Nutricionistica Ivana Barišić predstavila je svoju knjigu, a kako kaže ne trebamo brojati kalorije u svakom obroku, ali moramo osvijestiti količinu hrane koju zaista trebamo pojesti.
Možemo li se u današnje vrijeme, u danima s prenatrpanim radnim i privatnim obavezama, posvetiti zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti? Naravno da možemo, tvrdi magistrica nutricionizma Ivana Barišić (39).
U svojoj knjizi "Nutrition is life care", koja se od 27.svibnja, osim u njezinom Nutrilife Centru može kupiti i u slobodnoj prodaji, pokazala je da je za pripravu zdravih, maštovitih i ukusnih obroka dovoljno tek desetak minuta, a za one kompliciranije od 20 do najviše 30 minuta. Knjiga s receptima i uputama za pripravu obradovala je Ivanine brojne klijente, okupljene na promociji održanoj u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Osim u fotografijama delicija koje su mamile sa stranica knjige, uzvanici su uživali i u njihovim najrazličitijim okusima koje je po Ivaninim recepturama spravio tim cateringa Lisak.
Rođena Zagrepčanka diplomirala je na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a svoju dugogodišnju strast i ljubav za zdrav životni stil i objašnjenje kako hranom možemo utjecati na svoje tijelo objavila je u knjizi. "Poštuj algoritam i neka svatko radi svoj posao – trener te trenira, nutricionist savjetuje i propisuje prehranu, liječnik postavlja dijagnoze", osnovno je pravilo magistrice nutricionizma.
"Put izgradnje i stvaranja zdravog životnog stila, koji nam osigurava zdravlje, vitalnost i dugovječnost, popločan je radom, upornošću i dosljednošću. Nikad nije prekasno za novi početak i promjenu prehrambenih navika", kaže Ivana Barišić, dodajući da je nutricionizam znanost o zdravoj hrani i prehrani za koju je potrebno akademsko obrazovanje. Tečajevi i seminari samo su nadogradnja znanja stečenog na fakultetu.
Knjiga je podijeljena prema segmentima obroka – doručak, ručak, večera, međuobroci i poseban segment koji se odnosi na WelleCo recepte. Pedeset recepata prilagođenih suvremenom i modernom načinu života, nutritivno su kvalitetni i zdravi obroci koji se mogu pripremiti u vrlo kratkom vremenu, koristeći jednostavne svakodnevne namirnice.
"Kad se spomene zdrava prehrana, većina pomisli na sate traganja za namirnicama i još toliko za kuhanje. Željela sam razbiti taj mit i vjerujem da ću čitateljima pomoći da vrlo lako promijene nezdrave navike", kaže nutricionistica, čija se knjiga može kupiti i na službenoj internetskoj stranici Centra.
Svoj Nutrilife Centar, prvi nutricionističko- dijagnostički centar u Hrvatskoj za zdrav životni stil Ivana Barišić otvorila je 2016., nakon višegodišnjeg rada u jednoj korporaciji. Na jednom mjestu klijenti dobivaju personalizirane planove prehrane na osnovu testova, poput medicinske analize nutrigenetičkih testova na bazi DNA iz sline, do testova intolerancije na hranu određivanjem IgG antitijela iz krvi, vađenja krvi i analize krvnih pretraga te individualnih programa suplementacije.
"Statistika je poražavajuća. Najdeblji smo u Europskoj uniji, a svako peto dijete je pretilo. Pretilost je, nažalost, uzrok brojnih zdravstvenih problema, među kojima su i autoimune i endokrinološke bolesti, dijabetes, inzulinska rezistencija", pojašnjava Ivana, dodajući da nije svaka hrana za svakoga.
Iznimno je jvažno otkriti koja je hrana za nekog dobra, a koja ne. Stoga u svom Centru pravilnu prehranu prilagođava životnom stilu osobe, njegovim potrebama, ciljevima i željama kako bi sačuvao zdravlje, prevenirao bolesti, bolje se osjećao i bio zadovoljan samim sobom.
"Ne trebamo nužno brojati kalorije u svakom obroku, ali moramo osvijestiti količinu hrane koju zaista trebamo pojesti s obzirom na stil života te ne preskakati obroke. Treba uvrstiti svježe voće, povrće i kuhano na svoje tanjure. Dok god imamo obrazac ponašanja da jedemo jednom, dvaput dnevno, previše mesa, hrpu napitaka i dodataka za mršavljenje, održivi rezultati će izostati", objašnjava Ivana Barišić, koja je i zastupnica proizvoda WelleCo, australske wellness tvrtke koju je 2014. osnovala Elle Macpherson. Zajedno s dr. Simoné Laubscher, razvila je preparate biljnog podrijetla za povećanje kvalitete života.
"Svako zdravstveno stanje ima određene nutricionističke smjernice za prehranu. Mi danas točno znamo koje su preporuke za konzumaciju određene vrste namirnica. Primjerice, rajčica nije pogodna za osobe s akutnom upalom gastritisa i/ili gerba. Suvremeni čovjek generalno ne ulaže u svoje zdravlje. Danas ljudi ne doručkuju, odnosno preskaču najvažniji obrok u danu, ne piju dovoljno vode, preskaču obroke", upozorava Ivana Barišić, čija će knjiga, vjeruje, i onim "najljenijima" pomoći da na brzinu spreme zdrav obrok.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....