Žute, zelene, crvene ili plave pisanice simbol su obiteljskog okupljanja oko blagdanskog stola, a ako neke dobiju neplaniranu ‘rasjednu liniju‘ na ljusci, okrenite ih na drugu stranu u ‘gnijezdu‘ i pravite se pred ukućanima da ste baš tako htjeli
Upečatljiva i sto posto autorska, tako izgledaju pisanice obojene prirodnim bojama. Dok ih ponosno ne poslažemo u uskrsno gnijezdo, prolazimo kroz malu, katkad neizvjesnu kreativnu avanturu. Donosimo prokušane savjete uz koje ćete se zabaviti. Jer, to je svrha pripreme uskrsnih jaja: puno smijeha i radosti u obitelji koja će vam sigurno pomoći. Pa i ako ne ispadnu kako ste se nadali, imat ćete doživljaj za prepričavanje na uskrsnom okupljanju i zgodu za pamćenje.
Krenimo od najvažnijeg, pripreme jaja. Izvadite ih iz hladnjaka i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Kad se temperiraju, kuhanje uvijek započnite u hladnoj, posoljenoj vodi, a dodajte i žlicu ili dvije octa. Kuhana za 10-12 minuta, ali ovaj put produžite termičku obradu (oko pola sata) kako bi pojačali djelovanje prirodnih pigmenata. Najbolje je izvaditi jedno jaje, procijeniti kako se situacija razvija i po potrebi produžiti kuhanje. Uvijek se dodaje onoliko vode koliko je potrebno da ovlaš prekriju jaja. Kuhajte ih na laganoj vatri, bez poklapanja. S druge strane, pisanice nisu grah: zbog predugog kuhanja mogla bi im popucati kora. Pratite situaciju i djelujte prema potrebi. Nokte i ruke zaštitite tankim, gumenim rukavicama.
Sve boje Uskrsa
Tamnocrvenu boju dobit ćete kuhanjem jaja s lupinama luka. Što više materijala, boja je intenzivnija. Pomiješajte lupine luka i dodajte malo kore svježe cikle. Na dno posude poslažite lupine i kore cikle, u sredinu jaja, pa završite s materijalom za bojanje. Ulijte hladnu vodu, dodajte ocat i polako kuhajte dok se jaja ne oboje. Kad su gotova, pustite da se ohlade u istoj vodi. Potom izvadite, osušite, premažite blazinicom pokapanom uljem i to je to. Nađe li se koja s pisanica popucanom korom, sve je ok. Okrenite je u gnijezdu na suprotnu stranu da se „rasjedna linija“ ne vidi i pravite se pred ukućanima da ste taj efekt dobili učinili namjerno.
Žuta boja je obavezna u uskrsnoj ponudi, a dobiva se kurkumom. Bojanje nekad upali, a nekad i ne. Iskustveni recept glasi: izaberite jaja svjetlije ljuske, koristite manju posuda, žrtvujte pola vrećice kurkume, a za svaki slučaj dodajte i malo svijetlog curryja. Šafran će pojačat će boju, no jako je skup.
Plavičastu boju jaja dobit ćete kombinirajući pola manje glavice ljubičastog kupusa te pakiranje zgnječenih borovnica. Kupus obavezno usitnite u blenderu, a malo soka od aronije trebao bi pojačati efekt.
Zelena uvijek privlači pozornost na blagdanskom stolu. Dobit ćete je kad u bledneru usitnite oko 500 g špinata, rikule, potočarke i lista peršina. Žitku, zelenu smjesu pomiješajte s hladnom vodom (prethodno posoljenom, dodajte i ocat), promiješajte i njome prelijte jaja poslagana u posudi.
Ružičasto-ljubičaste pisanice su zabavne, a dobit ćete ih kuhajući jaja sa svježom ciklom. Za tri ili četiri jaja u toj boji bit će dovoljna jedna veća svježa cigla. Ogulite koru, poslažite je na dno manje posude, rasporedite jaja te ciklu prethodno usitnjenu u blenderu. Prelijte hladnom, posoljenom vodom, dodajte malo octa i polako kuhajte. Želite li pojačati efekt, ostavite pisanice u obojenoj vodi što dulje možete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....