GEORGE ROGERS/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
Krenula bakinim stopama

Tko je Lady Louise Windsor? Osma je u redu za prijestolje, a svoju karijeru želi graditi u vojsci - baš kao i Elizabeta II.

Lady Louise Windsor (20), poznata i kao kći princa Edwarda i Sophie uskoro bi mogla postati prva žena u vojsci koja dolazi iz britanske kraljevske obitelji i to nakon svoje bake, pokojne kraljice Elizabete II. Kraljeva 20-godišnja nećakinja osma je u redu za prijestolje, trenutačno je na drugoj godini studija engleskog jezika na Sveučilištu St. Andrew‘s i na svom je profilu na LinkedInu istaknula kako je zainteresirana da profesionalnu karijeru gradi u vojsci, diplomaciji ili pravu.

image

Princ Edward i Lady Louise Windsor na izložbi konja

SHUTTERSTOCK

To bi značilo da će Louise krenuti bakinim stopama, koja je nosila titulu mlađe zapovjednice Pomoćne teritorijalne službe u Drugom svjetskom ratu. Mlada Elizabeta II. ušla je u povijest kao prva žena iz kraljevskih redova koja je postala stalnom članicom oružanih snaga i to nakon što se prijavila za vojnu službu s navršenih 18 godina. Ona je inače i svoju prvu službenu dužnost imala upravo tijekom Drugog svjetskog rata, kada je četiri godine ranije snimila radijski prilog iz dvorca Windsor. Govoreći za BBC-jevu dječju emisiju, pozvala je evakuiranu djecu da budu hrabra unatoč teškim okolnostima. "Tisuće vas je moralo napustiti svoje domove i biti odvojeni od svojih očeva i majki. Moja sestra Margaret Rose i ja toliko suosjećamo s vama jer iz iskustva znamo što znači biti daleko od onih koje volite najviše od svega", bile su njezine motivirajuće riječi, a sve ostalo je povijest.

image

Buduća kraljica Elizabeta II. u Pomoćnoj teritorijalnoj službi, tijekom Drugog svjetskog rata

-/HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA

Vijesti o Louisinim vojnim ambicijama dolaze nakon što su strani mediji objavili kako bi ona ipak mogla dobiti titulu princeze koju ne nosi unatoč tome što tehnički ima pravo na nju kao unuka monarha. Po rođenju je automatski postala princeza Ujedinjenog Kraljevstva zahvaljujući patentu pisma izdanom 1917. godine prema kojem se statusi princeza i prinčeva te Kraljevskih Visočanstva dodjeljuju svoj djeci monarhovih sinova. Međutim, Elizabeta II. odlučila je da svoje dvoje mlađe unučadi, Louis i njezinog brata Jamesa (16) oslovljava kao djecu grofova, a ne kao princa ili princezu. Takvu je odluku vjerojatno donijela jer njih dvoje neće nikada postati visoki članovi kraljevske obitelji.

No to bi se moglo promijeniti ako je vjerovati riječima vojvotkinje od Edinburgha koje su 2020. godine izazvale pomutnju oko toga je li Louise doista princeza poput njezinih starijih rođakinja - princeza Beatrice i Eugenie. Njezina majka Sophie potvrdila je da je zadržala kraljevsku titulu te da sama može odlučiti hoće li je koristiti kad navrši 18 godina. "Pokušavamo ih odgajati s razumijevanjem da će vrlo vjerojatno morati raditi za život. Stoga smo donijeli odluku da ih ne oslovljavamo s titulama Kraljevskih veličanstava. Imaju ih i mogu ih koristiti s 18 godina, ali to je malo vjerojatno", izjavila je tada za The Sunday Times i zasad se pokazalo da je bila u pravu. Kralj Charles je nju i Edwarda prošle godine proglasio novom vojvotkinjom i vojvodom od Edinburgha, njihov sin James postao je novi grof od Wessexa, preuzimajući prijašnju očevu titulu, međutim Louise svoju novu titulu nije preuzela.

image

Prince Edward, vojvotkinja Sophie, Lady Louise Windsor i grof James od Wessexa na krunidbi kralja Charlesa

WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Osim prema vojsci, mlada Lady ljubav gaji prema jahanju i u srpnju je blistav debi na utrci Sandringham Horse Driving Trials, na kojoj je zablistala i osvojila srebrnu medalju. Pokazala se kao vješta vozačica kočije, a strast prema tom naslijedila je od svog pokojnog djeda, princa Phillipa, koji joj je ostavio vlastitu kočiju nakon svoje smrti 2021. godine. Tada je odala počast svojoj baki, Lady Louise natječući se s s jednim od njezinih konja.

image

Louise obožava konje i uspješna je vozačica utrka s kočijama

INVICTA KENT MEDIA/SHUTTERSTOCK
Linker
15. rujan 2024 09:31