Poznata hrvatska manekenka i poduzetnica samo za Gloria Delicije otkriva kako izgleda Badnja večer u njezinom domu, kad je naučila kuhati i zašto hranu doživljava kao - vremeplov!
Za Ljupku Gojić Mikić hrana je oduvijek bila više od utaživanja gladi. Tanjur pun pirea prelivenog sosom s koprom i kuhane teletine često se tijekom početaka njezine manekenske karijere pretvarao u "leteći tanjur", koji bi nostalgičnu 19-godišnjakinju u trenu iz malog njujorškog stana teleportirao natrag u roditeljski dom na zagrebačkoj Knežiji. Taj emotivan odnos prema hrani koja se spravlja i konzumira s istim emocijama s kojima se lista album sa starim fotografijama zadržao se do danas, kad 39-godišnja Zagrepčanka više nije samo kći i tražena manekenka već supruga, majka i uspješna poduzetnica.
Nakon više od dvadeset godina života u inozemstvu supružnici Gojić - Mikić prije četiri su se godine s djecom vratili u Zagreb, u Ljupkin rodni kvart, za koji ih više ne veže samo obitelj već i posao. Slastičarnica Jolie Petite koju su otvorili u tom dijelu grada jedna je od najpopularnijih zagrebačkih destinacija za ljubitelje slatkog, a gužva je u njoj posljednjih dana još veća zbog narudžbi božićnih kolača jer blagdanska je groznica - počela.
- Mnogi su već okitili bor, no u našoj kući ta je tradicija oduvijek vezana uz Badnjak koji, otkako smo se doselili na Knežiju, čitava obitelj slavi kod nas. Uvijek mi izmami osmijeh prizor s balkona - male povorke koja na badnju večer hoda kroz park u smjeru našeg stana. Naime, moji roditelji, tetak i tetka žive u zgradi preko puta naše, dok je brat Dado vrata do naših. Na Badnjak je zato kod nas uvijek veselo, gužvovito i bučno - kćeri Mila, Jana i Mari zadužene su za kićenje bora, zajedno sa svojom sestričnom, dok je večera moj zadatak. Obično poslužim rižoto s plodovima mora i bakalar na bijelo koji sam usavršila do te mjere da čak i moj tetak koji inače, blago rečeno, nije ljubitelj ribe, pojede pun tanjur - govori Ljupka, dodajući kako se, kad je o kuhanju riječ, nikad ne drži recepta.
Ljupka kaže da kuha intuitivno, po osjećaju i po okusu. Kuhati obožava, a sama je u tu avanturu krenula s devetnaest godina.
- Tad je moja mama Željka prestala putovati sa mnom i dočekivati me s kastinga s domaćom juhicom. Bila je jedna od rijetkih mama u modnom biznisu koja nije bila mama menadžerica, već mama - mama. Odrasla sam na njezinoj domaćoj kuhinji te varivima i cušpajzima mojih baka koje su sjajno kuhale pa mi nije padalo na pamet da prijeđem na fast food samo zato što one više nisu u blizini. Zasukala sam rukave i naučila pripravljati sve ono što sam voljela jesti kao dijete. Motivacije mi nije nedostajalo - bilo je perioda kad sam zbog posla morala boraviti u komadu po pola godine u New Yorku pa je jedini način da dovedem dom u New York bio kroz te mirise i okuse hrane.
Koja su danas Ljupkina najdraža jela, zašto obožava japansku kuhinju i koji recept joj je omiljen, doznajte u Gloria Delicijama u paketu s magazinom Glorija.
Za nas kuhaju i zvijezde: Gloria Delicije donose slasne prijedloge za najsvečaniju blagdansku gozbu
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....