Rajska salata
 MATEA SMOLCIC SENCAR/CROPIX
Gastro

Gastro oaza u središtu Zagreba: Zovu je ‘Malom Italijom‘, a za vrhunska jela zaslužan je chef rodom iz Slavonije

Glavni grad dobio je novo mjesto za ljubitelje talijanskih specijaliteta - trattoriju s vrhunskim juhama, salatama, tjesteninom i pizzama, a priprema ih chef Juro Kljajić, Požežanin koji je tek nakon 20. godine otkrio strast prema kuhanju.

Glavni grad dobio je novo mjesto za ljubitelje talijanskih specijaliteta - trattoriju s vrhunskim juhama, salatama, tjesteninom i pizzama, a priprema ih chef Juro Kljajić, Požežanin koji je tek nakon 20. godine otkrio strast prema kuhanju.

Tko zbog pandemije zazire od putovanja u Italiju, može je - barem gastronomski - doživjeti i u Zagrebu. I to ne u središtu grada, gdje je najveća koncentracija (inter)nacionalnih restorana, nego u četvrti Vrbani, koju zbog nedavno otvorene Mime’s Trattorije zovu Malom Italijom.

Pršut, mortadela, sirevi poput pecorina i burrate te razne vrste pizza, rižota i tjestenina samo su dio menija koji glavni kuhar Juro Kljajić (33) osmišljava sa svojim timom.

Premda rodom Slavonac, zaljubljenik je u kuhinju naših susjeda jer smatra da je ukusna, kvalitetna, zdrava i jednostavna. U Mime’s Trattoriji čak su i pizze manje kalorične: umjesto “napuhnute” napoletane, ondje se nudi romana, čije je tijesto tanko i lagano.

image
Juro Kljajić
MATEA SMOLCIC SENCAR/CROPIX

- Držim se tradicionalnih sastojaka i tehnika pripreme, no u jela često dodam i nešto svoje i tako nastane nova kreacija. Ideja ima mnogo pa ćemo jelovnik sigurno mijenjati 2-3 puta godišnje prateći sezonske namirnice - govori Požežanin Juro, po struci prehrambeni tehničar, koji je počeo profesionalno kuhati tek s 22 godine.

Čitajte i: Idealna za rashlađivanje: Juha od tikvica gotova za samo 15 minuta, toliko će vas oduševiti da ćete ju stalno htjeti jesti

Radio je u nekoliko poznatih restorana s talijanskim specijalitetima, a mentor mu je bio chef Tomislav Ćurdo, glavni kreator jelovnika u Mime’s Gourmet Baru u centru Zagreba.

Jure želi da jela s menija budu rustikalna, što i jest u skladu s tradicijom tratorija, od koje njihova odskače jedino veličinom prostora i bogatstvom ponude.

image
Krem juha od brokule
MATEA SMOLCIC SENCAR/CROPIX

Krem juha od brokule

SASTOJCI

  • 2 glavice luka
  • 2 manja krumpira
  • 50 dag brokule
  • češnjak
  • šećer, sol, papar,
  • klice od cikle

PRIPREMA

Popržiti luk i krumpir, dodati malo češnjaka i zaliti vodom. Nakon što je krumpir skuhan, staviti brokulu. Kuhati kratko da ne izgubi boju. Malo pošećeriti, dodati sol i papar te ukrasiti klicama od cikle.

image
Rajska salata
MATEA SMOLCIC SENCAR/CROPIX

Rajska salata

SASTOJCI

  • 125 g buffalo mozzarelle
  • 80 g baby špinata
  • 80 g rajske rajčice
  • krupna sol, papar,
  • maslinovo ulje
  • pesto genovese

PRIPREMA

Narezati sir i povrće, pomiješati i začiniti po želji. Na vrh dodati pesto.

Čitajte i: Autohtone konobe u Splitu: Dragulji skriveni od turista, nude ‘bakinu‘ kuhinju i kućnu atmosferu u kojoj uživaju pravi znalci

image
Tagliatelle s kozicama
MATEA SMOLCIC SENCAR/CROPIX

Tagliatelle s kozicama

SASTOJCI

  • 100 g očišćenih kozica
  • 120 g tagliatella
  • češnjak
  • bijelo vino
  • sir grana padano
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • baby špinat

SASTOJCI ZA MARINADU

  • 1 naranča
  • pola žlice senfa
  • maslinovo ulje

PRIPREMA

Tagliatelle kuhati sedam minuta. Kozice marinirati u umaku od naranče, senfa i maslinova ulja. Popržiti, dodati malo češnjaka, bijelog vina i temeljca te sljubiti s tagliatellama. Dodati maslac, grana padano i maslinovo ulje te umiješati baby špinat

23. prosinac 2024 11:51