Glavni grad dobio je novo mjesto za ljubitelje talijanskih specijaliteta - trattoriju s vrhunskim juhama, salatama, tjesteninom i pizzama, a priprema ih chef Juro Kljajić, Požežanin koji je tek nakon 20. godine otkrio strast prema kuhanju.
Tko zbog pandemije zazire od putovanja u Italiju, može je - barem gastronomski - doživjeti i u Zagrebu. I to ne u središtu grada, gdje je najveća koncentracija (inter)nacionalnih restorana, nego u četvrti Vrbani, koju zbog nedavno otvorene Mime’s Trattorije zovu Malom Italijom.
Pršut, mortadela, sirevi poput pecorina i burrate te razne vrste pizza, rižota i tjestenina samo su dio menija koji glavni kuhar Juro Kljajić (33) osmišljava sa svojim timom.
Premda rodom Slavonac, zaljubljenik je u kuhinju naših susjeda jer smatra da je ukusna, kvalitetna, zdrava i jednostavna. U Mime’s Trattoriji čak su i pizze manje kalorične: umjesto “napuhnute” napoletane, ondje se nudi romana, čije je tijesto tanko i lagano.
- Držim se tradicionalnih sastojaka i tehnika pripreme, no u jela često dodam i nešto svoje i tako nastane nova kreacija. Ideja ima mnogo pa ćemo jelovnik sigurno mijenjati 2-3 puta godišnje prateći sezonske namirnice - govori Požežanin Juro, po struci prehrambeni tehničar, koji je počeo profesionalno kuhati tek s 22 godine.
Radio je u nekoliko poznatih restorana s talijanskim specijalitetima, a mentor mu je bio chef Tomislav Ćurdo, glavni kreator jelovnika u Mime’s Gourmet Baru u centru Zagreba.
Jure želi da jela s menija budu rustikalna, što i jest u skladu s tradicijom tratorija, od koje njihova odskače jedino veličinom prostora i bogatstvom ponude.
Krem juha od brokule
SASTOJCI
- 2 glavice luka
- 2 manja krumpira
- 50 dag brokule
- češnjak
- šećer, sol, papar,
- klice od cikle
PRIPREMA
Popržiti luk i krumpir, dodati malo češnjaka i zaliti vodom. Nakon što je krumpir skuhan, staviti brokulu. Kuhati kratko da ne izgubi boju. Malo pošećeriti, dodati sol i papar te ukrasiti klicama od cikle.
Rajska salata
SASTOJCI
- 125 g buffalo mozzarelle
- 80 g baby špinata
- 80 g rajske rajčice
- krupna sol, papar,
- maslinovo ulje
- pesto genovese
PRIPREMA
Narezati sir i povrće, pomiješati i začiniti po želji. Na vrh dodati pesto.
Tagliatelle s kozicama
SASTOJCI
- 100 g očišćenih kozica
- 120 g tagliatella
- češnjak
- bijelo vino
- sir grana padano
- maslac
- maslinovo ulje
- baby špinat
SASTOJCI ZA MARINADU
- 1 naranča
- pola žlice senfa
- maslinovo ulje
PRIPREMA
Tagliatelle kuhati sedam minuta. Kozice marinirati u umaku od naranče, senfa i maslinova ulja. Popržiti, dodati malo češnjaka, bijelog vina i temeljca te sljubiti s tagliatellama. Dodati maslac, grana padano i maslinovo ulje te umiješati baby špinat
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....