, jedna je od sportašica zbog koje ćemo dugo pamtiti Olimpijske igre u Parizu 2024.

Alžirska boksačica Imane Khalif, osvajačica medalje u kateogoriji do 66 kilograma, jedna je od sportašica zbog koje ćemo dugo pamtiti Olimpijske igre u Parizu 2024.

Olimpijske igre u Parizu 2024. pamtit ćemo i po alžirskoj boksačici Imane Khalif, olimpijskoj pobjednici u kategoriji do 66 kilograma, čiji je nastup postao jedna od glavnih priča najprestižnijeg i najvažnijeg sportskog natjecanja na svijetu. Zbog navodne rodne neravnopravnosti njezin put do olimpijskog zlata pratio se pod povećalom, a na društvenim mrežama i još uvijek traje dosad nezabilježena histerija vezana uz 25-godišnju alžirsku boksačicu.

Zbog lažnih informacija o njezinoj navodnoj kromosomskoj anomaliji i time povezanoj povišenoj razini testosterona u krvi, što joj je velika prednost u ringu, mnogi su zaključili kako bi Imane Khalif trebalo zabraniti borbe s drugim ženama. Hajci na društvenim mrežama pridružili su se, uz ostale, i književnica J.K. Rowling, autorica književnog serijala o Harryju Potteru, bivši američki predsjednik Donald Trump, te tehnološki i medijski mogul Elon Musk.

image

Slavlje nakon pobjede u finalnom meču na Olimpijskim igrama 2024.

MAURO PIMENTEL AFP

Donald Trump je tako u svojoj objavi napisao da će se, kad ponovno bude izabran za predsjednika Sjedinjenih Država, zalagati za to da se muškarci izbace iz ženskih natjecanja, a spominjući Imane Khalif upotrijebio je osobnu zamjenicu "on", a ne "ona".

JK Rowling napisala je, referirajući se na olimpijske mečeve Imane Khalif, kako u ovom slučaju ne može biti riječi o sportu niti o zabavi, jer kad Imane uđe u ring "gledamo kako muškarac u javnosti tuče žene". Zbog toga je prozvala članove Međunarodnog olimpijskog komiteta i organizatore natjecanja, te zaključila da je to još jedan od dokaza u nizu kako muškarci iskorištavaju žene i nameću im svoju moć.

image

Mural s portretom Imane Khelif u alžirskom gradu Tiaretu

- AFP

Osim toga javno je suosjećala s poraženom Talijankom Angelom Carini, koja je nakon 46 sekundi borbe i snažnog udarca u nos uplakana na koljenima predala meč uz uzvik - "to nije fer". I u tom statusu Imane Khalif nazvala muškarcem koji uživa u boli nanesenoj ženama. Milijarder Elon Musk, pak, dijelio je na svom profilu na mreži X, čiji je vlasnik, takve i slične objave s kojima se apsolutno slaže, te nije učinio ništa da administratori provjere njihovu istinitost.

Zbog toga je pariški odvjetnik Nabil Boudi, kojeg je Khalif ovlastila da je zastupa u tužbi protiv cyber zlostavljanja i govora mržnje, od nadležnih vlasti zatražio pokretanje kriminalističke istrage protiv J.K. Rowling, Elona Muska i ostalih nepoznatih počinitelja. I to s ciljem da obrani čast, ugled i ljudsko dostojanstvo svoje klijentice. Kako će se slučaj dalje razvijati, tek će se vidjeti, no poznavatelji prilika u francuskom pravosudnom sustavu uvjereni su da je optužni prijedlog pravovaljan i da se temelji na člancima francuskog zakona o sprečavanju govora mržnje, te zlostavljanja i diskriminacije za što su predviđene i zatvorske kazne.

image

Alžirci su joj priredili nezapamćen doček

- AFP

Tko je zapravo Imane Khalif?

Rođena je 2. svibnja 1999. u siromašnoj obitelji alžirskih nadničara u pokrajini Tiaret, a sportom se bavi od svoje šeste godine. Prvo je igrala nogomet, a kasnije se prebacila na boks, jer je njezin otac u početku taj sport smatrao pregrubim za djevojčice. Da bi mogla trenirati Imane Khalif je na ulici prodavala kruh i skupljala staro željezo, čime si je plaćala prijevoz do dvorane, a u svojoj seniorskoj karijeri dosad je u 56 borbi ostvarila 47 pobjeda.

image

Imane Khelif u Alžir se vratila sa zlatnom olimpijskom medaljom

MOHD RASFAN AFP

Najvažnija pobjeda uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. koštala ju je, na kraju, histerije i zlostavljanja na društvenim mrežama. Naime, na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Indiji, koji je organizirala IBO (International Boxing Association), jedna od šest svjetskih boksačkih federacija, Imane Khalif je u četvrtfinalu dobila dotad neporaženu rusku boksačicu Azaliju Aminevu. To je organizatore - pod utjecajem moćnika iz ruske boksačke federacije - navelo da Khalif podvrgnu različitim genetskim testiranjima čiji rezultati nikad nisu javno objavljeni. Ali je na osnovu njih Imane Khalif ekspresno isključena s natjecanja, a njezini mečevi su poništeni, čime je ruska boksačica Azalia Amineva ponovno postala - neporažena, te postala svjetska prvakinja.

image

Nije nepobjediva: Imane Khalif pobijedila je u 47 od 56 mečeva u seniorskim natjecanjima

MAURO PIMENTEL AFP

Cijela strka, histerija i sve kontroverze oko Khalifinog olimpijskog nastupa temeljile su se, dakle, na nikad objavljenim rezultatima hormonalnih testova, na osnovu čega su mnogi zaključili kako je Imane zapravo - muškarac. A u javnosti su čak kolale priča kako je Imane Khalif zapravo transrodna žena, odnosno muškarac koji je u rodnoj tranziciji postao žena.

image

Olimpijske igre u Parizu pamtit ćemo i po njezinom nstupu

MOHD RASFAN AFP

Da sve to nema nikakve veze s istinom potvrdili su predstavnici Međunarodnog olimpijskog odbora i članovi njegovih raznih komisija. Poznato je i da se Imane Khalif samoinicijativno podvrgnula svim relevantnim antidopinškim i hormonalnim testiranjima, čiji su rezultati bili uredni.

Kako će njezina tužba završiti nakon kriminalističke istrage i eventualnog suđenja, tek će se vidjeti, no ne treba sumnjati da će odvjetnik Imane Khalif učiniti sve i iskoristiti sva pravna sredstva da skine ljagu s njezinog imena.

Linker
12. rujan 2024 08:13